Η μεγαλύτερη δίκη εγκλημάτων ναζισμού μετά την Νυρεμβέργη

Της Βάνας Φωτοπούλου
Eβδομήντα χρόνια μετά τη δίκη των ναζί στη Νυρεμβέργη, ξεκινά στην Ελλάδα η  ιστορική δίκη της Χρυσής Αυγής  με πολιτικές  διαστάσεις  που ξεπερνούν κατά πολύ τα σύνορα της χώρας. Την ίδια ώρα  βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη στη Γερμανία με κατηγορουμένους, μέλη της  νεοναζιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης NSU. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που η ακροδεξιά στην Ευρώπη σηκώνει κεφάλι και  η μισαλλόδοξη εγκληματική ιδεολογία βρίσκει ανοχή και πολιτικά ερείσματα.
 Με μια αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου έχει προγραμματιστεί  να διεξαχθεί σήμερα η δίκη,  το κίνημα ενάντια στο φασισμό στέλνει μήνυμα, ποτέ πια.
Έχει περάσει ενάμισης και πλέον χρόνος από τις συλλήψεις του ηγετικού πυρήνα της Χρυσής Αυγής που σηματοδότησαν, ύστερα από μακρά περίοδο θεσμικής απραξίας και αδράνειας, την έναρξη των δικαστικών ερευνών.   Ολόκληρη η προηγούμενη κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής  και στελέχη της κάθονται σήμερα στο εδώλιο του  Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αντιμετωπίζοντας την  κατηγορία της διεύθυνσης και της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.
Στην πρεμιέρα της αποδεικτικής διαδικασίας  το  ζήτημα του τόπου διεξαγωγής της δίκης, που συνδεέται άρρηκτα με την διασφάλιση της δημοσιότητάς της τίθεται με ένταση και  αναζητεί λύση. Η τοπική κοινωνία στον Κορυδαλλό έχει ξεσηκωθεί επιμένοντας ότι είναι δεν είναι δυνατό η δίκη να γίνει στις φυλακές κοντά στις οποίες βρίσκονται σχολικά συγκροτήματα. Εχει μαζί της υπουργούς  και βουλευτές.  Στο χορό των αντιδράσεων μπαίνουν  και οι δικηγόροι και οι  δημοσιογράφοι που επισημαίνουν κυρίως την έλλειψη υποδομών και τη στενότητα του χώρου, οι οποίες καθιστούν προβληματική τη διεξαγωγή της πολύμηνης διαδικασίας .
                                            Ακατάλληλες οι συνθήκες στο Κορυδαλλό
Αλλά και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν.Παρασκευόπουλος έχει παραδεχθεί ότι  η χώρα είναι απροετοίμαστη σε σχέση με τις υποδομές για μια δίκη «ακραία από πλευράς μεγεθών». Ο ίδιος χαρακτήρισε δύσκολη την εναλλακτική πρόταση για διεξαγωγή της δίκης στο Εφετείο Αθηνών . Παράλληλα απέκλεισε τουλάχιστον προς το παρόν την  άμεση δημοσιοποίηση των πρακτικών της δίκης, λόγω κόστους,  όμως το αίτημα προβάλλεται επίμονα και από τον ΣΥΡΙΖΑ με προεξάρχουσα τη βουλευτή του Β.Κατριβάνου.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η αίθουσα του Κορυδαλλού διαθέτει  153 θέσεις για το κοινό και 128 θέσεις για δικηγόρους. Την ίδια ώρα οι κατηγορούμενοι μαζί με τους συνηγόρους υπεράσπισης μπορεί να υπερβαίνουν τους 170,  μόνον οι μάρτυρες κατηγορίες υπολογίζονται περίπου σε 130, χωρίς να προσμετρώνται οι εκπρόσωποι της πολιτικής αγωγής και οι Ελληνες και ξένοι δημοσιογράφοι.
Κατά την έναρξη της διαδικασίας θεωρείται βέβαιο ότι θα υποβληθούν ενστάσεις με σημείο αιχμής την ακαταλληλότητα του χώρου διεξαγωγής της δίκης. Παράλληλα παρέμβαση θα γίνει από την πλευρά της πολιτικής αγωγής με αίτημα την ηχογράφηση της διαδικασίας, όπως είχε γίνει και στη δίκη της 17Ν.
                                 Οι δικαστές και οι κατηγορούμενοι
Τρεις δικαστές, η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη και τα μέλη Ανδρέας Ντόκος και Γεσθημανή Τσουλφόγλου,  μαζί με την εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου επωμίζονται το βάρος της αποδεικτικής διαδικασίας,  με τους συνολικά 69 κατηγορουμένους , εκ των οποίων οι 18 είναι βουλευτές που εξελέγησαν στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.
ταγματα εφόδουΟ γενικός γραμματέας Ν.Μιχαλολιάκος, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος της  «εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή» , ο αρχηγός και ηγέτης της που διηύθηνε την εγκληματική δράση της. Η  εξουσία του ήταν απόλυτη, απεριόριστη και αδιαμφισβήτητη, ενώ ρόλο υπαρχηγού  είχε ο υμνητής της χούντας Νίκος Παππάς.
                                 Οι υποθέσεις και οι κατηγορίες
Η αιματηρή δράση της νεοναζιστικής οργάνωσης  και των ταγμάτων εφόδου ξεδιπλώνεται στις 1000 και πλέον σελίδες του βουλεύματος του συμβουλίου εφετών, με τη συνδρομή σοβαρών στοιχείων και τεκμηρίων  για δολοφονίες, μαχαιρώματα, τραυματισμούς, επιθέσεις στις οποίες κατηγορούνται ότι εμπλέκονται μέλη της Χρυσής Αυγής. Το κατηγορητήριο είναι βαρύ. Κορυφαία υπόθεση η εν ψυχρώ δολοφονία του 34χρονου  Παύλου Φύσσα αλλά και οι υποθέσεις  ανθρωποκτονίας του Πακιστανού εργάτη Λούκμαν Σαχζάτ, απόπειρας ανθρωποκτονίας και επιθέσεων στους Αιγύπτιους αλιεργάτες  και  απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα.
Σταθμός για την ενεργοποίηση των αντανακλαστικών των διωκτικών και δικαστικών αρχών ήταν  ο Σεπτέμβρης του 2013, οπότε η Αστυνομία  αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα συνέλαβε την ηγετική ομάδα αλλά και μέλη της Χρυσής Αυγής στα πλαίσια της έρευνας για εγκληματική δράση. Η εικόνα του Νίκου Μιχαλολιάκου να οδηγείται σιδηροδέσμιος στη ΓΑΔΑ  -ισχυρότατη και σε συμβολικό επίπεδο-  έκανε το γύρο το κόσμου. 
                                                      Οι έρευνες και το παραπεμπτικό βούλευμα
Σύμφωνα με το πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάχου Χαρ.Βουρλιωτη προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, η οποία «προκαλεί το δημόσιο αίσθημα, υπονομεύει την αυθεντία του κράτους δικαίου, προσβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και εσωτερική ασφάλεια της χώρας, εκθέτει τη δημοκρατική παράδοση και το νομικό της πολιτισμό, αλλά και τις απορρέουσες από το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεσμεύσεις της».
Υστερα από 9 μήνες ανακριτικών διαδικασιών που ανέλαβαν οι ειδικές ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου,  το Συμβούλιο Εφετών με βούλευμά του αποφάσισε την παραπομπή σε δικη 69 προσώπων , μεταξύ των οποίων και ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσης Αυγής που προέκυψε από τις εκλογές του 2012. Πρόκειται για τους  Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο πογκρομ μεταναστωνΠαππά, Γιάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Νίκο Κούζηλο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο, Στάθη Μπούκουρα, Ηλίας Κασιδιάρης, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Ελένη Ζαρούλια, Νικο Μίχο, Δημήτρη Κουκούτσης, Μιχάλη Αρβανίτη, Αντώνη Γρέγο , Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Κωνσταντινος Μπαρμπαρούση, Ηλια Παναγιώταρο.
Δύο από αυτούς, οι Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος –ηγετικά στελέχη κατά το κατηγορητήριο- έχουν διαχωρίσει τη θέση τους από τη νεοναζιστική οργάνωση.
Ο δικαστής Νίκος Σαλάτας ήταν το μοναδικό μέλος του συμβουλίου Εφετών που υποστήριξε  ότι πρέπει να εκπέσει η κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, με το επιχείρημα ότι για να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα,  θα πρέπει,  συμφωνα με τη σύμβαση του Παλέρμο,  να έχει εντοπιστεί οικονομικό όφελος.
 Αν και διατυπώνεται ισχυρός και τεκμηριωμένος αντίλογος απέναντι στη θέση αυτή , νομικοί κύκλοι παρατηρούσαν ότι  σε κάθε περίπτωση θα μπορούσε να προταθεί η μετατροπή του κατηγορητηρίου  ώστε να δικαστούν τα μέλη της Χρυσής Αυγής  με βάση τον  αντιτρομοκρατικό νόμο ( 187Α ).
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here