Χερσαία επιχείρηση των ΗΠΑ στη Συρία-Νεκρό ηγετικό στέλεχος των τζιχαντιστών

Για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο στο Ιράκ οι ΗΠΑ εμπλέκονται σε χερσαία επιχείρηση εναντίον στόχων εδάφους τη Συρία. Σε μια επιχείρηση που θύμιζε πολύ την επιχείρηση των κομάντος SEALS στο Πακιστάν εναντίον του Οσάμα Μπιν Λάντεν, σκοτώθηκε το ηγετικό στέλεχος του ISIS Αμπού Σαγιάφ ύστερα από μάχες σώμα με σώμα.

H εντολή δόθηκε από τον ίδιο τον Μπαράκ Ομπάμα, και ο Λευκός Οίκος υπογραμμίζει ότι δεν ενημερώθηκε η κυβέρνηση της Δαμασκού, η οποία «δεν μπορεί να γίνει σύμμαχος στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Υπό την ηγεσία του προέδρου (Μπαράκ Ομπάμα), οι αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στο Ιράκ πραγματοποίησαν επιχείρηση στην ανατολική Συρία για να συλλάβουν ανώτατο αξιωματούχο του Ισλαμικού Κράτους, τον Αμπού Σαγιάφ, και τη σύζυγό του» εξήγησε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Μπερναντέτ Μίαν. Η ίδια ανέφερε ότι «απελευθερώθηκε και μία νεαρή Γεζίντι, που φαίνεται ότι κρατείτο ως σκλάβα από το ζευγάρι. Έχουμε την πρόθεση να την στείλουμε στην οικογένειά της το συντομότερο δυνατόν».

Ο Αμπού Σαγιάφ «σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με τις αμερικανικές δυνάμεις» διευκρίνισε ο Λευκός Οίκος, προσθέτοντας ότι κανένας Αμερικανός στρατιωτικός δεν τραυματίσθηκε ή σκοτώθηκε κατά την επιχείρηση.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο του τομέα Άμυνας μέλη της επίλεκτης ομάδας Delta έφθασαν στο στρατόπεδο του Αμπού Σαγιάφ με ελικόπτερα Black Hawk.  Όπως σημειώνει, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν γυναίκες και παιδιά ως ασπίδες αλλά οι αμερικανικές δυνάμεις κατάφεραν «να διαχωρίσουν τους αθώους» και να σκοτώσουν περισσότερους από δέκα μαχητές. «Σε κάποια στιγμή, οι ανταλλαγές πυρών έγιναν από πολύ κοντινή απόσταση και υπήρξαν συμπλοκές σώμα με σώμα» τονίζει.

delta forces

Ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας αναφέρει ότι η σύζυγος του Αμπού Σαγιάφ, Ουμ Σαγιάφ, που «διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στις τρομοκρατικές δραστηριότητες», συνελήφθη και βρίσκεται σε αμερικανική φυλακή στο Ιράκ.

Τι λένε οι Αμερικανοί

Οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ(U.S Special U.S. Special Operations forces,  σύμφωνα με το CNN, επιτέθηκαν μετά από πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών στη τοποθεσία Αλ Ομάρ, της Ανατολικής Συρίας και σκότωσαν τον Αμπού Σαγιάφ,  όταν εκείνος αντιστάθηκε στη σύλληψή του, είπε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ας Κάρτερ. Οι αμερικανικές δυνάμεις συνέλαβαν την γυναίκα του, την Ιρακινή Ουμ Σαγιάφ την οποία μετέφεραν στο Ιράκ και ανακρίνουν, συμπλήρωσε.

 

 

 

 

Οι Αμερικανοί δεν έδωσαν το πραγματικό όνομα του Αμπού Σαγιάφ, ο οποίος είναι Τυνησιακής καταγωγής.

Στην χερσαία επίθεση συμμετείχαν 24 βαριά οπλισμένοι άνδρες της DELTA forces, μέρος μια πολυεθνικής δύναμης 100 αδρών.

Η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μπερναντέτ Μίαν, είπε ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα έδωσε την άδεια να διεξαχθεί η επιχείρηση, μετά από ομόφωνες παροτρύνσεις των συμβούλων του.

Ποιος ήταν ο Αμπού Σαγιάφ

Ο Αμπού Σαγιάφ ήταν ένα από τα κορυφαία στελέχη του Ισλαμικού Κράτους έχοντας ανάμεσα στα άλλα την ευθύνη της επίβλεψης των παράνομων-λαθραίων επιχειρήσεων πώλησης πετρελαίου και αερίου του ISIS, μέσω των οποίων το ισλαμικό κράτος κατάφερνε να έχει έσοδα.

«Τώρα έχουμε αρκετά δεδομένα για το πώς δρα, επικοινωνεί και κερδίζει χρήματα το Ισλαμικό κράτος», έλεγε αμερικανός αξιωματούχος στο CNN, καθώς βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κομπιούτερ στο πεδίο της μάχης.

Οι αμερικανοί υποπτεύονται ότι η γυναίκα του Σαγιάφ είναι μέλος του ISIS και έχει παίξει σημαντικό ρόλο στις δραστηριότητες του ενώ μπορεί να γνωρίζει πολλά για το τόπο όπου κρατούνται οι όμηροι των τζιχαντιστών και τον τρόπο μεταχείρισης τους. Γι αυτό ανακρίνεται, παραδέχθηκαν αμερικανικές πηγές.

Ωστόσο, ο  Michael Weiss, συγγραφέας του βιβλίου «ISIS: Μέσα στο στρατό του τρόμου»(Inside the Army of Terror,»), ήταν μάλλον άγνωστος σε στενούς παρατηρητές της οργάνωσης. Εμφανίζεται μάλιστα σκεπτικός καθώς όπως λέει  το ισλαμικό κράτος δεν έβγαζε πολλά χρήματα από τις πετρελαιοπηγές μετά τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου επιβεβαίωσε ότι το πετρέλαιο δεν είναι πια η κύρια πηγή χρηματοδότησης του Ισλαμικού κράτους.

Για τον Ντέρεκ Χάρβει, έναν πρώην αξιωματικό πληροφοριών του αμερικανικού στρατού  η επιχείρηση είχε σημασία  καθώς τα στοιχεία που κατείχε και κατάσχεσαν οι αμερικανικές αρχές μπορεί να αποκαλύψουν τις επαφές του ΙSIS με τράπεζες, δωρητές, τουρκικά και λιβανέζικα επιχειρηματικά συμφέροντα καθώς και με ποινικά δίκτυα λαθρεμπόρων.

Ο Αμπού Σαγιάφ δεν ήταν γνωστό όνομα σε όσους παρατηρούν το Ισλαμικό κράτος παραδέχονται αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι ότι ήταν γνωστός και με τα ψευδώνυμα Αμπού Μοχάμεντ Αλ Ιράκι και Αμπντ Αλ Γκάνι.

ΗΠΑ: Δεν συνεργασθήκαμε με το καθεστώς Ασαντ

«Η αμερικανική κυβέρνηση δεν συντοντίστηκε με το συριακό καθεστώς και ούτε και το ενημέρωσε εκ των προτέρων για την επιχείρηση» τόνισε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μπερναντέτ Μίαν. Προειδοποιήσαμε το καθεστώς Ασαντ να μην αναμιχθεί σε συνεχιζόμενες επιχειρήσεις κατά τους Ισλαμικού Κράτους στη Συρία καθώς οι βάρβαρες πράξεις του καθεστώτος βοήθησαν στην άνοδο του ISIS και άλλων εξτρεμιστών στη Συρία, πρόσθεσε.

Αμερικανικές πηγές που γνωρίζουν λεπτομέρειες της επιχείρησης, έλεγαν στο CNN ότι έχουν λόγους να πιστεύουν ότι ο Αμπου Σαγιάφ ίσως ήταν σε επαφή με τον ηγέτη του ISIS Αμπού Μπάκρ Αλ Μπαγντάτι. Αν και δεν συνελήφθη ζωντανός, βρέθηκαν εκεί συσκευές επικοινωνίας του, έλεγαν οι ίδιες πηγές.

Την ίδια στιγμή το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με έδρα το Λονδίνο, ανέφερε ότι τουλάχιστον 19 μαχητές σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς της συμμαχίας σε πετρελαιοπηγή κοντά στο Αλ Ομαρ, ανατολικά  του Deir Ezzor, πρωινές ώρες Σαββάτου. Πρόκειται για 6 πετρελαιοπηγές που έπεσαν στα χέρια τους ISIS τον περασμένο Ιούλιο. Ανάμεσά τους είναι και πετρελαιοπηγή Αλ Ομάρ, η μεγαλύτερη πετρελαιοπηγή της Συρίας.

Σύμφωνα με αρχικές πληροφορίες, οι κομμάντος της ΔΕΛΤΑ επενέβησαν μετά τους βομβαρδισμούς.

Καιρό τώρα υπήρχαν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι ο Αλ Μπαγντάντι είναι βαριά τραυματισμένος από αεροπορική επίθεση τον περασμένο Μάρτιο.  Ιακινές αρχές έλεγαν επίσης ότι ο κορυφαίος συνεργάτης του Αμπού Αλαα-Αλ-Αφαρί και ο επικεφαλής ασφάλειας του ISIS Ακράμ Κουίρμπας, έχουν σκοτωθεί πρόσφατα σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Η μάχη για το Ραμάντι

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η μάχη για τον έλεγχο της σημαντικής ιρακινής πόλης Ραμάντι. Από την περασμένη Πέμπτη δυνάμεις του ISIS εξαπέλυσαν επιθέσεις αυτοκτονίας  κατά της πόλης και ήδη φαίνεται να ελέγχουν τα γραφεία της αστυνομίας, το Τζαμί της πόλης και να έχουν υψώσει τη μαύρη σημαία τους στα γραφεία της επαρχιακής κυβέρνησης.

Οι Ιρακινές δυνάμεις συνεχίζουν να μάχονται ενώ οι συνεχίζονται και οι βομβαρδισμο σε επιλεγμένους στόχους.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here