Η Ελλάδα εξαιρέθηκε από την καλλιέργεια μεταλλαγμένων της MONSANTO

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

 

Η Ελλάδα και η Λετονία είναι οι πρώτες χώρες της Ευρώπης που εξαιρέθηκαν από την καλλιέργεια των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών. Σύμφωνα με νόμο που υπογράφηκε τον Μάρτιο τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν την εξαίρεσή τους από κάθε αίτημα έγκρισης για την καλλιέργεια μεταλλαγμένων.

Οι γεωγραφικές εξαιρέσεις εντός της ΕΕ αφορούν ειδικά  στο MON810 ΓΤ αραβόσιτο της Monsanto, για το οποίο τα κράτη μπορούν να επιλέξουν την καλλιέργειά του ή όχι μέσα στους επόμενους μήνες. Το MON810 ΓΤ αραβόσιτο είναι προς το παρόν η μόνη γενετικά τροποποιημένη καλλιέργεια που επιτρέπεται εντός της ΕΕ, αλλά μόνο όταν τα κράτη δίνουν ειδική άδεια.

Η προθεσμία των κρατών της ΕΕ να ενημερώσουν την Επιτροπή ότι επιθυμούν να εξαιρεθούν από τις νέες εγκρίσεις καλλιέργειας ΓΤΟ είναι μέχρι και τις 3 Οκτωβρίου 2015.

Στην Ευρώπη οι χώρες είναι διχασμένες αναφορικά με τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες. Γαλλία και Γερμανία είναι αντίθετες, το ίδιο και η Σκωτία. Η Βρετανία έχει ταχθεί υπέρ. Σύμφωνα πάντως με την Κομισιόν μόνο η Λετονία και η Ελλάδα έχουν ζητήσει τη δυνατότητα εξαίρεσης από την Mosanto.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η νομοθεσία της ΕΕ έχει καταστεί «αγκάθι» για την Διατλαντική Συμφωνία Συνεργασίας Εμπορίου και Επενδύσεων -ΤΤΙP καθώς όλο και περισσότερες χώρες της ΕΕ αντιστέκονται στην καλλιέργεια των ΓΤΟ. Κατά το χρονικό διάστημα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει την γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων σχετικά με το ζήτημα, όλο και περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες αναλαμβάνουν δράση.

Έντονα συζητείται το ενδεχόμενο, ότι,  στην περίπτωση που και περισσότερα κράτη μέλη επιτύχουν να εξαιρεθούν από τους ΓΤΟ της Monsanto, η εταιρεία βιοτεχνολογίας θα προσπαθήσει να βρει άλλους τρόπους για να επιβάλει καλλιέργειες των ΓΤΟ ανά τον κόσμο π.χ. η συνεργασία με την Trans Pacific Trade.  Κρίσιμη σημασία αποκτά, ως εκ τούτου η απαίτηση για την επισήμανση των ΓΤΟ παγκοσμίως.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here