Handelsblatt: Από Σύμβολο Παρακμής Σημείο Εκκίνησης το Ελληνικό

Σε εκτενές ρεπορτάζ από την Αθήνα η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt εστιάζει στο «μεγάλο πρότζεκτ» της επένδυσης για την ανάπλαση και αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

«Για σχεδόν 17 χρόνια δεν έχει προσγειωθεί εδώ αεροπλάνο, αλλά τα σήματα παραμένουν: ‘Εγχώριες Αφίξεις’, ‘Διεθνείς Αναχωρήσεις’. Οι τερματικοί σταθμοί δεν υφίστανται. Στους διαδρόμους, αγριόχoρτα ξεπροβάλλουν μέσα από τις ρωγμές του σκυροδέματος. Ένα παλιό jumbo της χρεοκοπημένης Ολυμπιακής σαπίζει. Το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, αυτό το αεροδρόμιο φάντασμα, ενσαρκώνει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο την οικονομική παρακμή και το πολιτικό αδιέξοδο της Ελλάδας. Όμως πλέον κάτι κινείται. Μια διεθνής κοινοπραξία υπό την ηγεσία του ελληνικού ομίλου ακινήτων Lamda Development ΛΑΜΔΑ 0,00% σχεδιάζει επενδύσεις περίπου 8 δισ για την ανάπλαση του χώρου. Έτσι ένα σύμβολο στασιμότητας θα μπορούσε να αποτελέσει έναυσμα για μια νέα εκκίνηση», σημειώνει η εφημερίδα.

Οι περιπέτειες του Ελληνικού και το συμφέρον του Τσίπρα

«Με την ανάπτυξη του Ελληνικού η τράπουλα ανακατεύεται ξανά, το έργο σηματοδοτεί μια σημαντική καμπή για την Ελλάδα», αναφέρει ο Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development ΛΑΜΔΑ 0,00% στην Handelsblatt, η οποία περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια το επενδυτικό πρότζεκτ.

«Η περιοχή αποτελεί ένα μοναδικό φιλέτο, μιας και καμία άλλη πρωτεύουσα στην Ευρώπη δεν έχει να προσφέρει κάτι αντίστοιχο: 620 εκτάρια γης, μια περιοχή τρεις φορές μεγαλύτερη από το Πριγκιπάτο του Μονακό, μόλις 10 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, μιας πόλης 4 εκατομ. κατοίκων, ένας χώρος που βρίσκεται στις ακτές του Σαρωνικού. Εδώ οι επενδυτές θέλουν να χτίσουν περίπου 8.000 διαμερίσματα, πολλά ξενοδοχεία, εμπορικό και συνεδριακό κέντρο, εγκαταστάσεις αναψυχής και αθλητισμού, μαρίνα και καζίνο – Είναι το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπτυξης στην Ευρώπη» σημειώνει η Handelsblatt, σημειώνοντας ότι τα μεγέθη κινούνται στον «υπερθετικό βαθμό»: «Το μεγαλύτερο πάρκο δίπλα στη θάλασσα ανά τον κόσμο», «ένα από τα μεγαλύτερα ενυδρεία της Ευρώπης», «το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Ελλάδας» και «ένας από τους μεγαλύτερους οικιστικούς πύργους στη Μεσόγειο». Το κόστος των έργων κατασκευής υπολογίζεται στο 1,2 δις ευρώ σύμφωνα με την κοινοπραξία και η ολοκλήρωσή τους αναμένεται εντός 12 χρόνων. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του ΙΟΒΕ, που αναφέρει η εφημερίδα, κατά τη διάρκεια της κατασκευής αναμένεται να δημιουργηθούν 10.000 θέσεις εργασίες και μετά την ολοκλήρωση του έργου άλλες 75.000.

Στη συνέχεια η εφημερίδα, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, κάνει μια αναλυτική ιστορική ανασκόπηση στους διοικητικούς σκοπέλους, τις αναβολές, τις πολιτικές παρεμβάσεις και τις δικαστικές διαμάχες γύρω από την υπόθεση του Ελληνικού εδώ και δύο δεκαετίες:

Aπό την περιστασιακή αξιοποίησή του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τη μετατροπή του σε προσφυγικό καταυλισμό και από τη σκληρή αντίσταση του Αλέξη Τσίπρα, όταν ακόμη ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης, στη συμφωνία -μετά την εκλογική νίκη του 2015- μίσθωσης του πρώην αεροδρομίου «υπό την πίεση των διεθνών πιστωτών, ως προϋπόθεση για περαιτέρω βοήθεια». Μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο κύκλοι των Βρυξελλών θεωρούσαν την επένδυση στο Ελληνικό «σύμβολο κακής διαχείρισης και καθυστερήσεων».

Ομως, και πάλι κατόπιν πίεσης των διεθνών πιστωτών, το υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το Δεκέμβριο την ανάθεση του έργου, ενώ ήδη το Συμβούλιο της Επικρατείας εξετάζει τον φάκελο του Ελληνικού με την οριστική απόφασή του να αναμένεται μέχρι την άνοιξη. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ακόμη και η Δικαιοσύνη κινείται γρήγορα, ενώ από την όλη επένδυση δεν θα επωφεληθούν μόνο οι ιδιώτες αλλά και το ελληνικό κράτος. Για το λόγο αυτό ο Τσίπρας έχει «συμφέρον» να προχωρήσει γρήγορα η όλη διαδικασία.

Θετικά μηνύματα για τις ελληνικές τράπεζες

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung εστιάζει στο μείζον πρόβλημα των κόκκινων δανείων που συνεχίζει να ταλανίζει τις ελληνικές τράπεζες.

Σε άρθρο με τίτλο «Οι Βρυξέλλες επαινούν τη μείωση των κόκκινων δανείων – Ωστόσο παραμένουν επισφαλή δάνεια ύψους 950 δις ευρώ» και το οποίο αναφέρεται καταρχήν στη συνολική ευρωπαϊκή εικόνα, η εφημερίδα σημειώνει: «Το χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων υποχώρησε πέρσι στα 950 δις ευρώ στα μέσα του έτους. Παραμένει ωστόσο πολύ υψηλό σε προβληματικές χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος ή η Ιταλία«. Αυτό προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ τα οποία παρουσίασε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για το Ευρώ κοινοτικός Επίτροπος Βάλντις Ντομπρόβσκις μαζί με μια «έκθεση προόδου» της υπηρεσίας του για τη μείωση των τραπεζικών ρίσκων στην ΕΕ. Την έκθεση είχαν ζητήσει οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ. Γενικότερη πολιτική γραμμή τους είναι ότι η κοινή αντιμετώπιση των τραπεζικών κινδύνων -π.χ. μέσω μιας ενιαίας εγγύησης καταθέσεων- μπορεί να υπάρξει μόνον όταν μειωθούν περαιτέρω τα ρίσκα.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2017 το ποσοστό των κόκκινων επί του συνολικού όγκου των δανείων μειώθηκε σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους από το 5,6% στο 4,6%. Με μια υποχώρηση από το 47,2% στο 46,9%,η μείωση στην Ελλάδα ήταν περιορισμένη.

«Ο Ντομπρόβσκις το αιτιολόγησε λέγοντας ότι η Ελλάδα μόλις τώρα βγαίνει με αργό ρυθμό από τη σοβαρή οικονομική κρίση», σημειώνει η εφημερίδα συμπληρώνοντας ότι αντιστρόφως αυτό σημαίνει ότι η αισθητή μείωση που παρατηρείται στην υπόλοιπη ΕΕ οφείλεται στους συνολικά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Για παράδειγμα στην Κύπρο καταγράφηκε μείωση από το 37,6% στο 33,4%, στην Πορτογαλία από 17,6% σε 15,5% ενώ στην Ιταλία από 16,2% στο 12,2%, σημειώνει η FAZ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here