H ακροδεξιά στροφή των ΑΝΕΛ θέτει σε κίνδυνο ιθαγένεια και κυβέρνηση

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ(Γ. ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ)

Κρίσιμη  ψηφοφορία στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια διεξάγεται στη 13.00 το μεσημέρι της Πέμπτης στη Βουλή λόγω της μεταστροφής των Ανεξάρτητων Ελλήνων οι οποίοι όχι μόνο προτίθενται να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, συντασσόμενοι με τη ΝΔ και τη Χρυσή Αυγή, αλλά προβαίνουν και σε ακραίες εθνικιστικές δηλώσεις. Μάλιστα, φαντάζει πια πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να καταψηφιστεί η πιο ευεργετική διάταξη του νομοσχεδίου σε ψηφοφορία επί των άρθρων που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα.

Το νομοσχέδιο που αναγνωρίζει το δικαίωμα στην ιθαγένεια στα παιδιά μεταναστών τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα αναμένεται να ψηφιστεί αύριο επί της αρχής με τη στήριξη των βουλευτών του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ η συνδρομή των οποίων κρίνεται απαραίτητη αφού ο ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί 149 βουλευτές και δεν μπορεί να «περάσει» μόνος του το νομοσχέδιο.

Υπενθυμίζεται ότι το Ποτάμι διαθέτει 17 βουλευτές και το ΠΑΣΟΚ 13. Το νομοσχέδιο τίθεται, μάλιστα, σε ονομαστική ψηφοφορία με πρωτοβουλία της ΝΔ η οποία εκμεταλλεύτηκε τη μεταστροφή των Ανεξάρτητων Ελλήνων και προέβη σε αυτή την κίνηση ελπίζοντας σε διαρροές από την πλευρά των μικρότερων κομμάτων.

Ωστόσο, η διαφαινόμενη αυριανή υπερψήφιση επί της αρχής δεν διασφαλίζει ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ψηφιστεί και το σημαντικότερο άρθρο του νομοσχεδίου (1) που αφορά την νομιμοποίηση των παιδιών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα με την εγγραφή τους στην Α’ Δημοτικού. Και αυτό γιατί το Ποτάμι έχει διατυπώσει σαφείς επιφυλάξεις για το συγκεκριμένο άρθρο ενώ κανείς δεν γνωρίζει τι θα πράξει τελικά το ΠΑΣΟΚ στην ψηφοφορία επί των άρθρων. Το ΠΑΣΟΚ μάλιστα προϊδέασε για ενδεχόμενη μεταστροφή στην ψηφοφορία επί των άρθρων κάνοντας λόγο για πιθανή «απώλεια της δεδηλωμένης» σε περίπτωση που δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο μόνο με τις ψήφους της συμπολίτευσης.

Προ του κινδύνου να καταψηφιστεί αυτό το άρθρο η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, αναγκάστηκε να το διαχωρίσει σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα «διασωθούν» έστω κάποιες θετικές πρόνοιες σε περίπτωση αρνητικών εξελίξεων. Κατόπιν αυτού αναμένεται να ψηφιστούν ξεχωριστά οι διατάξεις που αφορούν: πρώτον την απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα με την εγγραφή του στο Δημοτικό, δεύτερον την απόδοση ιθαγένειας στους εφήβους που ολοκληρώνουν την ενναετή εκπαίδευση και τρίτον στους πολίτες που ολοκληρώνουν πανεπιστημιακές σπουδές.

Η κ. Χριστοδουλοπούλου άφησε, πάντως, σαφείς αιχμές κατά των Ανεξάρτητων Ελλήνων επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο για την αλλαγή του κώδικα ιθαγένειας δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε τα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς «αλλά την ίδια τη δημοκρατία». Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι οι ρυθμίσεις που προωθούνται δεν απηχούν απολύτως την ιδεολογική άποψη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά σημείωσε ότι είναι τουλάχιστον ρεαλιστικές και βιώσιμες. «Ένα  κράτος πρέπει να νομοθετηθεί σύμφωνα με τις ανάγκες, και οι ανάγκες των παιδιών, εν προκειμένω, μας καθοδηγούν» είπε.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, όμως, κινήθηκαν σε ξενοφοβική και ακραία ρητορική. Ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νίκος Μαυραγάνης, έφτασε μάλιστα σε σημείο να ισχυριστεί ότι η απόδοση ιθαγένειας προκαλεί «γκετοποίηση» ενώ δεν εφείσθη ακραίων χαρακτηρισμών κάνοντας λόγους για «απαίδευτους και αμαθείς ανθρώπους». Σε ακραίους εθνικιστικούς τόνους μάλιστα ο βουλευτής Παύλος Χαϊκάλης, δήλωσε «Έλληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι» ξεπερνώντας την ακραία ρητορική ακόμη και του Άδωνι Γεωργιάδης και προσεγγίζοντας επικίνδυνα εκείνη της Χρυσής Αυγής. Οι βουλευτές πάντως της Χρυσής Αυγής ξεπέρασαν κάθε όριο καθώς χρησιμοποίησαν χυδαίους χαρακτηρισμούς για το νομοσχέδιο ενώ ένας από αυτούς ο υπόδικος Χρήστος Παππάς έσκισε το κείμενο του νέου Κώδικα Ιθαγένειας.

Μ. Χ

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Δεν εστρειψαν ποτε οι ΑΝΕΛ ισια και ακροδεξια οδηγουσαν παντα εσεις εκει
  στο Συριζα προκειμενου να κυβερνησεται τους αναδειξατε με λοφεια και πε
  ρικεφαλαιες προοδευτικους και λιγο ελειψε να μας τους πειτε οπως και την
  αφεντια σας αριστερους Αμα σκουπιζει κανεις τα σκουπιδια κατω απ το χαλακι
  αργα η γρηγορα θα τα βρει παλι μπροστα του Τα χειροτερα απ αυτους επειδη ει
  ναι γνησια τεκνα της δεξιας θαρθουν αργοτερα και γι αυτο μην σας κακοφανει
  Φατε οτι μαγειρεξατε λεβεντες !!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here