Του Γεωργίου Νικ. Σχορετσανίτη

 

 

 

Βρισκόμαστε στο μέσον, κατά τα φαινόμενα, του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού, και η αγορά είναι εμφανώς ξανά μουδιασμένη και ανήμπορη να επηρεάσει τις εξελίξεις. Μέχρι τώρα, πολλές μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις έκλεισαν, προσωρινά ή μόνιμα, και ίσως ακολουθήσουν και άλλες, με το μέλλον όλων να φαντάζει εν πολλοίς αβέβαιο. Η πολυδιαφημιζόμενη και θρυλούμενη ανακάλυψη του εμβολίου έγινε πραγματικότητα, ήδη άρχισε να εκτελείται με την ελπίδα να δώσει επιτέλους το εναρκτήριο λάκτισμα σε μια σειρά άλλων δραστηριοτήτων οι οποίες ατόνησαν, μερικώς ή ολικώς, από την παλιά καθημερινότητά τους. Όμως, κρίσιμο παραμένει το ερώτημα ποια θα είναι αυτή μετά από τόσο καιρό στασιμότητας, γιατί οι ενδείξεις δείχνουν κάποιες μεγάλες αλλαγές να έχουν ήδη δρομολογηθεί στον τρόπο ζωής μας και σε αρκετούς εργασιακούς κλάδους. Αυτές θα έχουν αναπόφευκτες αλλαγές στην όλη καθημερινή διαδικασία, όπως τα ωράρια  και ακόμα ίσως και  τον τόπο της εργασίας.

Αναμφίβολα θα επαναδραστηριοποιηθούν, οσονούπω,  οι συζητήσεις για τα καινούργια και ενδεικνυόμενα μοντέλα πολιτικής της υγείας, τουλάχιστον σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο, σε ασφαλιστικά ζητήματα,   σε θέματα που αφορούν την εκπαιδευτική διαδικασία   και τον τρόπο που θα τεκμηριώνεται η γνώση, την απαραίτητη πολιτική προστασία από τις ανεξέλεγκτες φυσικές δυνάμεις από τις οποίες δοκιμάστηκε σκληρά τα τελευταία η χώρα και οι οποίες λόγω της γνωστής και αλματώδους κλιματικής αλλαγής θα μας επισκέπτονται ολοένα και συχνότερα με τις γνωστές απάνθρωπες συνέπειες.  Τα παραπάνω σε όλες τις περιπτώσεις έθεσαν ολόκληρο τον μηχανισμό του κράτους σε επιτάχυνση, αλλά ταυτόχρονα φάνηκαν και οι εγγενείς αδυναμίες. Έτσι η μεγάλη προσπάθεια αλλαγής όλων των κακών κειμένων, αναγκαστικά είναι μονόδρομος.

 

Η ψηφιακή μεταρρύθμιση θα αποτελέσει απαράβατο κανόνα, με απαραίτητη την προϋπόθεση κάποτε να αποκτήσουμε γρήγορο  ιντερνέτ και στη χώρα μας, κάτι που δυστυχώς δεν διαθέτουμε σήμερα, οι ηλεκτρονικές δραστηριότητες θα επιταχυνθούν, χρόνιες καταναλωτικές συνήθειες θα αναγκαστούν και πρέπει να αλλάξουν, τα μέρη εργασίας θα μετακινηθούν, όπως και τα μέρη που θα ζούμε. Κι’ αν τώρα φαίνεται αδύνατο να μετακινηθούμε σε άλλους τόπους, σε λίγα χρόνια θα είναι επιθυμητό να προτιμούμε  τη διαβίωση και εργασία σε λιγότερο   πιθανά και αποδεκτά, για σήμερα, μέρη. Ήδη το ηλεκτρονικό εμπόριο βρίσκεται σε χρήση εδώ και καιρό και αναμφίβολα θα πολλαπλασιαστεί στη συνέχεια. Θα αλλάξουν ενοίκια, επιθυμητές σήμερα περιοχές διαμονής, δρομολόγια και είδη μετακινήσεων, με την τηλεργασία να κερδίζει συνεχώς έδαφος. Όλα αυτά υπαινίσσονται ότι πιθανόν οι χώροι εργασίας και τα σημερινά γραφεία πολλών  επιχειρήσεων, αναγκαστούν να μετακινηθούν σε προσφορότερα μέρη με χαμηλότερο κόστος συντήρησης, πιθανές μειώσεις του αριθμού των υπαλλήλων που θα χρειάζονται για τη λειτουργία τους και τόσα άλλα που ήδη δρομολογούνται και στις επικίνδυνες ετούτες μέρες που βιώνουμε. Ήδη η αποκέντρωση και η αδυναμία συνύπαρξης πολλών ατόμων στον ίδιο χώρο είναι πραγματικότητα και σήμερα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού που ταλανίζει σχεδόν ολάκερο τον πλανήτη και πιθανόν θα συνεχιστεί έτσι. Μετά το πρώτο λοκ ντάουν αυτής της πανδημίας, λιγότεροι υπάλληλοι, κυρίως,  και εργάτες, λιγότερο,   επέστρεψαν στους πρώην τόπους εργασίας τους σε αρκετές χώρες και το ίδιο φάνηκε να γίνεται  και μετά το δεύτερο κύμα και την εφαρμογή του περιβόητου εμβολίου, και στη δική μας περίπτωση. Το χειρότερο όμως σενάριο είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα όλα αυτά θα έχουν ως αποτέλεσμα την μείωση του αριθμού των εργαζομένων και φυσικά την αύξηση της ανεργίας. Πολλοί θα αναγκαστούν να μετακινηθούν ή να αναζητήσουν αλλού θέσεις εργασίας, και τούτο δεν θα είναι καθόλου ανώδυνο για εκείνους και τις οικογένειές τους. Ο μαζικός τουρισμός που άνθισε τα τελευταία χρόνια θα αλλάξει ριζικά και αναγκαστικά θα δώσει, σε μεγάλο βαθμό,  τη θέση του σε άλλες εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως και σε διαφορετικές μορφές μετακινήσεων, και οι άνθρωποι στη χώρα μας που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο και επικερδές αντικείμενο πρέπει να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά στις επερχόμενες προκλήσεις.

Οι κυβερνήσεις με τη σειρά τους θα αναγκαστούν να αναζητήσουν καινούργια μέτρα προστασίας των πολιτών μπροστά σε αυτό το κύμα και θα πρέπει από τώρα να αναζητήσουν τις ενδεικνυόμενες λύσεις.  Ο φονικός ιός σίγουρα κάποια στιγμή θα αποτελεί παρελθόν, αλλά θα μας έχει  αφήσει κληρονομιά ένα καινούργιο τόπο με διαφορετική κανονικότητα με μεγάλο αριθμό από  απίθανες και πρωτόγνωρες προκλήσεις με τις οποίες θα υποχρεωθούμε να προχωρήσουμε μαζί!

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here