H χαμένη ευκαιρία της Amani Yahya  

Της ΝΑΤΑΛΙΑΣ ΡΕΖΗ

Το Liverpool Arab Arts Festival, το Αραβικό Φεστιβάλ Τεχνών του Λίβερπουλ που διεξάγεται μέχρι και τις 14 Ιουνίου, ξεκίνησε χωρίς την Amani Yahya, από την Υεμένη. Προσκεκλημένη στο Συμπόσιο του ίδιου φεστιβάλ ‘’Shaping Change: Women, Culture and Art’’,  να διηγηθεί την δική της εμπειρία για τις προκλήσεις των γυναικών-δημιουργών στις Αραβικές χώρες, δεν πήγε ποτέ… 

‘’Τί συμβαίνει όταν η δημιουργική έμπνευση των γυναικών παραβιάζει τα όρια των πολιτιστικών προτύπων;’’ , ήταν το θέμα του Συμποσίου, με την απάντηση να δίνεται από την ίδια την πορεία ζωής της Amani Yahya. 

Οι αυστηροί κανόνες του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, όπου και βρίσκεται, έθεσαν απότομα τέρμα στην συμμετοχή της στο φεστιβάλ, με την πρόφαση ότι η πρόσκλησή της για αυτό δεν είχε επίσημη σφραγίδα, ενώ ταυτόχρονα απορρίφθηκε και η βίζα της για την Αγγλία. ‘’Νομίζουν ότι ο κάθε ένας που έρχεται από την Υεμένη αναζητά άσυλο…Αν έκανα κάτι λάθος, θα απελάσουν ολόκληρη η οικογένειά μου. Δεν μπορώ να σπουδάσω, δεν μπορώ να κάνω μουσική, είναι πραγματικά δύσκολο’’ αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η 22χρονη Amani Yahya είναι η πρώτη γυναίκα rapper της Υεμένης. Αποφασισμένη να υπερασπιστεί με την rap της τα δικαιώματα των κοριτσιών και γυναικών της πατρίδας της, επικεντρώνεται στην κλεμμένη αθωότητα των παιδικών γάμων και τη σεξουαλική κακοποίηση που σηματοδοτούν: ‘’Για μένα είναι σαν να δολοφονείς κάποιον…προσπαθώντας να παντρευτείς ένα 8χρονο κορίτσι. όταν το σώμα του δεν είναι έτοιμο. Έχουν πεθάνει κορίτσια εξαιτίας αυτού.’’

Amani Yahya 2

H ίδια είχε διαφύγει με την οικογένειά της στην Σαουδική Αραβία, ενώ η Υεμένη βρισκόταν στο έλεος του εμφυλίου πολέμου. Επέστρεψε στην χώρα της το 2010 για να σπουδάσει οδοντιατρική. Συχνάζοντας σε ένα μικρό καφέ στην συνοικία της άρχισε να συζητάει με άλλους θαμώνες για βιβλία και μουσική, εντελώς πρωτότυπο για τα εκεί δεδομένα. ‘’Δεν μπορείς να βρεις ανθρώπους που θέλουν να μιλήσουν για αυτά τα πράγματα εδώ’’, λέει χαρακτηριστικά. Δύο χρόνια αργότερα έκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση στο ‘’The Basement Cultural Centre’’ της Σαναά κι από κει η μουσική της την οδήγησε μέχρι και την Γαλλική και Αμερικανική Πρεσβεία.

Εμφανιζόμενη χωρίς μαντήλα δέχτηκε ανώνυμα τηλεφωνήματα και απειλές. Η πράξη της θεωρήθηκε haram, ανήθικη, θρησκευτικά απαγορευμένη προσβολή. Ο κόσμος πανικοβλήθηκε και της είπαν ότι θα έπρεπε να ντρέπεται. Αυτό ήταν και το πρώτο πλήγμα. Αν και χαμηλών τόνων οι πρώτες της δημόσιες εμφανίσεις, εξόργισαν την ολοένα και πιο συντηρητική κοινωνία της Υεμένης.

Η Amani Yahya δηλώνει ότι ανησυχεί πάρα πολύ όχι μόνο για τους φίλους της στην Υεμένη, αλλά και για τα 20 εκατομμύρια συμπατριώτες της που έχουν άμεση ανάγκη από τρόφιμα, νερό και ιατρική βοήθεια. ‘’Γίνονται  αεροπορικές επιδρομές. Τα σχολεία είναι κλειστά. Υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα μόνο για δύο ώρες την ημέρα. Είναι δύσκολο να βρεις νερό και τρόφιμα. Έχουν κλείσει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οι άνθρωποι υποφέρουν πραγματικά.’’ Λόγω του ότι δεν γεννήθηκε στην Σαουδική Αραβία δεν μπορεί α ολοκληρώσει τις σπουδές της εκεί, ενώ θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική για να μην αναστατώσει τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας και σβηστεί το όνειρό της για την underground μουσική σκηνή.

 

http://www.arabartsfestival.com/highlights.php?id=73

https://twitter.com/amaaniyahya

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here