Η Αγία Σοφία και ο Ερντογάν

Ανεξάρτητα  αν κάποιος πιστεύει η όχι σε μία θρησκεία,η δημιουργία της Αγίας Σοφίας από τον Ιουστινιανό τον έκτο αιώνα μ.χ. μετεξελίχθηκε σε ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Παραμένει ένα σύμβολο της χριστιανοσύνης και ιδιαίτερα της χριστιανικής ορθοδοξίας αν  και δεν λειτουργεί πλέον ως εκκλησία. Χριστιανοί ορθόδοξοι δεν είναι μόνο οι Έλληνες,υπήρξαν και υπάρχουν και άλλες δυνάμεις που θα ήθελαν να ηγηθούν των απανταχού ορθοδόξων.

Το 1779 με την ευκαιρία της γέννησης του εγγονού της Κονσταντίν Πάβλοβιτς,η αυτοκράτειρα της Ρωσίας Μεγάλη Αικατερίνη εξέδωσε αναμνηστικό μετάλλιο που απεικόνιζε την Αγία Σοφία που τη συνόδευε ένα λαμπερό αστέρι.Αρκετούς αιώνες νωρίτερα,το 1037 μ.χ.ο Γιαροσλάβος,γιός του μεγάλου πρίγκιπα της Ρωσίας του Κιέβου Βλαδίμηρου,ανέγειρε  μια  μεγάλη εκκλησία προς τιμήν και  κατά απομίμηση της Αγίας Σοφίας.

Η Αγία Σοφία του Κιέβου ήταν μία απόδειξη ότι η αδερφή εκκλησία της Κωνσταντινούπολης αποτελούσε ένα πρότυπο γιά τους Ρώσους ορθοδόξους.
Η ανακίνηση του ζητήματος της Αγίας Σοφίας και η προσπάθεια μετατροπής της σε μωαμεθανικό τζαμί,από την κυβέρνηση  Ερντογάν,προξενεί ιδιαίτερη  εντύπωση .Η μετατροπή της σε τζαμί θα αποτελέσει σοβαρή πρόκληση για τους ορθόδοξους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο.Εκτός αν ο Ερντογάν επιδιώκει να δημιουργήσει τεχνητά ατού εκ του μη όντος γιά να προβάλλει τις διεκδικήσεις του.Εννοούμε δηλαδή την προσπάθεια της τουρκικής διπλωματίας να υποστηρίξει ότι η Τουρκία έκανε τη »θυσία» να μη μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί και ενδεχομένως να κάνει και άλλη »θυσία»αποδεχόμενη ότι μια έρημη βραχονησίδα ανήκει στην Ελλάδα.Σε ανταπόδοση, η άλλη πλευρά (η ελληνική), θα πρέπει  να  αποδεχθεί τις τουρκικές διεκδικήσεις.
Πρόκειται γιά ένα επικίνδυνο παιχνίδι.Αν  η Αγία Σοφία μετατραπεί σε τζαμί αυτό θα φανεί ως μια εχθρική πράξη και θα  δημιουργήσει αρνητικές εντυπώσεις στα περισσότερα μέρη του κόσμου,αλλά μπορεί να συνασπίσει περί την Τουρκία τους φανατικούς ισλαμιστές.Οι τελικές διαθέσεις του Ερντογάν θα φανούν πολύ σύντομα.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here