Η Αγκυρα επιμένει εμπρηστικά στις έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Συνέχεια στην εμπρηστική ρητορική για τη Μεσόγειο την ώρα που επιχειρεί να δημιουργήσει νέα εστία κρίσης με έρευνες μεσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, έδωσε σήμερα το απόγευμα η Άγκυρα,αγνοώντας διαβήματα και διεθνείς εκκλήσεις για συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας συνεδρίασε σήμερα το απόγευμα και ακολούθως εξέδωσε μια ανακοίνωση, με την οποία τονίζει πως θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην περιοχή της Μεσογείου, «δίχως συμβιβασμούς».

«Αρνητικές προσεγγίσεις ορισμένων παραγόντων, που ενώθηκαν κατά της Τουρκίας, αναφορικά με τα νόμιμα βήματα της Τουρκίας στη Μεσόγειο αξιολογήθηκαν και ξεκαθαρίζεται πως η προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας μας σε στεριά, θάλασσα και αέρα θα συνεχιστεί χωρίς κανένα συμβιβασμό», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου, του οποίου προήδρευσε ο Ερντογάν.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη, το τουρκικό συμβούλιο εθνικής ασφάλειας αναφέρει πως θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική συμβουλευτική αρωγή στην διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα τονίζουν ότι το υπουργείο Εξωτερικών είναι προετοιμασμένο για την αντιμετώπιση κάθε ενδεχόμενης πρόκλησης και παρακολουθεί στενά κάθε ενέργεια της Τουρκίας.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι έχουν καταρτιστεί λεπτομερής κατάλογος ενεργειών και ακριβές σχέδιο διπλωματικής δράσης, το οποίο εκδηλώνεται σταδιακά.

Μήνυμα από ΗΠΑ και Βρυξέλλες

«Να σταματήσουν όλες οι προκλητικές ενέργειες που μπορεί να υπονομεύσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη και την πολιτική σταθερότητα στην περιοχή» ζήτησε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Φράνσις Φάνον μιλώντας απόψε σε διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «O East Med, η τριμερής συνεργασία (Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ) και ο ρόλος της στην περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική συνεργασία την εποχή του COVID-19 και εφεξής» που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις το τελευταίο διάστημα, ο κ. Φάνον τόνισε ακόμη:

«Δεν σχολιάζουμε τα θαλάσσια σύνορα των χωρών αλλά ένα μνημόνιο δεν μπορεί να επηρεάσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τρίτων χωρών όπως η Ελλάδα. Το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα όπως κάθε άλλη περιοχή. Δεν σχολιάζουμε μελλοντικές ενέργειες που μπορεί να συμβούν ή όχι, ενθαρρύνουμε τα κράτη να σταματήσουν προκλητικές ενέργειες, συμπεριφορές και δηλώσεις. Η Τουρκία, κατέληξε, είναι σημαντική χώρα και θέλουμε να παραμείνει σε προσανατολισμό προς τη Δύση».

Μήνυμα στην Άγκυρα για έρευνες υδρογονανθράκων σε μια θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται μέσα στα όρια της ελληνικής ΑΟΖ, έστειλε σήμερα και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, τονίζοντας ότι οι Βρυξέλλες παραμένουν σε στενή επαφή με Αθήνα, αλλά και Λευκωσία.

«Είμαστε σε στενή επαφή με τους συναδέλφους μας, τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και επίσης της Κύπρου, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την κατάσταση των γεωτρήσεων και καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τη γεώτρηση στις περιοχές όπου υπάρχει ΑΟΖ ή χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας», είπε ο Ζ. Μπορέλ ερωτηθείς σε σχέση με τις εξαγγελθείσες έρευνες στα νότια και ανατολικά της Κρήτης και των Δωδεκανήσων.

Πατώντας πάνω στο άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι θα διενεργήσει έρευνες σε περιοχές που εκτείνεται από τη Ρόδο, περνά από την Κάρπαθο και την Κάσο και φτάνει μέχρι τα ανατολικά της Κρήτης. Οι περιοχές εφάπτονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα με την Τουρκία να υποστηρίζει ότι ανήκουν στη δικαιοδοσία της.

Οι περιοχές, εφάπτονται στα έξι μίλια των νησιών μας, που είναι και τα χωρικά μας ύδατα, με την Τουρκία να υποστηρίζει ότι αυτή η θαλάσσια περιοχή ανήκει στη δικαιοδοσία της. Το αίτημα για άδεια ερευνών υδρογονανθράκων ζήτησε τουρκική εταιρεία πετρελαίου από τη Γενική Διεύθυνση Μεταλλίων και Πετρελαίου της χώρας.

Οι προκλήσεις της Άγκυρας προκάλεσαν την αντίδραση της Αθήνας, με το ελληνικό ΥΠΕΞ να καλεί χθες (Δευτέρα) τον πρέσβη της Τουρκίας για διάβημα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here