Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα τη Δευτέρα, μετά το άκαρπο το Eurogroup

ΦΩΤΟ: IN TIME

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Πέμπτης.  Ενδεικτικές ως προς την απόσταση που υπάρχει μεταξύ Αθήνας και πιστωτών είναι οι δηλώσεις αξιωματούχων οι οποίοι εξερχόμενοι της συνεδρίασης δήλωναν σε δημοσιογράφους ότι «δεν βλέπουν συμφωνία ενόψει».

Μπροστά στο πλήρες αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί και με το χρόνο να εξαντλείται(στις 30 Ιουνίου εκπνέει η 4μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης) ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ, ανακοίνωσε, προφανώς μετά από διαβούλευση με τους ευρωπαίους ηγέτες ότι συγκαλεί έκτακτη συνοδο κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης ειδικά για το θέμα της Ελλάδος, την ερχόμενη Δευτέρα.

«Αποφάσισα να συγκαλέσω Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης την Δευτέρα 22α Ιουνίου στις 19:00. Είναι η ώρα να συζητήσουμε κατεπειγόντως για την κατάσταση της Ελλάδας στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο», ανέφερε ο Ν. Τουσκ, λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

Ολα δείχνουν λοιπόν ότι η Δευτέρα είναι ίσως η πιο κρίσιμη ημέρα των διαπραγματεύσεων, η ώρα της αλήθειας για όλους.

Το κλίμα πάντως, ιδίως μετά την άκαρπη συνεδρίαση του Eurogroup είναι ιδιαίτερα βαρύ για την Ελλάδα. Οι δηλώσεις των περισσότερων χρέωναν στην ελληνική κυβέρνηση το αδιέξοδο και κατέστησαν σαφές ότι περιμένουν από εκείνη να κάνει βήματα προς τη λύση, δηλαδή να προσχωρήσει στα αιτήματα των θεσμών.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάϊσελμπλούμ σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά τη συνεδρίαση τόνισε οτι «δεν είναι ορατή προς το παρόν η συμφωνία. Επιτρέψαμε την αντικατάσταση μέτρων από ισοδύναμα. Δώσαμε ένα σημαντικό σήμα προς την Ελλάδα: εναπόκειται σ’εκείνους να δώσουν νέες προτάσεις στους θεσμούς» σημείωσε ο κ. Ντάϊσελμπλούμ.

Το μπαλάκι βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας, υποστήριξε και πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε μια συμφωνία που θα είναι αξιόπιστη καθώς ο χρόνος μας πιέζει. Το πρόγραμμα λήγει στο τέλος του μήνα».

Όπως σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου υπάρχουν δύο είδη ευελιξίας: Μία για τροποποίηση των στόχων μετά από εκτίμηση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας και, δεύτερον, αντικατάσταση μέτρων με άλλα που θα προταθούν από την Ελλάδα, εφόσον αυτά αξιολογηθούν από τους θεσμούς και κριθούν ικανοποιητικά.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά σοβαρή και κρίσιμη την κατάσταση. «Φθάνουμε στο τέλος του παιχνιδιού» δήλωσε και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να επιστρέψει σοβαρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε εμφατικά την αναμονή της για αξιόπιστες ελληνικές προτάσεις. «Περιμένουμε» επανέλαβε αρκετές φορές η κ. Λαγκάρντ.

«Οι θεσμοί συνέταξαν μια σειρά από πολύ λογικές προτάσεις και τώρα αναμένουμε αξιόπιστες προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση», υπογράμμισε

«Ήμασταν πάντα ευέλικτοι, και θα συνεχίσουμε να είμαστε» είπε η κ. Λαγκάρντ και περιέγραψε τα τέσσερα χαρακτηριστικά κάθε προγράμματος στο οποίο συμμετέχει το ΔΝΤ: Βιωσιμότητα χρέους, υλοποίηση μέτρων, χρηματοδότηση του προγράμματος, ευελιξία των θεσμών.

«Ελπίζουμε ότι οι επόμενες ημέρες θα αξιοποιηθούν από τις ελληνικές αρχές για να επανέλθουν με προτάσεις που ικανοποιούν αυτά τα κριτήρια, κατέληξε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here