Η απελευθερωτική αρχιτεκτονική της ανεξάρτητης διαβίωσης

Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

Παρέμβαση υπό τον εκτενή τίτλο ‘‘Απελευθερωτική Αρχιτεκτονική: Η Maggie Davis και η γέννηση της ανεξάρτητης διαβίωσης’’ της Κίνησης Χειραφέτησης Αναπήρων Μηδενική Ανοχή – σχετική με την Ευρωπαϊκή ημέρα Ανεξάρτητης ή Oλοκληρωμένης Διαβίωσης 2021 – που αξίζει να τιμήσετε με την αναγνωστική προσοχή σας:
Η Maggie και ο Ken Davis γνώριζαν ότι δεν μπορούσαν να ζήσουν πουθενά αλλού παρά μόνο σε κάποιο ίδρυμα. Ωστόσο, πριν από 45 χρόνια μετακόμισαν στο σπίτι που σχεδίασαν.
Η πράξη τους αποτελεί την αρχή του κινήματος της ανεξάρτητης διαβίωσης.
Πριν από 45 χρόνια υλοποιήθηκε ένα σπουδαίο σχέδιο υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αναπήρων.
Ένα σχέδιο που ανέτρεπε την ιδρυματική πραγματικότητα για τα ανάπηρα άτομα που χρειάζονταν υποστήριξη.
Η εδραιωμένη ανισότητα που αντιμετώπιζαν τα ανάπηρα άτομα πυροδότησε μια μικρή ομάδα για να σχηματίσουν την Ένωση Ατόμων με Κινητικές Βλάβες κατά του Διαχωρισμού (UPIAS).
Αυτό το κίνημα ιδρύθηκε από τον Paul Hunt μαζί με τους Vic Finkelstein, Maggie και Ken Davis το 1972.
Ο καταγόμενος από τη Νότια Αφρική ανάπηρος μαρξιστής, Vic Finkelstein, ήταν ο πρώτος που διατύπωσε την ιδέα της αναπηρίας ως καπιταλιστική επινόηση.
Πίστευε ότι τα ανάπηρα άτομα ήταν αναγκαίο να ανακτήσουν τον έλεγχο της ζωής τους και κυρίως να απελευθερωθούν από τα ιδρύματα που δεν ήταν επί της ουσίας καλύτερα από τις φυλακές.
Δεν ήταν δύσκολο να συγκρίνει την ιδρυματική ζωή που επιβάλλεται στα ανάπηρα άτομα με την ζωή των κρατουμένων σε σωφρονιστικά ιδρύματα, μιας και ο ίδιος είχε φυλακιστεί για τη δράση του ενάντια στο Απαρτχάιντ.
Κατανόησε ότι η αναπηρία επιβάλλεται στα άτομα με βλάβες και όλοι μαζί κατέληξαν στο μανιφέστο «Θεμελιώδεις αρχές της αναπηρίας»:
«Κατά την άποψή μας, είναι η κοινωνία που καθιστά ανάπηρους τους ανθρώπους με σωματικές βλάβες. Η αναπηρία επιβάλλεται επιπρόσθετα από τις βλάβες μας με τρόπο τέτοιο που απομονωνόμαστε χωρίς λόγο και αποκλειόμαστε από την πλήρη συμμετοχή μας στην κοινωνία» (UPIAS 1976).
Αυτό έφερε τεράστια ανατροπή στην κατανόηση της αναπηρίας, καθώς υποστήριζε ότι δεν είναι η βλάβη η κύρια αιτία του κοινωνικού αποκλεισμού των αναπήρων, αλλά ο τρόπος με τον οποίο η κοινωνία ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους.
Μέσα από τις θεμελιώδεις αρχές της UPIAS γεννήθηκε η έννοια του «Κοινωνικού Μοντέλου για την Αναπηρία».
ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ
Έχοντας εμπειρία από πρώτο χέρι για αυτή την αδικία, η Maggie και ο Ken Davis προσπάθησαν να αλλάξουν το ίδιο το σύστημα που τους απαγόρευε να ζήσουν ανεξάρτητα. Το 1972 ίδρυσαν έναν συνεταιρισμό με σκοπό να σχεδιάσουν το δικό τους οικιστικό σχέδιο γνωστό ως «Σχέδιο Οικισμού Grove Road».
Τέσσερα χρόνια αργότερα μετακόμισαν στο δικό τους σπίτι σχεδιασμένο για να τους επιτρέψει να ζουν ανεξάρτητα.
Αρχιτέκτονες και μηχανικοί που συνεργάστηκαν μαζί τους σε όλη την διάρκεια της προετοιμασίας πίστευαν ότι το Σχέδιο Οικισμού Grove Road δεν θα είναι λειτουργικό. Η Maggie και ο Ken με την επιμονή τους τους απέδειξαν ότι έκαναν λάθος.
Η Ανεξάρτητη Διαβίωση είναι μια φιλοσοφία, ένα κίνημα των ανάπηρων ατόμων που μάχονται για αυτοδιάθεση, ίσες ευκαιρίες και αυτοσεβασμό.
Ανεξάρτητη Ζωή σημαίνει ότι απαιτούμε να έχουμε τις ίδιες επιλογές και τον ίδιο έλεγχο της καθημερινής μας ζωής, που τα αδέλφια και οι αδερφές μας, οι γείτονες και οι φίλοι μας θεωρούν δεδομένο και αυτονόητο.
Θέλουμε να μεγαλώσουμε στις οικογένειές μας, να πάμε στο σχολείο της γειτονιάς μας, να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο λεωφορείο με τους γείτονές μας, να εργαστούμε σε θέσεις εργασίας που είναι σύμφωνες με την εκπαίδευση και τα ενδιαφέροντά μας και να ξεκινήσουμε τις δικές μας οικογένειες.
Επειδή γνωρίζουμε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον τις ανάγκες μας, πρέπει να υποδείξουμε εμείς τις λύσεις που θέλουμε, να είμαστε υπεύθυνοι για τη ζωή μας, να σκεφτόμαστε και να μιλάμε για τον εαυτό μας -όπως κάνουν όλοι οι άλλοι.
Για το σκοπό αυτό να οργανώσουμε τον εαυτό μας και να εργαστούμε για πολιτικές αλλαγές που οδηγούν στη νομική προστασία των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων μας.
Η Ανεξάρτητη ή Oλοκληρωμένη Διαβίωση στη χώρα μας είναι ακόμα άσκηση επί χάρτου και αυτό έχει ως συνέπεια χιλιάδες ανάπηρα άτομα να ζουν κοινωνικά περιθωριοποιημένα ή να διαβιούν έγκλειστα σε κακοποιητικά ιδρύματα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here