Iερώνυμος ως «ταλιμπάν»: Επιθετικός κατά Φίλη, επιφυλακτικός για πρόσφυγες, τζαμί-Μιλά για κίνδυνο ισλαμοποίησης

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ(Κ. ΜΠΑΛΤΑΣ)

Ενας αγνώριστος  και απογοητευτικός αρχιεπίσκοπος, εμφανίσθηκε χθες βράδυ στις οθόνες των τηλεθεατών. Ο κ. Ιερώνυμος εγκατέλειψε την νηφαλιότητα και την σωφροσύνη με την οποία είχε ασκήσει τα καθήκοντά του όλο αυτό το καιρό. Προτίμησε να ταυτισθεί  με τις πιο ακραίες φωνές στην Ιεραρχία και την Εκκλησία, κινούμενος σε γραμμή Χριστόδουλου, με την οποία είχε έρθει σε αντιπαράθεση.

Ο αρχιεπίσκοπος με την εν γένει στάση του, επέλεξε να χαιδέψει απόψεις και θέσεις φόβου ακραίας επιθετικότητας και μισαλλοδοξίας απέναντι στον ξένο άλλον αντί να τις καταδικάσει ρητά και κατηγορηματικά. Υπαναχώρησε έτσι σ΄έναν επικίνδυνο για τη κοινωνία λαικισμό, τη στιγμή που μόλις λίγες μέρες νωρίτερα είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργό να προχωρήσουν μαζί σε λύσεις των προβλημάτων.

Με την συνέντευξή του στον Σκαι, επιτέθηκε προσωπικά, με προσβλητικούς μάλιστα χαρακτηρισμούς στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, αποκαλώντας τον προβληματικό άνθρωπο και ασυνεπή. Επέμεινε να έχει λόγο σε θέματα παιδείας όσον αφορά το μάθημα των θρησκευτικών τουλάχιστον, αλλά την ίδια στιγμή δήλωνε ότι η πολιτεία δεν έχει λόγο στα της Εκκλησίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε όμως και κάτι πολύ χειρότερο. Εριξε νερό στο σπόρο του μίσους, της ξενοφοβίας και της ισλαμοφοβίας. Δήλωσε ευθέως ότι είναι επιφυλακτικός και όσον αφορά τους πρόσφυγες στην Ελλάδα κι εξέφρασε ανοικτά φόβους για αφελληνισμό και ισλαμοποίηση των Ελλήνων, λέγοντας ότι όποιος δεν το βλέπει, είναι μακριά νυχτωμένος!

εμφανίσθηκε αρνητικός(«επιφυλακτικός» δήλωσε) και στην ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα, επικαλούμενος διάφορα προβλήματα, όπως ποιός θα το διοικεί, τι ρόλο θα έχουν οι Σιίτες και οι Σουνίτες κ.α

 Ο ίδιος τόνισε την σημαντική βοήθεια που έδωσε η Εκκλησία σε όσους Ελληνες είχαν ανάγκη την διάρκεια της κρίσης, λέγοντας ότι φοβάται τον επαγγελματικό τρόπο βοήθειας προς τους πρόσφυγες!

Η σφοδρή επίθεση στον Φίλη

«O αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, χαρακτήρισε «προβληματικό άνθρωπο» τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, καταλογίζοντάς του ότι «άλλα λέει το πρωί, άλλα το βράδυ».

Πρόσθεσε ότι είναι «ασυνεπής στις σχέσεις του και στα λόγια του», ενώ αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του υπουργού Παιδείας, τόνισε ότι «δεν προλάβαμε να φύγουμε και ο κ. Φίλης τα άλλαξε όλα».

«Ο κ. Φίλης θέλει να ορίσει τι θα διδάσκονται τα παιδιά στα σχολεία. Έχει το δικαίωμα, είναι υπουργός Παιδείας. Η Εκκλησία όμως δεν πρέπει να έχει λόγο για τα Θρησκευτικά;», διερωτήθηκε ο αρχιεπίσκοπος. «Έχετε αυτές τις απόψεις, τις σεβόμαστε. Ακούστε και τις απόψεις της Εκκλησίας, να κάνουμε επιτροπές, να υπάρξει συμφωνία να δημιουργηθεί ένα νέο βιβλίο. Η άποψή μου είναι να γίνει μία επιτροπή της Εκκλησίας και μία επιτροπή του Πρωθυπουργού, που θα συνεργαστούν. Συμφωνήσαμε σε αυτό», είπε.

Πρόσθεσε πως ρώτησε τον κ. Φίλη μπροστά στον Πρωθυπουργό «αν έχει να μας πει κάτι δικό του» και απάντησε «έχουμε μπροστά μας τον Πρωθυπουργό, ό,τι πει ο Πρωθυπουργός».

Ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι η Εκκλησία διαμαρτυρήθηκε στον πρωθυπουργό για τη στάση του υπουργού Παιδείας, με το Γραφείο του Πρωθυπουργού να απαντά ότι «οι απόψεις του κ. Φίλη είναι προσωπικές».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here