Χουλιαράκης: Προαπαιτούμενο της συμφωνίας με τους δανειστές το πολυνομοσχέδιο

ΦΩΤΟ: ΙΝΤΙΜΕ (ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ)

 

Την άποψη ότι τα μέτρα του νομοσχεδίου είναι σημαντικό μέρος της συμφωνίας που σύναψε η ελληνική κυβέρνηση με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και αποτελεί προαπαιτούμενο για την υλοποίηση του, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ανοίγοντας τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη κοινή συνεδρίαση των τριών αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής.

Όπως υπογράμμισε «παρά την εφαρμογή ορισμένων δύσκολων μέτρων, η ψήφισή του επιτρέπει την ομαλή χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας βραχυχρόνια, αλλά και στη διάρκεια της τριετίας εξαλείφεται το ρίσκο για έξοδο από το κοινό νόμισμα, αποκαθιστά την εμπιστοσύνη της χώρας και διαμορφώνει σταθερότητα και έξοδο από την ύφεση της τελευταίας πενταετίας».

«Προφανώς δεν είναι αρκετό αυτό το νομοσχέδιο, για αυτό και η κυβέρνηση έχει παράλληλο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, και πιστεύουμε ότι θα οδηγηθούμε στην οικονομική ανεξαρτησία της χώρας με έξοδο της στις διεθνείς αγορές», ανέφερε ακόμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Ο υπουργός, προανήγγειλε εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου εντός του 2016. Συγκεκριμένα, όπως είπε, έως το τέλος του 2015 θα καταβληθούν 3,1 δισ. ευρώ για την πληρωμή των οφειλών, ενώ έως το τέλος του 2016 άλλα 3,9 δις ευρώ.

Προσδιόρισε τέλος τους τρεις βασικούς στόχους του πολυνομοσχεδίου. Όπως σημείωσε οι στόχοι είναι:

1) Περαιτέρω δημοσιονομική σταθεροποίηση. Οι στόχοι που ενσωματώνονται εδώ και στο Μεσοπρόθεσμο είναι ιδιαίτερα ήπιοι και ρεαλιστικοί και μειώνουν την ανάγκη λήψης μέτρων, είπε.

2) Εμπέδωση οικονομικής σταθερότητας ώστε «να αποκατασταθούν υγιείς συνθήκες ρευστότητας».

3) Υποστήριξη της μακροχρόνιας οικονομικής ανάκαμψης.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here