Χωρίς πολιτική αγωγή 41 κατηγορούμενοι της Χρυσής Αυγής

Χωρίς πολιτική αγωγή θα δικαστεί ο ηγετικός πυρήνας της Χρυσής Αυγής. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κατά τη σημερινή συνεδρίασή του «ενταφίασε»  το δικαίωμα των θυμάτων να δηλώσουν παράσταση πολιτικής αγωγής για όλες τις υποθέσεις της εγκληματικής δραστηριότητας της νεοναζιστικής οργάνωσης, υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση.

Η απόφαση του δικαστηρίου σημαίνει ότι 41 κατηγορούμενοι ανάμεσά τους και οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Χρήστος Παππάς θα δικαστούν χωρίς πολιτική αγωγή, γεγονός κομβικό για την εξέλιξη της δίκης . Δεν θα εξεταστούν, δηλαδή, από τους νομικούς εκπροσώπους των θυμάτων για τη δολοφονία Φύσσα αλλά και τις δολοφονικές επιθέσεις κατά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και των Αιγύπτιων ψαράδων.

Οι χρυσαυγίτες κατηγορούμενοι έδωσαν από την πρώτη στιγμή μάχη -και την κέρδισαν- για την αποβολή της πολιτικής αγωγής, με στόχο να αποσυνδεθούν οι δολοφονικές επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου από τον κεντρικό σχεδιασμό στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης και να εμφανιστούν ως μεμονωμένα περιστατικά.

» Απάντηση ζητάμε ποιος είναι ο αρχηγός» φώναξε η μητέρα του Παύλου Φύσσα προς το δικαστήριο, μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση του.

» Ποιος είναι ο αρχηγός , ποιος έδωσε την εντολή» διαμαρτυρήθηκε ο πατέρας και οι φίλοι του αδικοχαμένου μουσικού.  » Βγαίνει λάδι η ηγεσία. Βγαίνει λάδι ο Κασιδιάρης; » , ανέφεραν , ενώ απευθυνόμενοι προς τους δικαστές διερωτήθηκαν  » πώς θα βγείτε στην κοινωνία. Αν εσείς δεν τους δικάζετε, τότε ποιος….».

Πάντως, η μεγάλη μάχη θα δοθεί με επίκεντρο την ένσταση που κατέθεσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης  προκειμένου να παύσει η ποινική δίωξη για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης. Παραπέμπουν στην συνθήκη του Παλέρμο η οποία, σύμφωνα με την επιχειρηματολογία τους, απαιτεί την ύπαρξη οικονομικού οφέλους για τη θεμελίωση του αδικήματος.

Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι πολιτικής αγωγής ζήτησαν την ραδιοτηλεοπτική μετάδοση της ιστορικής δίκης της Χρυσής Αυγής, επικαλούμενοι το δημόσιο συμφέρον.

» Είναι μια δίκη ιστορικών διαστάσεων καθώς αφορά αν υπάρχει ναζιστική  εγκληματική οργάνωση υπό το μανδύα πολιτικού κόμματος» σημείωσαν χαρακτηριστικά. Συγχρόνως,  ζήτησαν να τηρηθούν πρακτικά ηχογράφησης αλλά και να εξασφαλιστούν τα τεχνικά μέσα ώστε να μπορούν να παρουσιαστούν ενώπιον του δικαστηρίου βίντεο που περιλαμβάνονται στη δικογραφία.

Η εισαγγελέας επιφυλάχθηκε  και το δικαστήριο διέκοψε για τις 9 Ιουλίου

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here