Η αλήθεια για τις περικοπές των συντάξεων. Τι ζητούν οι δανειστές

Η εκπρόσωπος του επιτρόπου Μοσκοβισί, Ανικα Μπράντχαρτ, διέψευσε ότι οι θεσμοί έχουν απαιτήσει από την ελληνική κυβέρνηση άμεσες περικοπές στις συντάξεις, παραπέμποντας σε μεταρρυθμίσεις σχετικά με περιστολή πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ενοποιήσεις Ταμείων και θέσπιση αντικινήτρων υπέρ της παραμονής στην εργασία. Ομως τα δεδομένα και ο τρόπος με τον οποίο απαιτείται να εξασφαλισθεί η μείωση των δαπανών στο ασφαλιστικό, μάλλον επιβεβαιώνουν τα όσα υποστηρίζει η ελληνική πλευρά. 

Κι αυτό, γιατί πρώτον οι θέσεις-μεταρρυθμίσεις που προέβαλαν οι εταίροι δια της κ. Μπράιντχαρτ, είναι οι θέσεις που έχει καταθέσει ήδη η ελληνική κυβέρνηση για το ασφαλιστικό(άρα δεν θα υπήρχε λόγος διαφωνίας επ’ αυτών) και δεύτερον, γιατί ένα κείμενο των θεσμών που δημοσιοποιήθηκε από ιστοσελίδα(in. gr), αποκαλύπτει ότι όντως απαιτούνται περικοπές 1.8 δις ευρώ ετησίως, ή αλλιώς 1% του ΑΕΠ!

 

Σύμφωνα με το κείμενο που έχει τον τίλτο «μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και επέκεινα» (reforms for the completion of the current programm and beyond), oι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να προχωρήσουν τις εξής μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό:

– Ένα πρώτο πακέτο μέτρων θα υιοθετηθεί άμεσα στοχεύοντας σε εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ για την περίοδο 2016 και 2017. Αυτό θα πρέπει να επιτευχτεί μέσα από μέτρα που θα καταργήσουν τις εξαιρέσεις και θα περιορίσουν σημαντικά τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, αυξάνοντας τις εισφορές υγείας των συνταξιούχων και εξαλείφοντας (phasing out) σταδιακά το ΕΚΑΣ έως το Δεκέμβριο 2018.Για να ολοκληρωθεί αυτό το πακέτο οι αρχές θα πρέπει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015 να νομοθετήσουν περαιτέρω, προκειμένου να συνδέσουν τις ασφαλιστικές εισφορές με τα προνόμια

– Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει πλήρως τον ασφαλιστικό νόμο 3863/2010 και να συνεχίσει να εφαρμόζει την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, εφαρμόζοντας τους παράγοντες βιωσιμότητας για εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις, αναμένοντας πρόταση για ένα εναλλακτικό πλαίσιο που θα επιτυγχάνει ισοδύναμες εξοικονομήσεις. Υπενθυμίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται να εφαρμόσει την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, καθώς εκτιμά ότι θα οδηγήσει σε μεγάλες μειώσεις των επικουρικών συντάξεων.

– Θα εισαγάγει νομοθεσία που θα θέτει αντικίνητρα στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, για οποιοδήποτε συνταξιοδοτείται μετά τις 30 Ιουνίου 2015.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here