Η 13χρονη πέθανε επειδή της έγινε λαθος χειρουργείο -το στομάχι είχε διάτρηση, όχι το έντερο

Η ιατροδικαστική εξέταση της άτυχης 13χρονης Ιωάννας που πέθανε απο περιτονίτιδα, δειχνει ότι το παιδί χάθηκε επειδή οι γιατροί όχι μόνο καθυστέρησαν να διαγνώσουν το πρόβλημα, αλλά το διέγνωσαν  και λανθασμένα: έκριναν ότι έχει περιτονίτιδα απο τη σκωληκοειδίτιδα, ενώ το παιδι είχε περιτονίτιδα απο διάτρηση στομαχου.

Ετσι του αφαίρεσαν μέσα σε πανικό την σκωληκοειδίτιδα (είχαν ήδη καθυστερήσει 12 ώρες την επέμβαση),  και αμέλησαν να αναζητήσουν άλλα πιθανά αίτια της μόλυνσης και των υγρών στην κοιλιά (της περιτονίτιδας δηλαδή). Η αιτια όπως αποδείχθηκε πολυ αργά, ήταν ότι είχε υποστεί ρήξη στομάχου η οποία δεν αντιμετωπίσθηκε και, κατά συνέπεια,  το παιδάκι πέθανε.

Η περιτονίτιδα είναι σοβαρή κατάσταση καθως ο οργανισμός προσβάλλεται απο μικροβιακό φορτίο και γεμιζει  ο κορμός με υγρά απο το στομάχι ή το έντερο που δεν έχουν διαφυγή μεσα στα σπλάχνα, πιέζουν τους πνεύμονες και το περικάρδιο και  τελικά προκαλούν το θάνατο.  Η συνηθέστερη αιτία της περιτονίτιδας είναι η σκωληκοειδίτιδα, μια «προεξοχη» χαμηλά στο έντερο. Ομως δεν είναι η μοναδικη αιτία.

Η διάτρηση στομαχου μπορεί να εξελίσσεται σχετικά αργά και να δινει παρόμοια συμπτώματα, όχι  όμως και ταυτόσημα με τη φλεγμονη της σκωληκοειδούς απόφυσης. Η διάτρηση έχει σαν συχνότερη αιτία το ελκος στομάχου, είτε απο κληρονομικά αίτια, ειτε απο το ελικοβακτηριδιο του πυλωρού  ή απο υπερβολικό στρες η από ληψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων ή (σε μεγαλύτερες ηλικιες) απο κατάχρηση ποτών και τσιγάρων. Οι γιατροι προφανώς εστιάσθηκαν στο πιθανότερο αιτιο, που ήταν η σκωληκοειδίτιδα και παρότι όταν την αφαίρεσαν είδαν ότι η φλεγμονή ήταν μικρή, δεν αναζήτησαν άλλη πηγή του προβλήματος, αφαίρεσαν τα υγρά απο την κοιλιά του παιδιού και το «έκλεισαν» ενω δυστυχώς η «διαρροή» απο το στομαχι συνεχιζόταν.

Οπως είπε ο πατέρας του κοριτσιού, το παιδί ξυπνησε μέσα στη νυχτα με τρομερούς πονους στην κοιλιά.  Η παιδίατρος ειπε να το πανε στο νοσοκομείο και να το δει χειρουργός. Στο νοσοκομειο έφτασαν στις 6 το πρωί αλλά μέχρι τη μια το μεσημερι η ειδικευομενη παιδιατρος ρώτησε ωτορινολαρυγγολόγο, εκανε αιματολογικές εξατάσεις, έδωσε ζαντάκ για το στομάχι, ομως δεν έκανε ακτινογραφία ουτε κάλεσε χειρουργό. Το μεσημέρι της ΄εκανε υπέρηχο και όταν είδε υγρό στην κοιλια, τοτε κάλεσε χειρουργό που ζήτησε αμέσως ακτινογραφία και όταν την είδε,  συνεστησε άμεσα χειρουργείο είτε στη Λαρισα είτε στο Παίδων στην Αθηνα. Δυστυχώς για το παιδι, το έστειλαν στη Λάρισα (ίσως με το σκεφτικό ότι ήταν πλησιέστερα). Εκει χειρουργήθηκε άρον άρον στις 7 το απόγευμα και η επέμβαση τελείωσε στις 11 τη νυχτα. Ο γιατροι είπαν ότι ήταν κάπως ερεθισμένη η σκωληκοειδής απόφυση, ότι την αφαιρεσαν, ότι καθάρισαν την κοιλιά της μικρής απο όλα τα υγρά και ότι όλα πηγαν καλά. Αργα τη νυχτα όμως το παιδί άρχισε να ασπρίζει και να μελανιάζει και τα χαράματα πεθανε, με τους γιατρούς να λένε στον πατέρα ότι δεν ξέρουν την αιτία

Πριν απο ενάμισι χρόνο περίπου, τον Ιουλιο του 2017, είχε χαθεί απο περιτονιτιδα άλλο ένα παιδάκι απο τη Λαμία, ένα 9χρονο αγόρι. Το είχαν στείλει στο Παίδων της Αθιήνας όπου και απεβίωσε απο περιτονίτιδα.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here