Η αναβάπτιση ενός τυπικού αρμόδιου ψέματος σε ‘‘εγκληματικό’’

Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

Μήνυμα προς αρμοδίους: Παραδεχτείτε πως είναι μαϊμού η προσβασιμότητα του ιερού βράχου για τους πολίτες με αναπηρία ώστε αν μη τι άλλο να γκρεμοτσακίζονται μεν οι άνθρωποι για να τον επισκεφτούν όμως αν μη τι άλλο να απολαμβάνουν και κάποιες στοιχειώδεις ιατρικές υπηρεσίες μετά τα ηρωικά τους γκρεμοτσακίσματα.
Αλλιώς: Όσο δεν παραδέχεστε (προς αρμοδίους η έγκλιση) πως είναι πέρα για πέρα μαϊμού προσβάσιμη άρα και επικίνδυνη για ατυχήματα η Ακρόπολη και δεν έχετε ένα ασθενοφόρο εκεί μαζί με κάποιους γιατρούς και νοσοκόμους, διότι αν το είχατε αυτό θα συνιστούσε έμπρακτη παραδοχή του ψέματός σας – αυτό συμβαίνει πάντα με τα αρμόδια ψέματα, ξεκινούν από τυπικά και αναβαπτίζονται σε εγκληματικά απλά και μόνο επειδή δεν αναγνωρίζονται – τόσο άνθρωποι με αναπηρία θα τσακίζονται και η ευθύνη σας θα μεγαλώνει και αναβαθμίζεται: από απλή σε εγκληματική.
Όλα τα πιο πάνω, αποτυπώνεται στη δημόσια παρέμβαση του ακτιβιστή Γιώργου Χριστάκη που ξεδιπλώνεται ως εξής:
Την Κυριακή 18-04-2021, Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, ανάπηρος συμπολίτης μας, χρήστης αμαξιδίου, συνοδευόμενος από έμπειρο προσωπικό βοηθό, όπως και χιλιάδες άλλοι συμπολίτες μας, θέλησαν να επισκεφτούν την Ακρόπολη.
Η έλλειψη επαρκούς σχεδιασμού και κατάλληλης προειδοποιητικής σήμανσης είχε ως συνέπεια τον τραυματισμό του χρήστη αμαξιδίου μετά από πτώση, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις παρατηρήσεις μας για τις επικίνδυνες “παγίδες” που κρύβονται σε διάφορα σημεία των νέων επιστρωμένων διαδρομών.
Η έλλειψη ιατρού και εξειδικευμένου προσωπικού για παροχή πρώτης βοήθειας καλύφθηκε από εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού οι οποίοι κατέφθασαν λίγη ώρα αργότερα.
Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι εκτός από την τραγική αστοχία στην προσβασιμότητα, οι ιθύνοντες δεν έχουν προνοήσει ώστε στην Ακρόπολη να βρίσκεται ασθενοφόρο και ιατρικό προσωπικό.
Καλούμε το Υπουργείο Πολιτισμού να αναλάβει τις ευθύνες του για τον τραυματισμό του ανάπηρου επισκέπτη, παραδεχόμενο ότι οι επεμβάσεις στην Ακρόπολη δεν αφορούν την ανεμπόδιστη πρόσβαση των αναπήρων και των εμποδιζόμενων επισκεπτών, αλλά εξυπηρετούν άλλους σκοπούς.
Αξιώνουμε δε να ξεκινήσει άμεσα δημόσιος διάλογος με το αναπηρικό κίνημα και τους επαγγελματίες του πεδίου, ώστε η Ακρόπολη να αποκτήσει αξιόπιστες προδιαγραφές προσβασιμότητας, για να αποφευχθούν παρόμοια ή και χειρότερα περιστατικά.
Η δυνατότητα για περιήγηση στο εμβληματικό μνημείο με ασφάλεια, των αναπήρων και εμποδιζόμενων επισκεπτών, δεν αποτελεί μια ανώδυνη ρητορεία φθηνών εντυπώσεων, αλλά δείγμα υψηλού δείκτη Δημοκρατίας και Πολιτισμού, δίχως προχειρότητα στον σχεδιασμό και μεγαλόστομες αναγγελίες.
Η πολυπληθής κοινωνική ομάδα των αναπήρων αξιώνει συμπερίληψη και όχι εργαλειοποίηση.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here