Στο Αννόβερο μεγάλη διαδήλωση κατά της TTIP(βίντεο-φωτο)

 

Χιλιάδες διαδηλωτές πήραν μέρος στη μεγάλη συγκέντρωση και πορεία που έγινε στο Ανόβερο κατά της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP). Οι οργανωτές μιλούν για πάνω από 90.000 άτομα ενώ η αστυνομία τους κατεβάζει στους 30.000 όσους συμμετείχαν στη πορεία. Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» περισσότερες από 130 περιβαλλοντικές οργανώσεις, οργανώσεις καταναλωτών, συνδικάτα, αντιφασιστικές οργανώσεις και εκκλησιαστικοί φορείς από ολόκληρη τη Γερμανία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της DW κύριο σύνθημα των διαδηλώσεων ήταν «Η Μέρκελ και ο Ομπάμα έρχονται – σταματήστε τις συμφωνίες TTIP & CETA – για ένα δίκαιο εμπόριο».

Μυστικές διαπραγματεύσεις-Τι έγινε γνωστό για την συμφωνία TTIP

Οι  διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνται εδώ και 2,5 χρόνια ανάμεσα σε αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, με στόχο την επίτευξη μιας Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Συνεργασίας (Transatlantic Trade and Investment Partnership, ΤΤΙΡ). Οι διαπραγματεύσεις τελούνται υπό το καθεστώς μυστικότητας, ενώ παράλληλα, πληθαίνουν οι φωνές που προειδοποιούν ότι πρόκειται για μια συμφωνία που θα επιβάλλει σε Ευρώπη και Αμερική το νόμο της ελεύθερης αγοράς, και υποσκάπτονται όχι μόνο τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και η ίδια η δημοκρατία.

Παρά τη μυστικότητα έγινε γνωστό ότι η συμφωνία επιβάλει να παρακαμφθούν όλοι οι περιορισμοί που εμποδίζουν την κερδοφορία των επιχειρήσεων όπως εργασιακά δικαιώματα, περιβαλλοντικοί περιορισμοί ή ακόμη και οι περιορισμοί που αφορούν τις γενετικά μεταλλαγμένες τροφές.

Και όταν μιλάμε για εργασιακά δικαιώματα, εννοούμε ότι θα υπάρξει ένας (προς τα κάτω) εξορθολογισμός των μισθών, προκειμένου να μειωθεί το κόστος παραγωγής, και ότι θα υπάρχει ένα ενιαίο μισθολόγιο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Πέρα από το καθαρά μισθολογικό κομμάτι, εξυπακούεται ότι τα λοιπά εργασιακά κεκτημένα θα τίθενται στην ευχέρεια της εργοδοσίας.

Σε ό,τι αφορά τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς και τους κανονισμούς που αφορούν τα γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα, αυτό σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει πιο αυστηρούς κανόνες για αυτά τα θέματα, θα πρέπει να συμβαδίσει με τις αμερικάνικες προδιαγραφές. Το αποτέλεσμα αυτής της εξισορρόπησης των περιορισμών, θα είναι να «ξεκλειδώσουν» τα ευρωπαϊκά σύνορα για εταιρείες που θα εισάγουν τέτοιου τύπου προϊόντα, αλλά και να αρχίσει η Ευρώπη να δημιουργεί τα δικά της αντίστοιχα προϊόντα.

Οι ιδιωτικοποιήσεις θα επιτρέψουν την απελευθέρωση ακόμη και των δημόσιων υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, η ενέργεια, το νερό, η υγεία και η παιδεία.

Επομένως, όλα τα δημόσια αγαθά θα μπορούν να γίνουν προϊόντα αγοραπωλησίας, τονώνοντας έτσι την «υγιή επιχειρηματικότητα», ακόμη και όταν πρόκειται για φυσικά μονοπώλια, όπως για παράδειγμα το νερό.

Μηχανισμός επίλυσης διαφορών κράτους και επενδυτών

Ο μηχανισμός επίλυσης διαφορών κράτους και επενδυτών (Investor-State Dispute Settlements, ISDS), δίνει το δικαίωμα στις εταιρείες να οδηγούν σε ειδικά δικαστήρια τις κυβερνήσεις των κρατών, όταν επικαλεστούν ότι οι πολιτικές που ακολουθούνται μειώνουν τα κέρδη τους. Αντίθετα, οι κυβερνήσεις δεν θα μπορούν να παραπέμψουν στη δικαιοσύνη τις επιχειρήσει

ttip hanover2

ttip 5

Ακτιβιστές της Greenpeace, ακτιβιστές της οποίας ξεδίπλωσαν ένα τεράστιο πανό που έγραφε «Σταματήστε τον Δούρειο Ίππο» ενώ ο Γιούργκεν Κνιρς, εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής οργάνωσης δήλωσε πως «η συγκεκριμένη συμφωνία είναι ένα πλήγμα για τη δημοκρατία» και οδηγεί στη μείωση των ευρωπαϊκών στάνταρ για την προστασία της γεωργίας. Ακόμα συμπλήρωσε πως η Greenpeace δεν θεωρεί απαραίτητη αυτή τη συμφωνία εμπορίου και ζητά το τέλος των διαπραγματεύσεων.

ttip 6

Η Άνγκελα Μέρκελ σε τηλεοπτικό της διάγγελμα υπερασπίστηκε τη συμφωνία και τις διαπραγματεύσεις και δήλωσε «πως δεν μπορεί να έχει πρόσβαση ο καθένας» όταν θα πρέπει να επιβληθούν κάποια συμφέροντα.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα που φτάνει σήμερα Κυριακή στο Ανόβερο και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να εγκαινιάσουν την βιομηχανική έκθεση του Ανοβέρου ενώ την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινάει στη Νέα Υόρκη ο 13ος γύρος των διαπραγματεύσεων για την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP).

Στο επίκεντρο των συζητήσεων της Άνγκελα Μέρκελ και Μπάρακ Ομπάμα θα είναι η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP). Για τους υπέρμαχους της συμφωνίας είναι μια ευκαιρία οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας ενώ για τους πολέμιους μια μείωση των ευρωπαϊκών στάνταρ όσον αφορά την προστασία της εργασίας, της γεωργίας και του περιβάλλοντος

Σύμφωνα με έρευνα το ιδρύματος Bertelsmann, ο σκεπτικισμός στους πολίτες απέναντι στη συμφωνία αυξάνεται τόσο στη Γερμανία όσο και στις ΗΠΑ. Μόλις το 15% των Αμερικανών είναι υπέρ της συμφωνίας ενώ πριν από δυο χρόνια ήταν το 50%. Στη Γερμανία ένας στους τρεις είναι αντίθετος ενώ το 2014 ήταν ένας στους τέσσερις.

Εν τω μεταξύ πάνω από 130.000 πολίτες υπέγραψαν την έκκληση προς τον Μπ. Ομπάμα να μην υπογράψει και να μην συνεχίσει τις συζητήσεις για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

ttip8

Στο Δουβλίνο

Διαδηλώσεις κατά της συμφωνίας ΤΤΙP  έκαναν και φοιτητές της Χιλής.

Επίσης 40 οργανώσεις ενώνουν τη φωνή τους κατά της συμφωνίας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here