«Η Ευρώπη-φρούριο προκαλεί τις τραγωδίες»

Αντίθετοι με τη λογική της Ευρωπαικής μεταναστευτικής πολιτικής που ουσιαστικά συνεχίζεται και μετά την έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, δηλώνουν γιατροί-μέλη ΜΚΟ οργανώσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη.

«Έκπληκτοι βλέπουμε ότι η τεράστια διάθεση μέσων και πόρων για την κήρυξη πολέμου κατά των διακινητών δεν αντισταθμίζεται εξίσου με ενέργειες για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών», δήλωσε από τις Βρυξέλλες η Ορελί Ποντιώ, σύμβουλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τη μετανάστευση.

Το σχέδιο δράσης που ανακοινώθηκε, συνεχίζει η κ. Ποντιώ, δεν προσφέρει επαρκή μέσα έρευνας και διάσωσης, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει τις πολιτικές που συνέβαλλαν στη σημερινή κατάσταση, εστιάζοντας στην αποτροπή και τον αποκλεισμό των ανθρώπων εκτός Ευρώπης, μέσω της κατάργησης των διόδων που χρησιμοποιούνται σήμερα.

«Όσο πιο πολύ οι πολιτικοί επενδύουν στην ‘Ευρώπη-Φρούριο’, τόσο θα πεθαίνουν άνθρωποι, όσο πιο πολλά εμπόδια βάζουν, τόσο οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα καταφεύγουν σε όλο και πιο επικίνδυνους δρόμους για να σωθούν» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γιατρός και επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα, Στάθης Κυρούσης.  Και προσθέτει πως, αντί να ανοίγονται νόμιμοι οδοί, όπως προβλέπουν οι νόμοι και οι συνθήκες για τους ανθρώπους που έρχονται από πολέμους, κλείνουν περαιτέρω τα σύνορα και στήνονται φράχτες.

«Θα είμαστε ικανοποιημένοι, αν πνιγούν και φέτος 3.500 άνθρωποι όπως πέρσι στη Μεσόγειο; Μπορεί αυτή να είναι η φιλοσοφία μιας ουμανιστικής Ευρώπης;» αναρωτήθηκε.

Η λογική πάντως με την οποία οι Ιταλικές καταγράφουν στην Κατάνια, τους πρόσφυγες που διασώθηκαν από το ναυάγιο, όπως φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία, είναι ενδεικτική και των προθέσεων που επικρατούν.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here