Η Siemens έπαιρνε κοινοτική χρηματοδότηση παρά την καταδίκη της

Η εταιρεία που ευθύνεται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς και δωροδοκιών στον κόσμο, η Siemens, παρά την καταδίκη της σε ΗΠΑ και Γαλλία το 2008, όχι μόνο συνέχιζε να αναλαμβάνει έργα χρηματοδοτούμενα από πόρους της ΕΕ, αλλά  εκείνα που χρηματοδοτήθηκαν απ’ ευθείας από την Κομισιόν ανήλθαν στα 776 εκατ. ευρώ, στην πενταετία 2009 -14.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που παρέθεσε η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν και υπεύθυνη για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, Kristalina Georgieva, απαντώντας σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Παραθέτοντας στοιχεία της βάσης δεδομένων του Συστήματος Δημοσιονομικής Διαφάνειας της Κομισιόν, η αρμόδια Επίτροπος γνωστοποίησε ότι στη Siemens ανατέθηκαν περίπου 1.400 έργα, χρηματοδοτούμενα απευθείας από την Κομισιόν, αξίας 776.1 εκατ. ευρώ, την περίοδο από το 2009 έως το 2014. Δηλαδή έπειτα από τις καταδίκες σε ΗΠΑ και Γαλλία!

Απαντώντας για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), η κ. Γκεοργκίεβα  τόνισε:

«Οι αρμόδιες εθνικές αρχές έχουν ήδη επιβάλει πρόστιμα στη Siemens και από την άποψη αυτή οι εν λόγω υποθέσεις έχουν διερευνηθεί πλήρως. Η OLAF δεν προβαίνει σε συστημικούς ελέγχους, εξετάζει τις υπόνοιες απάτης βάσει των καταγγελιών των οποίων γίνεται αποδέκτης. Εννοείται λοιπόν από τα ως άνω ότι η OLAF θα αρχίσει τη διερεύνηση του συγκεκριμένου θέματος μόνον εφόσον έλθουν στο φως νέα στοιχεία».

Διευκρίνισε δε ότι  «στην περίπτωση αυτή, η OLAF δύναται να αποφασίσει την έναρξη έρευνας υπό την προϋπόθεση ότι αυτή εμπίπτει στην αρμοδιότητά της (δηλαδή συνδέεται με την εντολή της OLAF για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, εφόσον, λόγου χάριν, εμπλέκονται κονδύλια της ΕΕ κ.ο.κ.), ότι οι ενδείξεις απάτης, διαφθοράς ή κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας που πλήττει τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ αρκούν, προκειμένου να κινηθεί σχετική έρευνα (κανονισμός 883/2013[4])•πρέπει επίσης να εξετάζεται το κατά πόσον τα εν λόγω στοιχεία συνεπάγονται ότι η εκάστοτε υπόθεση εντάσσεται στις προτεραιότητες της πολιτικής της OLAF».

Σχολιάζοντας όσα γνωστοποίησε με την απάντησή της η Κομισιόν, ο κ. Παπαδημούλης είπε:

«Οι μεγάλες γερμανικές εταιρείες σαν τη Siemens, τη Ferostall και τη VW, φαίνεται να έχουν μια ιδιαίτερη αδυναμία σε παράνομες επιχειρηματικές πρακτικές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να χτίσει ένα νέο θεσμικό περιβάλλον, που θα προστατεύει το δημόσιο συμφέρον και θα τιμωρεί παραδειγματικά την επιχειρηματική ασυδοσία. Ένα πρώτο αποφασιστικό βήμα θα ήταν ο αποκλεισμός από τους διαγωνισμούς της ΕΕ και των κρατών-μελών, όλων των εταιρειών και των θυγατρικών τους, που εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς και απάτης».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here