H KΕΔΕ ανησυχεί με την σιγή της Δούρου για τους ψεκασμούς και τον ιο του Δυτικού Νείλου

«Πόσα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου περιμένει ακόμα η Περιφέρεια Αττικής για να μας απαντήσει αν ακολουθήθηκε η ενδεδειγμένη διαδικασία στο πρόγραμμα των ψεκασμών;» ρωτά η ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας)

«Το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι Δήμοι της Αττικής μπαίνουν σε καθεστώς επιτήρησης εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό.

Η ΚΕΔΕ καταγγέλλει την άρνηση της Περιφέρειας Αττικής να δώσει σαφείς απαντήσεις στα σοβαρά ερωτήματα που της έχει θέσει, καθώς πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα που σχετίζεται με τη δημόσια υγεία των πολιτών.

Γιατί άραγε κρύβεται; Ποιον φοβάται και γιατί;

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι ουσιώδη και απαιτούμε άμεσα απαντήσεις:

1. Έχει προβλεφθεί ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας των ψεκασμών από κάποια ανεξάρτητη αρχή η οποία θα πιστοποιεί ότι ακολουθείται η ενδεδειγμένη διαδικασία; Ο ρόλος της Περιφέρειας δεν είναι μόνο να αναθέτει εργολαβίες αλλά να αξιολογεί κάθε στάδιο του προγράμματος προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά του

2. Όπως ομοφωνούν όλοι οι επιστήμονες, η ενδεδειγμένη περίοδος των ψεκασμών είναι τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και τον Φεβρουάριο. Πώς κάποιοι Αντιπεριφερειάρχες, κατά τη δική τους δημόσια ομολογία, ψεκάζουν ακόμα; Πως το επιτρέπει αυτό η κα Δούρου; Δεν λαμβάνουν υπόψιν ότι υπάρχουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία;

Ας μας απαντήσει η κα Δούρου. Ψεκάζουμε όποτε μας καπνίσει;

Σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, κινήσεις εντυπωσιασμού και πολιτικών σκοπιμοτήτων, δεν έχουν καμία θέση.

3. Περιμένουμε ακόμα από την Περιφέρεια Αττικής να μας απαντήσει πότε ακριβώς ξεκίνησε το πρόγραμμα των ψεκασμών και γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε έξαρση κρουσμάτων στην Αττική, όταν στην υπόλοιπη Ελλάδα υπάρχει ύφεση του φαινομένου;

Ο χρόνος που ενδείκνυται για τους ψεκασμούς δεν έχει οριστεί τυχαία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η καταπολέμηση των κουνουπιών είναι αποτελεσματική όταν είναι προνύμφες και πριν γίνει η εκκόλαψή τους. Αν καθυστερήσει η διαδικασία, όπως υπογραμμίζουν, αφενός δεν θα είναι αποτελεσματική η διαδικασία και αφετέρου, υπάρχουν κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία. Ακολούθησε η Περιφέρεια Αττικής την ενδεδειγμένη διαδικασία;

4. Προηγήθηκε, όπως έπρεπε, σχολαστική χαρτογράφηση όλων των εστιών πολλαπλασιασμού των κουνουπιών, δηλαδή ρέματα, πάρκα, φρεάτια και όπου υπάρχουν στάσιμα νερά, κυρίως εντός των αστικών ιστών; Ήλεγξε κανείς τις εστίες μόλυνσης μέσα στα αστικά κέντρα, όπου υπάρχει πυκνότητα πληθυσμού;

Για άλλη μία φορά καλούμε την Περιφέρεια Αττικής να δώσει άμεσα συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα μας.

Προτεραιότητά μας είναι η προστασία της ζωής των πολιτών και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πειραματίζεται με ένα τόσο σοβαρό ζήτημα».

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Η περιφέρεια συνεχιζει όντως τους ψεκασμούς και στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές της Αττικής ακόμα και σήμερα, απαντώντας ότι το πρόγραμμα άρχισε το Μάρτιο και τώρα οι ψεκασμοί είναι στον 8ο κύκλο τους και θα συνεχιστούν μέχρι το Νοέμβρη.  Γίνονται πλέον τοπικοί ψεκασμοί σε ρεματα, κοιμητήρια, βουλκανιζατέρ και άλλου. Δεν απαντά ομως για το πότε άρχισαν οι ψεκασμοί στις επιμαχες περιοχές, όπως στην δυτική  Αττική όπου υπάρχουν και τα περισσοτερα κρουσματα του ιου του δυτικου Νείλου , εαν δηλαδή άρχισαν εγκαίρως και αν υπάρχει μηχανισμός που να ελέγχει την αποτελεσματικότητα.

Σε εξέλιξη είναι το πρόγραμμα επίγειων ψεκασμών για την αντιμετώπιση των κουνουπιών από την Περιφέρεια Αττικής και στον Πειραιά, καθώς προχτές έγιναν επίγειοι ψεκασμοί στον Πειραιά, το ρέμα Προφήτη Δανιήλ στο Ρέντη, και τις λιμνοδεξαμενές Περάματος.

Παράλληλα ανακοινώθηκαν ψεκασμοί σε περιοχές της Αθήνας από 22 έως 24 Αυγούστου. Συγκεκριμένα θα ψεκαστεί  το Πεδίο του Άρεως, ο λόφος Φινοπούλου στο Δήμο Αθηναίων, το Αττικό άλσος στο Γαλάτσι καθώς και το άλσος Βεΐκου, το ρέμα Πικροδάφνης στην Ηλιούπολη και τα ρέματα Ποδονίφτη, Γιαμπουρλά καθώς και το ρέμα Κηφισού.

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Επίσης προ διημέρου έγιναν αεροψεκασμοί  στο νομό Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα σε ορυζωνες, όπου έχει διαπιστωθεί μεγάλη αύξηση του πληθυσμού ακμαίων κουνουπιών. Όπως ανακοίνωσε η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι ψεκασμοί θα γίνονται μέχρι την ερχόμενη Κυριακή σε ακατοίκητες περιοχές του Δήμου Δέλτα, που βρίσκονται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τους οικισμούς της περιοχής.

Οι ψεκασμοί θα γίνουν με ειδικού τύπου ελικόπτερο και σε περίπτωση που δεν ευνοήσουν οι καιρικές συνθήκες, οι δράσεις θα γίνουν τις αμέσως προσεχείς ημέρες. Οι πτήσεις θα διαρκούν έως τρεις ώρες, ενώ το σκεύασμα που θα χρησιμοποιηθεί έχει λάβει την προβλεπόμενη άδεια του αρμόδιου Υπουργείου για το σκοπό αυτό.

Για προληπτικούς λόγους επιβάλλεται η ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού και η λήψη μέτρων από τις τοπικές αρχές, ώστε καθ’ όλη τη διάρκεια των ψεκασμών να μην κυκλοφορούν άνθρωποι και ζώα στις περιοχές αυτές. Επιπλέον οι τοπικοί Αγροτικοί Συνεταιρισμοί καλούνται να ενημερώσουν άμεσα τα μέλη τα μέλη τους ώστε να λαβουν μέτρα προστασίας.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here