Η συνέντευξη τύπου των Γιούνγκερ – Τουσκ – Ντάισεμπλουμ μετά τη σύνοδο Κορυφής(βίντεο)

Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ.

Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ έκανε λόγο γιαΑυστηρούς όρους και άμεση χρηματοδότηση για τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες της Ελλάδας, όπως προβλέπει η συμφωνία.

Το Eurogroup σύμφωνα με τον Τουσκ θα προωθήσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις και οι υπουργοί θα συζητήσουν πως θα βοηθηθεί η Ελλάδα για τις άμεσες χρηματοδοτικές της ανάγκες. «Τη λεγόμενη γεφύρωση».

«Σήμερα είχαμε μόνο έναν στόχο να επιτευχθεί συμφωνία. Επιτέλους καταλήξαμε» ανέφερε ο Τουσκ κάνοντας λογοπαίγνιο για Greekment.

Από την άλλη ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε επίπονη τη συμφωνία, λέγοντας ότι χρειάστηκες πολύς χρόνος αλλά τελικά επετεύχθη.

Ο ίδιος, δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, αλλά και από το γεγονός ότι τελικά στη συμφωνία υπάρχει πρόβλεψη και για την ανάπτυξη.

Όπως είπε, είναι ευτυχής που έγινε αποδεκτή η πρόταση της Κομισιόν για αναπτυξιακό πρόγραμμα ύψους 35 δισ. ευρώ. Δεν υπήρχε περίπτωση να έχουμε grexit, υπό καμία μορφή, είπε.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε πως το κομβικό σημείο ήταν αυτό της εμπιστοσύνης, καθώς έγινε συμφωνία επί πολλών ζητημάτων και έγινε έξτρα προσπάθεια από πολλές πλευρές για να επανέλθει η Ελλάδα στη σωστή τροχιά.

Ο ίδιος πιστεύει ότι υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία συμφωνίας, θα υπάρξει ένα ταμείο όπου θα γίνει η μεταφορά περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδα για να αντιμετωπιστούν το ζήτημα του χρέους και η ανακεφαλαιοποίη.

Σύμφωνα με τον ίδιο θα υπάρξει νομοθεσία από την ελληνική πλευρά για τα πρώτα προαπαιτούμενα (Τρίτη-Τετάρτη). Ύστερα θα υπάρξει ένα Eurogroup και μετέπειτα θα εκκινήσουν οι διαδικασίες στα υπόλοιπα κοινοβούλια και τέλος η επίσημη απόφαση του Eurogroup για το δάνειο του ESM.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here