Η μάχη για την ανεμπόδιστη πρόσβαση των ΑμεΑ στη θάλασσα…

Toυ ANTΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

Ένας ήδη μηχανισμός ανεμπόδιστης πρόσβασης των ανθρώπων με κινητική αναπηρία στην θάλασσα (πρόκειται για την πιστοποιημένη κατασκευή με την ονομασία seatrac που προ πενταετίας δημιούργησαν μεταπτυχιακοί φοιτητές του πολυτεχνείου της Πάτρας) έχει τοποθετηθεί στην παραλία Αναβύσσου Αττικής. Στην επίσκεψη που πραγματοποίησε η περιφερειάρχης Αττικής στην εθνική ομοσπονδία κινητικά αναπήρων, προέκυψε μια προστιθέμενης αξίας δέσμευση: Έπεται η τοποθέτηση άλλων δυο seatrac εντός των ορίων της περιφερείας μέχρι τις αρχές του Ιουλίου.

Ένας και δυο σύνολο τρεις, οι τρεις περισσότεροι του ενός, όμως λιγότεροι των έντεκα. Διότι με βάση τα προηγηθέντα δεσμευτικά – από την “εποχή Σγουρού” στην περιφέρεια – εκκρεμεί υλοποίηση δέσμευσης για την τοποθέτηση μιας πλήρους ενδεκάδας μηχανισμών ανεμπόδιστης πρόσβασης των ανθρώπων με αναπηρία στην Ελλάδα. Η οποία, προφανώς, μετατίθεται για κάποιο από τα επόμενα Καλοκαίρια. Συνολικό κόστος υλοποίησης της δέσμευσης, 11 χ 30.000 = 330.000 €, στους καιρούς μας διόλου αμελητέο.

Ένας εκ των δυο υπό τοποθέτηση μέχρι αρχές Ιουλίου μηχανισμός – αυτός που προορίζεται για την παραλία της Νέας Μάκρης – δικαιούται δυο φράσεις παραπάνω διότι “κουβαλά” την ιστορία του. Είχε επιχειρηθεί και πέρυσι αρχές Ιουλίου να τοποθετηθεί, όμως εξαιτίας της αγανάκτησης πέντε έξι τυπικών “αγανακτισμένων” της περιοχής επικουρούμενων από τη σιωπηλή ανοχή υπαλλήλων του τοπικού λιμενικού, η επιχείρηση τοποθέτησης εξελίχτηκε σε θρίλερ. Έπρεπε να παρέμβει επιθετικά και συντονισμένα η προχωρημένη κίνηση υπό το όνομα Κίνηση Χειραφέτησης ΑμεΑ, ώστε αφενός να προστατευτεί το seatrac από επικείμενη καταστροφή και αφετέρου να κατοχυρωθεί το επιλεγέν σημείο της τοποθέτησής του έστω για τα επόμενα καλοκαίρια. Υπό την έννοια αυτή η επικείμενη για τον Ιούλιο τοποθέτηση αποτελεί μια μικρή αλλά κρίσιμη νίκη.

Στη περσινή “μάχη της Νέας Μάκρης” έλαμψαν δια της απουσίας τους οι λεγόμενοι επίσημοι αναπηρικοί φορείς, εμφανίστηκαν κατόπιν εορτής όταν το αποτέλεσμα είχε πλέον κριθεί. Ελπίζεται ότι αν μη τι άλλο θα είναι φέτος πιο αποφασιστικοί σε περίπτωση που επαναληφθούν τα περσινά αίσχη των “αγανακτισμένων”. Για να είμαστε δίκαιοι, τα πρόσωπά τους στην φωτογραφία (μαζί με την περιφερειάρχη Αττικής) δείχνουν αποφασισμένα, όμως δεν αποκλείεται τούτο να έχει να κάνει (ελπίζουμε όχι) με τις ανάγκες της φωτογράφισης…

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here