H διαπλοκή στο εδώλιο: Η Βουλή αποφασίζει Εξεταστική για δάνεια σε κόμματα-ΜΜΕ. Προκηρύσσονται οι άδειες για τα κανάλια

Σήμερα Παρασκευή, που προκηρύσσεται και επίσημα ο διεθνής διαγωνισμός για τις 4 τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας με τιμή εκκίνησης τα 3 εκ. ευρώ, συζητείται στη Βουλή η πρόταση της κυβέρνησης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με τα δανεικά και αγύριστα που δόθηκαν από το τραπεζικό σύστημα σε κόμματα και μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτηση θα παρέμβει και ο πρωθυπουργός, ο οποίος εκτός των άλλων, αναμένεται να ενημερώσεις την εθνική αντιπροσωπεία για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του σε Παρίσι, Στρασβούργο και Βρυξέλλες, όπου είχε μακρές συναντήσεις με τον Γάλλο πρόεδρο Φρ. Ολάντ και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς για το θέμα της αξιολόγησης για την οποία οι συνομιλητές του ζήτησαν την άμεση ολοκλήρωσή της.

H πρόταση της κυβέρνησης συναντά την αποδοχή των περισσότερων κομμάτων, τα οποία ωστόσο την εγκάλεσαν για προσπάθεια δημιουργίας επικοινωνιακών εντυπώσεων και τεχνασμάτων.
«Για μέγιστο οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο, το οποίο συντελέστηκε μέσα σε συγκεκριμένο οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο», έκανε λόγο στην τοποθέτησή του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας, που ζήτησε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ο κ. Λάππας είπε ότι, η ΝΔ έλαβε δάνεια ύψους 210 εκατ. ευρώ και το ΠΑΣΟΚ 115 εκατ. και είναι αντικείμενο της Εξεταστικής Επιτροπής η οποία θα συσταθεί να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που ανακύπτουν για τη σημερινή εικόνα των δανείων αυτών.

«Ποιες εγγυήσεις υπήρξαν, ώστε να διασφαλιστεί η επιστροφή των δανείων;», αναρωτήθηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε ότι η μόνη προσδοκία για την επιστροφή τους ήταν η κρατική χρηματοδότηση, η οποία υπολογίζεται ως ποσοστό επί του προϋπολογισμού, ο οποίος όμως τα τελευταία χρόνια μειώνεται όπως και η εκλογική δύναμη των κομμάτων αυτών.

«Εμείς δεν κρύψαμε λίστες στα συρτάρια. Παπασταύρους δεν θα βρείτε στην αυλή μας» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Λάππας και τόνισε, ότι είναι επιβεβλημένη η αλλαγή του συστήματος της χρηματοδότησης των κομμάτων, ώστε να ανακτηθεί κάτι από την χαμένη του αξιοπρέπεια.

Ως τον βασικό μοχλό της διοχέτευσης δανειακού χρήματος στα πολιτικά κόμματα, χαρακτήρισε την Αγροτική Τράπεζα ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος και τόνισε ότι η Εξεταστική Επιτροπή θα πρέπει να εντοπίσει πού πήγαν τα χρήματα τα οποία έχουν δοθεί και που βαρύνουν τον Έλληνα φορολογούμενο.

Ο κ. Καμμένος ανέφερε, επίσης, ότι η Αγροτική Τράπεζα χορήγησε στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ 137,7 εκατ. ευρώ και 5 δισ. ευρώ σε αγροτικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι –όπως υποστήριξε- σχετίζονται με τα πολιτικά κόμματα.

«Αγωνιώδες τέχνασμα με στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και τη συσπείρωση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στα επώδυνα μέτρα που έρχονται», χαρακτήρισε την πρόταση της κυβέρνησης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας Νίκη Κεραμέως.

Η κ. Κεραμέως είπε ότι η ΝΔ είναι σύμφωνη με τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν την ενδιαφέρει η ουσία του θέματος, παρά μόνον η δημιουργία εντυπώσεων σε συνθήκες που, όπως είπε, «προσομοιάζουν με λαϊκό δικαστήριο».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here