H Δυναστεία των Μητσοτάκηδων

Του ΦΟΙΒΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Το 1977 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και το ιδρυθέν από εκείνον Κόμμα των Νεοφιλελευθέρων  που εμφανώς θύμιζε η επωνυμία του το παλιό βενιζελικό κόμμα των Φιλελευθέρων, έλαβε το 1,09% των ψήφων στις γενικές εκλογές και εξέλεξε δυο βουλευτές τον αρχηγό του κόμματος και τον Παύλο Βαρδινογιάννη.

Το 1978 ο Μητσοτάκης έγινε δεκτός στη διευρυνόμενη Νέα Δημοκρατία, αλλά δεν είχε καμιά πρόθεση να παραμείνει στους κόλπους της ως ένας φιλοξενούμενος επισκέπτης. Έχαιρε της βαθιάς εκτίμησης της ελληνικής αστικής και μεγαλοαστικής τάξης και προς έκπληξη των απλών ανθρώπων νίκησε τους εκπροσώπους της παλιάς καραμανλικής φρουράς και το 1984 πλειοψηφώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος που διατήρησε για αρκετά χρόνια και πέτυχε να γίνει και πρωθυπουργός(1990-1993).

Είχε βέβαια ηγετικές ικανότητες, όπως και ένα συγκροτημένο λόγο, αλλά και μια υπέρμετρη ιδέα για τον εαυτό του. Ο γράφων είχε διαπιστώσει την αρχηγική παρουσία του Μητσοτάκη σ’ ένα συνέδριο της ΝΔ στη Ρόδο, περί τα τέλη της δεκαετίας του ’70η αρχές του ’80,που το είχε καλύψει ως απεσταλμένος του περιοδικού ΑΝΤΙ. Μετά την ανάδειξη του Κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ παρόλη την αντίδραση της παλιάς φρουράς η μητσοτακική πτέρυγα άρχισε να απλώνεται και να ενισχύεται στους κόλπους του κόμματος ενώ ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της παράταξης βρισκόταν εν ζωή.

Η κρυφή διαπάλη ήταν αναπόφευκτη μεταξύ την δυο πλευρών. Οι μητσοτακικοί εξέφραζαν το νεοφιλελευθερισμό, οι καραμανλικοί τη λαϊκή δεξιά στα πλαίσια του ίδιου καπιταλιστικού συστήματος. Η διαπάλη συνεχίστηκε μετά την παραίτηση Μητσοτάκη. Οι καραμανλικοί επανήλθαν. Ο ανιψιός του ιδρυτή της ΝΔ, ο Κώστας Καραμανλής κέρδισε κάποια στιγμή την ηγεσία του κόμματος αλλά η αντιπαράθεση συνεχιζόταν καθώς η κόρη του Κ. Μητσοτάκη η Ντόρα Μπακογιάννη διεκδικούσε την ηγεσία.

Τελικά μετά την αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή, ο Αντώνης Σαμαράς υποστηριζόμενος από τους καραμανλικούς, κέρδισε στις εσωκομματικές εκλογές τη Ντόρα, η οποία ίδρυσε στη συνέχεια ένα δικό της κόμμα που δεν μπόρεσε να μπει στη Βουλή. Αλλά ο αδερφός της ο Κυριάκος παρέμεινε στο κόμμα με βαθύτερο στόχο να διεκδικήσει την κατάλληλη στιγμή την ηγεσία της ΝΔ. Και η στιγμή αυτή έφτασε.

Πολλοί είχαν νομίσει ότι είχαν γενικά ξεμπερδέψει με τους μητσοτακικούς, αλλά αυτοί αποδείχτηκαν σκληρό καρύδι και με συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο προσπάθησαν στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές να αιφνιδιάσουν παρουσιαζόμενοι ως αδύναμοι και ακίνδυνοι. Αλλά τα πράγματα δεν ήταν καθόλου έτσι. Η δυναστεία των Μητσοτακικών έχει αποφασιστικότητα, υπομονή και επιμονή και θα αντιμετωπίσει με όσο γίνεται καλύτερο τρόπο τον υποψήφιο των καραμανλικών, μια παλιά καραβάνα του κόμματος τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Αλλά η διαμάχη όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα θα συνεχιστεί καθώς προβάλλει σχεδόν επίσημα ως μελλοντικός υποψήφιος της ηγεσίας του κόμματος ο εγγονός του Κ.Μητσοτάκη και γιός της Ντόρας,ο νεαρός δήμαρχος Καρπενησίου Κώστας Μπακογιάννης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here