Η άγνωστη νόσος των λεγεωνάριων – Πως μεταδίδεται

Από το άγνωστο βακτήριο της λεγεωνέλλας, που προκαλεί τη νόσο των λεγεωνάριων, είχε προσβληθεί ο Μάνος Αντώναρος που πέθανε από ανακοπή καρδιάς, το μεσημέρι της Παρασκευής.

Η νόσος των Λεγεωναρίων ή λεγεωνέλλωση είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που οφείλεται σε λοίμωξη από βακτήρια του γένους  Λεγιονέλλα .

Τι ακριβώς είναι αυτή η νόσος, πώς μεταδίδεται και ποια τα συμπτώματα της; 

Η νόσος των λεγεωναρίων πήρε το όνομά της από μία λοίμωξη του αναπνευστικού από την οποία προσβλήθηκε μεγάλος αριθμός βετεράνων της Λεγεώνας της Αμερικής, σε ένα συνέδριο στην Φιλαδέλφεια των Η.Π.Α. το 1976.

Μιλάμε για μια οξεία βακτηριακή λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού. Το βακτήριο της λεγεωνέλλας που προκαλεί την νόσο ανήκει στην οικογένεια Legionella Spp, υπάρχουν περίπου 42 είδη λεγεωνέλλας το πιο συνηθισμένο όμως είδος που έχει συνδεθεί με τη νόσο είναι η Legionella Pneumophila.

Οι περισσότεροι άνθρωποι κολλούν τη νόσο από την εισπνοή των βακτηρίων. Η μετάδοση επιτυγχάνεται όταν το άτομο εισπνεύσει σταγονίδια μολυσμένου νερού με λεγεωνέλλα.

Η μόλυνση προκαλείται με πολλούς τρόπους. Η λειτουργία μιας βρύσης, ενός ντους, σταγονίδια από κλιματισμό, ο καθαρισμός μίας τουαλέτας, ακόμα και οι φυσαλίδες που αναδύονται από μία δεξαμενή spa, είναι δυνατόν να προκαλέσουν μόλυνση, σε ιαματικά λουτρά ή σε συντριβάνια, ή ακόμα και από υγρό χώμα δια εισπνοής από «εξατμισμέο» νερό

Η λεγεωνέλλα καταστρέφεται σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 70 βαθμών Κελσίου ενώ σε θερμοκρασίες 0 έως 19 βαθμών βρίσκεται σε αδράνεια. Το βακτήριο πολλαπλασιάζεται σε θερμοκρασίες 20 έως 45 βαθμών!

Η ανάπτυξη του βακτηρίου της Λεγεωνέλλας ευνοείται σε ξενοδοχεία τα οποία παραμένουν κλειστά κατά τη χειμερινή περίοδο. Η στασιμότητα του νερού στις σωληνώσεις (πέραν της μίας εβδομάδας) και τα άλατα στις βρύσες και τα ντούς, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες της χώρας μας, δημιουργούν τις πλέον ευνοϊκές συνθήκες για τον πολλαπλασιαμό της Λεγεωνέλλας και τη δημιουργία αποικιών μέσα στα συστήματα κρύου ή ζεστού νερού.

Στη χώρα μας πέρσι καταγράφηκαν 31 κρούσματα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here