Η σκηνοθέτης Ιόλη Ανδρεάδη μιλάει για το World Wide Lab που έφερε στην Ελλάδα

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η νεαρή σκηνοθέτης  Ιόλη Ανδρεάδη, μία ιδιαιτέρως εκλυστική και ευγενική παρουσία, κρύβει μέσα της μία ήρεμη δύναμη. Με πλούσιο βιογραφικό και πολλά επιτυχημένα βήματα στο εξωτερικό, επιλέγει να επιστρέψει Ελλάδα.  Σπούδασε σκηνοθεσία στη RADA και στο King’s College London και έζησε 6,5 χρόνια στο Λονδίνο. Είναι απόφοιτος του Θεάτρου Τέχνης, του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Πολιτιστική Πολιτική στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.Έχει σκηνοθετήσει περισσότερες από 25 παραγωγές σε Αθήνα, Λονδίνο, Εδιμβούργο, Βερολίνο και Νέα Υόρκη. Τη συναντήσαμε και μιλήσαμε μαζί της  με αφορμή το διεθνές  θεατρικό εργαστήρι- φεστιβάλ World Wide Lab που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Είστε πολίτης του κόσμου. Έχετε σπουδάσει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οι περισσότεροι νέοι της χώρας φεύγουν, εσείς επιλέγετε να επιστρέψετε. Νιώσατε φόβο ερχόμενη στην « Ελλάδα της κρίσης»;
Όχι, δε φοβήθηκα να επιστρέψω. Ήταν συνειδητή η απόφαση μου να γυρίσω στην Ελλάδα. Το Λονδίνο, όπου κυρίως διέμενα τα τελευταία χρόνια,ήταν μια πόλη που είχα το επάγγελμα μου, την καριέρα μου, ως πρώτη προτεραιότητα,ενώ η ποιότητα ζωής δεν με κάλυπτε. Αντιθέτως, η Νέα Υόρκη, στην οποία πέρασα κάποια χρονικά διαστήματα, ήταν διαφορετική πόλη. Είναι πιο ζεστοί οι άνθρωποι και η ίδια η πόλη είναι πολύ όμορφη. Ίσως, λόγω της ενέργειάς της, το να ζει κανείς μόνιμα εκεί να είναι αλλιώς, πράγμα το οποίο υποψιάστηκα όταν πέρασα πιο πολύ καιρό ως υπότροφος του Fulbright. Όμως, στο Λονδίνο είναι σαν κάτι να λείπει, αν και είναι μία πόλη με υπέροχο θέατρο και εκπαιδευτικά ιδρύματα ενός επιπέδου.

Ζείτε και εργάζεστε στην Ελλάδα περίπου ένα χρόνο. Η «κρίση»έχει επηρεάσει, εσάς την ίδια καθώς και τους ανθρώπους που συνεργάζεστε;
Στους ανθρώπους που συνεργάζομαι βλέπω δύναμη. Εύχομαι να μην υπήρχε η κρίση, ωστόσο ίσως αν δεν υπήρχε να μην αντλούσαμε τόση δύναμη, όσοι και όσο αντέχουμε. Αυτή είναι η αλήθεια. Εν γένει, εντυπωσιάζομαι συχνά από ιδέες που ακούω, από πρωτοβουλίες που μαθαίνω ότι γίνονται από νέους ανθρώπους, όπως και από την ποιότητα των πραγμάτων που συμβαίνουν. Αυτό που είναι λιγοστό είναι τα χρήματα. Δυστυχώς έχουμε μάθει ότι το να αμειβόμαστε καλά, σημαίνει ότι είμαστε καλοί και επιτυχημένοι στη δουλειά μας. Όταν κάποιος αμείβεται λιγότερο από το προσδοκώμενο και το φυσικό είναι φυσικό με τη σειρά του να νιώθει ότι δεν προσφέρει, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να κάνει πάρα πολλά πράγματα.

Τι συμβουλή θα δίνατε στους νέους ηθοποιούς και σκηνοθέτες;
Πιστεύω ότι είναι σημαντικό οι νέοι καλλιτέχνες να κάνουμε πράγματα,να μη φοβόμαστε και να τολμάμε.Σε εκείνους που ξεκινούν τώρα, ίσως καλό θα ήταν να φροντίσουν τη μόρφωση και την καλλιέργειά τους προσεκτικά,αλλά η εκπαίδευση και τα πτυχία να μη λειτουργήσουν ανασταλτικά. Υπάρχει στην Ελλάδα ο φόβος ότι αν δεν ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας δεν μπορούμε να κάνουμε πράγματα. Ωστόσο η αγορά εργασίας είναι ένα πεδίο πολύ ξένο από τις σπουδές, όπου καλλιεργούνται εντελώς διαφορετικοί φόβοι και προσδοκίες και απαιτείται λιγότερος δισταγμός.

Το διεθνές θεατρικό εργαστήρι-φεστιβάλ World Wide Lab έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με δική σας πρωτοβουλία. Είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός που πραγματοποιείται στο νησί της Σύρου.
Στη Σύρο είναι η τέταρτη χρονιά που διεξάγεται ο θεσμός. Μετά από δύο συνεχόμενες χρονιές στο Brooklynτης Νέας Υόρκης και μια χρονιά στη Ρώμη, έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Ήθελα πολύ να πραγματοποιηθεί το φεστιβάλ στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια διεθνή πλατφόρμα σκηνοθετών από διαφορετικές χώρες του κόσμου (Ελλάδα, ΗΠΑ,Ινδία, Ισραήλ, Ιταλία, Καναδάς, Ταϊβάν). Συναντιόμαστε σταθερά κάθε χρόνο
και για ένα μήνα δουλεύουμε ομαδικά. Σκοπός μας είναι να εξελίξουμε ένα μοντέλο ομαδικής συνεργασίας και συσκηνοθεσίας μέσα από μια κοινή καλλιτεχνική γλώσσα. Η σκηνοθεσία δεν θεωρείται ένα ομαδικό επάγγελμα.
Το φεστιβάλ World Wide Lab εκτός από μία ομάδα σκηνοθετών αποτελεί και ένα δίκτυο καλλιτεχνών και θεατών, το οποίο από χρονιά σε χρονιά μεγαλώνει. Ουσιαστικά το 2010 προέκυψε ως ιδέα, το 2011 μπήκε στα χαρτιά και καθορίσαμε τη μορφή που θέλουμε να έχει αυτό το εργαστήριο-φεστιβάλ. Σιγά-σιγά προστίθενται καινούργιοι άνθρωποι, φέτος είναι και η πρώτη χρονιά που η ομάδα θα συνεργαστεί και με Έλληνες ηθοποιούς.

 Caravan Project. Περί τίνος πρόκειται; Εσείς συμμετέχετε διδάσκοντας δημιουργική γραφή.
To Caravan Project πρόκειται για μία πρωτοβουλία τριών νέων ανθρώπων, της Αλεξάνδρας Σαλίμπα, της Θέκλας Μαλάμου και του Στρατή Βογιατζή, που ταξιδεύουν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Ταξίδεψαν αρχικά για να γυρίσουν ντοκιμαντέρ και στη συνέχεια προστέθηκε και το εκπαιδευτικό κομμάτι. Γίνονται προβολές, στήνονταιμογγολικές σκηνές όπου μέσα υπάρχει μία μόνιμη έκθεση με υλικό και φωτογραφίες από τα ντοκιμαντέρ, ενώ υπάρχει και το εκπαιδευτικό κομμάτι και βραδιές μουσικής, παραμυθιού κτλ., ανάλογα με την πόλη που βρισκόμαστε.Το CaravanProject ξεκίνησε από τη Μυτιλήνη, όπου παρέμεινε για ένα μήνα. Μία εβδομάδα κράτησαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα για ενήλικες – γιατί υπάρχουν και για παιδιά. Υπάρχει το εργαστήρι ιστοριών, όπου 5-6 καλλιτέχνες διδάσκουμε μαθήματα ντοκιμαντέρ, φωτογραφίας, σεναρίου, θεατρικού παιχνιδιού και δημιουργικής γραφής. Οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με ένα εναλλακτικό σχολείο.

Έχοντας σπουδάσει και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ποιά είναι η άποψη σας για τη νέα τάση που γεννιέται στην χώρας μας, να θεωρείται πανάκεια για τους νέους, ένα μεταπτυχιακό στο εξωτερικό.

Σίγουρα είναι υπέροχο να έχει κάποιος την δυνατότητα να φύγει για ένα διάστημα από το μέρος που έχει γεννηθεί και να δοκιμάσει τις δικές του δυνάμεις. Ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα,όπου η οικογένεια είναι κεντρική στη ζωή μας, το να μας λείπει είναι δοκιμασία από μόνη της. Όταν λοιπόν κάποιος σπουδάζει στο εξωτερικό, εντάσσεται σε μία νέα κοινότητα. Το πανεπιστήμιο του δίνει την αίσθηση ότι ανήκει κάπου.
Ωστόσο εγώ πάντα ξεχώριζα πρόσωπα και όχι σχολές. Πρόσωπα βρήκα και στην Ελλάδα και στην Αγγλία και στην Νέα Υόρκη. Υπάρχουν άνθρωποι και στην Ελλάδα με τα ίδια ή και περισσότερα προσόντα καθηγητών στο εξωτερικό. Αλλά έχουμε μία τάση οι Έλληνες να υποτιμάμε το εδώ. Είναι κληρονομημένη αυτή η τάση, είναι πολλές οι γενιές που η χώρα μας δεν είναι σε πλεονεκτική θέση στο διεθνές τοπίο.
Από την άλλη, στο θέμα της οργάνωσης εδώ υπάρχουν καθυστερήσεις, ενώ έξω κυλάνε τα πράγματα “ρολόι”. Δε θα γίνουν έξω καταλήψεις, θα γίνουν όλα στην ώρα τους , στο συγκεκριμένο χρόνο τους. Αλλάαλίμονο αν η εκπαίδευση ταυτιστεί μόνο με τη συνέπεια.
Ένα άλλο θέμα με τα πανεπιστήμια στο εξωτερικό είναι ότι, λόγω της συνειδητοποίησης ότι η εκπαίδευση και η αγορά πολλές φορές δεν τροφοδοτούν η μία την άλλη με τρόπο ευθύ ή γρήγορο, αλλά και λόγω της παγκόσμιας στροφής προς το νεοφιλελεύθερο μοντέλο, παρατηρείται, όπως μου επισημαίνουν φίλοι που διδάσκουν στη Νέα Υόρκη ή την Αγγλία, ότι τα πανεπιστήμια μετατρέπονται όλο και περισσότερο σε εργοστάσια. Εξαφανίζονται οι ανθρωπιστικές σπουδές, ο χαρακτήρας της εκπαίδευσης μετατοπίζεται προς το εμπορικότερο. Ο κεντρικός στόχος γίνεται το πώς θα γίνουν τα πανεπιστήμια ανταγωνιστικά στην αγορά. Το πανεπιστήμιο δεν αποτελεί πια τόσο ένα θεσμό που προηγείται της αγοράς εργασίας, και άρα διατηρεί και ένα δικαίωμα να τη δει κριτικά, αλλά ένα αναπόσπαστο κομμάτι της. Με την αγωνία να κάνει ο διδάσκων ή ο διοικητικός υπάλληλος συνεχώς ανταγωνιστική δουλειά, διαφοροποιείται η σχέση μαθητή-γνωστικού αντικειμένου, καθηγητή-μαθητή, μαθητή-θεσμού κ.ά..

 Τα «θεατρικά» σχέδια σας για τον χειμώνα;
Θα ανεβάσω τον Οκτώβρη την «Οικογένεια Τσέντσι» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Είναι ένα νέο κείμενο βασισμένο στο έργο «Τσέντσι» του Αρτώ και στην πραγματική ιστορία των «Τσέντσι» του Σταντάλ. Πιστεύω πολύ στο κείμενο και στους συνεργάτες μου. Το Φεβρουάριο θα σκηνοθετήσω στο θέατρο 104 ένα γαλλικό έργο το οποίο δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη.

World Wide Lab 2015
22 Αυγούστου – 6 Σεπτεμβρίου

Θέατρο Απόλλων
ΕρμούποληΣύρου
Παραστάσεις : 4, 5 & 6 Σεπτεμβρίου

Τα αποτελέσματα του Lab θα παρουσιαστούν στο κοινό σε μορφή παραστάσεων
στις 4, 5 & 6 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης Σύρου
και θα μεταδοθούν ζωντανά σε όλο τον κόσμο μέσω Live Stream κάλυψης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here