Περιφερειακές εκλογές σήμερα στην Ιταλία

Άνοιξαν σήμερα Κυριακή η κάλπες για τις ιταλικές περιφερειακές εκλογές, για τις επτά από τις 20 συνολικά περιφέρειες. Αναμένεται να ψηφίσουν 23 εκατομμύρια περίπου ψηφοφόροι.

O πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι γνωρίζει ότι οι δυνάμεις του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) δεν θα καταγράψουν μεν τον θρίαμβο των ευρωεκλογών -την πρώτη, έμμεση, «νομιμοποίηση» στον νέο πρωθυπουργό- αλλά περιμένει ότι το PD θα παραμείνει στην κορυφή χωρίς σημαντική υποχώρηση δυνάμεων.

Οι περιφέρειες στις οποίες πραγματοποιείτε σήμερα η ψηφοφορίας είναι η Λιγουρία, η Βένετο, η Τοσκάνη, η  Ούμπρια, η Μάρκε,η Καμπάνια και η Πούλια. Από αυτές, σήμερα η κεντροαριστερά ελέγχει πέντε και η κεντροδεξιά δύο (Βένετο και Καμπάνια).

Το αποτελέσματα της κάλπης θα είναι μια ένδειξη για την κατανομή δυνάμεων του νέου πολιτικού σκηνικού που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια: Θα μετρηθεί η δύναμη της κεντροδεξιάς υπό τον Μπερλουσκόνι -ο οποίος έχει συμμαχήσει σε ορισμένες από τις περιφέρειες με την ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά- αλλά και τις δυνάμεις του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) και εάν και η ορμή του δείχνει να «ξεφουσκώνει», εμφανίζεται δεύτερο στην προτίμηση των Ιταλών.

Για την πλευρά της κυβέρνησης, οι κάλπες θα δείξουν το κλίμα απέναντι στον πρωθυπουργό που έχει παρουσιάσει ατζέντα επώδυνων μεταρρυθμίσεων. Επίσης, αναμένεται να μετρηθεί η απήχηση υποψηφίων της «αριστερής εσωκομματικής αντιπολίτευσης» που κατεβαίνουν απέναντι σε υποψήφιους του PD. 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here