Η αλήθεια σώζει… Πείτε την και μην παίζετε κρυφτό

 

Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ

 

Ή κυβέρνηση έχει αποδεχθεί πλήρως την Συμφωνία των Πρεσπών και την εφαρμόζει (και καλά κάνει)  έχει ξεχάσει τις αντιπολιτευτικές της κορώνες περι προδοσίας με τις οποιες κορόιδεψε εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους της και λίγο έλειψε να οδηγήσει τη χωρα σε διχασμό, αλλά εξακολουθεί, να παίζει κρυφτό σαν νάναι μικρό παιδί. Αυτοεξευτελίζεται.

        Βέβαια δικαίωμα στον αυτοεξευτελισμό έχει και η κυβέρνηση και οι βουλευτές της Ν.Δ και όλοι εν χορω ασκούν αυτό  το δικαίωμα τους τις τελευταίες ημέρες με την στάση που κρατούν και τα όσα λενε για την Συμφωνία των Πρεσπών!  Ο αυτοεξευτελισμός της κυβέρνησης όμως  δεν θα ενδιέφερε κανέναν αν αφορούσε μόνο την ίδια. Δυστυχώς όμως η εικόνα της κυβέρνησης είναι η  εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, στις διεθνείς συμφωνίες της, στις διαπραγματεύσεις για την επιλυση σοβαρών θεμάτων σε εθνικό και οικονομικό επίπεδο. Κι  αυτό που έχει σημασία και μας αφορά όλους είναι ότι η κυβέρνηση  με την στάση της στο θεμα της Συμφωνίας των Πρεσπών δίνει την εντύπωση ότι η χώρα μας δεν είναι σοβαρή, δεν  είναι αξιόπιστη κι άλλα λεει στο εξωτερικό κι άλλα στο εσωτερικό, υπογράφει συμφωνίες συνεργασίας με άλλες χώρες αλλα δεν τις φέρνει στη Βουλή γιατί φοβάται τους βουλευτές της μην  καταψηφίσουν, κινείται όπου φυσάει ο άνεμος και οι κυβερνώντες ενδιαφέρονται πιο πολύ να κουκουλώσουν τα πράγματα παρά να δώσουν λύσεις και να πουν αλήθειες. Κι αυτό σε μια περίοδο που αρχίζει διάλογο με την Τουρκία για πολυ πιο σοβαρά θέματα, με τον Ερντογάν να κάνει πάρτι στο Αιγαίο και να παίζει το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ την Ε.Ε στα δάχτυλα με τους εκβιασμούς του,  τις προκλήσεις του, τις παράλογες απαιτήσεις τους.

 Ομως ο αυτοεξευτελισμός της κυβέρνησης προκαλεί παρενέργειες και στη λειτουργία των κοινοβουλευτικών και δημοκρατικών θεσμών της χώρας. Επί παραδείγματι εκκρεμούν τρεις συμφωνίες συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία που θα πρέπει να είχαν εγκριθεί από την Βουλή  αλλα  η κυβέρνηση δεν θα φέρνει προς ψήφιση. Γιατι; Επειδή φοβάται ότι πολλοί βουλευτές της που επηρεάζονται από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά θα τις καταψηφίσουν προκαλώντας ανυπέρβλητα προβλήματα στην κοινοβουλευτική της πλειοψηφία.  Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου ο κ. Σαμαράς έχει διαμηνύσει οτι δεν θα τις ψηφίσει. Εχουμε λοιπόν μια κυβέρνηση που υποκύπτει στις προειδοποιήσεις ενός βουλευτή της ακόμα κι αν αυτός είναι πρώην πρωθυπουργός και κάνει πίσω ολοταχώς μη  φέρνοντας στην Βουλή συμφωνίες που έχει υπογράψει. Ομολογεί επί της ουσίας ότι η κοινοβουλευτική της πλειοψηφία δεν είναι δεδομένη.   Είναι η δεν είναι αυτό ευτελισμός της κοινοβουλευτικής διαδικασίας αλλα και της κυβερνητικής λειτουργίας;

 Δεύτερο παράδειγμα: επισκέφθηκαν, σύμφωνα με τον Τυπο, την Θεσσαλονίκη υπουργοί της Βόρειας Μακεδονιας και είχαν συναντήσεις με έλληνες υπουργούς και  η κυβέρνηση κράτησε κρυφές τις συναντήσεις αυτές. Δείχνει εικόνα σοβαρής χώρας αυτή η συμπεριφορά;  Το αποκορύφωμα  τους κυβερνητικού αυτοεξευτελισμού  με αρνητικές συνέπειες στην εικόνα της χώρας είναι η  εκ των υστέρων αφαίρεση της λεξης “ιστορική” , που χαρακτήριζε τη συμφωνία των Πρεσπων από το κοινό ανακοινωθέν Ελλάδας – ΗΠΑ μετά την επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στη χώρα μας. Και εκεινο που είναι για γέλια και για κλάματα μαζί είναι που απο τα social media του  ίδιου του πρωθυπουργού έχουν εξαφανιστεί  οι φωτογραφιες του με τον πρωθυπουργό της Β. Μακεδονιας από την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Ζάεφ στην Ελλάδα. Σαν να μην έγινε ποτέ αυτή η επίσκεψη!

 Ας το πάρουν απόφαση κι ας πουν την αλήθεια στους ψηφοφόρους της, ότι  η  Συμφωνία είναι εδώ, είναι επωφελής για την χώρα γι’  αυτό εφαρμόζεται και ας πάνε παρακάτω… Με την αξιοπιστία της  χώρας δεν μπορούν να παίζουν.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here