Hλίας Σωτήρχος: Η Ελλάδα των…Διεθνών Οργανισμών

 

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Είναι μόνιμος διοικητικός υπάλληλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ξεκίνησε την σταδιοδρομία του ως μεταφραστής και στη συνέχεια πέρασε στη διοίκηση, όπου εργάστηκε σε διάφορες θέσεις, καθώς η Επιτροπή ενθαρρύνει τους υπαλλήλους της να αξιοποιούν τις δυνατότητες εσωτερικής κινητικότητας μεταξύ των περίπου 40 Γενικών Διευθύνσεων και των πολυάριθμων αντιπροσωπιών της ανά τον κόσμο. Η πιο ριζική αλλαγή στη σταδιοδρομία του ήταν όταν ανέλαβε αναπληρωτής τμηματάρχης στην υπηρεσία διαχείρισης των κτιρίων της Επιτροπής στις Βρυξέλλες. Μιλάμε με τον Ηλία Σωτήρχο.

Οι σπουδές σας;

Ηταν σε εντελώς διαφορετικό τομέα (Ιστορία και Αρχαιολογία!) χρειάστηκα κάποιο διάστημα για να προσαρμοστώ!!! Σήμερα εργάζομαι στην υπηρεσία που διενεργεί τους διαγωνισμούς για την πρόσληψη προσωπικού στα ευρωπαϊκά όργανα (EPSO).

-Πόσα χρόνια υπηρετείτε εκεί; 

Υπηρετώ στην Επιτροπή από το 1990. Όπως σου έλεγα πριν, τα πρώτα δέκα χρόνια εργάστηκα ως μεταφραστής και στη συνέχεια πέρασα στη διοίκηση, όπου εργάζομαι τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Δράττομαι της ευκαιρίας να διευκρινίσω – επειδή συχνά γίνονται παρανοήσεις – ότι οι υπάλληλοι των ευρωπαϊκών οργάνων (αυτοί που συχνά αποκαλούνται «γραφειοκράτες των Βρυξελλών» δεν έχουν καμία οργανική ή άλλη σχέση με τις εθνικές διοικήσεις ή τις κυβερνήσεις των Κρατών μελών της ΕΕ. Προσλαμβάνονται με διαφανείς διαδικασίες ανοιχτές σε όλους ανεξαρτήτως εθνικότητας και υποχρεούνται να τηρούν τους κανόνες της ΕΕ και τη νομοθεσία και τίποτε άλλο. Με άλλα λόγια, ουσιαστικά οι υπάλληλοι των οργάνων είναι σύμμαχοι και προστάτες των πολιτών έναντι κάθε μορφής αυθαιρεσίας.

-Εχετε σύλλογο Ελλήνων υπαλλήλων εκεί;

Ως υπάλληλοι των οργάνων της ΕΕ καθαυτών όχι. Τέτοιους «αμιγείς» συλλόγους διαθέτουν π.χ. οι Γάλλοι ή οι Πολωνοί συνάδελφοι, αλλά όχι εμείς. Αντιθέτως, αρκετοί Έλληνες υπάλληλοι της ΕΕ (εν ενεργεία και συνταξιούχοι) είμαστε μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Υπαλλήλων Διεθνών Οργανισμών (ΣΕΥΔΟ), ο οποίος έχει επίσης μέλη από το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο, από το Eurocontrol και άλλους Διεθνείς Οργανισμούς.

-Πόσα μέλη αριθμεί;

Ο ΣΕΥΔΟ – του οποίου είμαι Γενικός Γραμματέας εδώ και αρκετά χρόνια – έχει αυτή τη στιγμή 220 ενεργά μέλη, με την έννοια ότι καταβάλλουν συνδρομή, λαμβάνουν ενημέρωση και συμμετέχουν στις διαδικασίες όπως στην Ετήσια Γενική Συνέλευση και τις αρχαιρεσίες. Παλαιότερα αριθμούσε περί τα τριακόσια πενήντα μέλη, αλλά με τις συνταξιοδοτήσεις των συναδέλφων και λόγω κάποιας περιόδου αδράνειας, τα μέλη μειώθηκαν. Την τελευταία τριετία, το Διοικητικό Συμβούλιο  καταβάλλει προσπάθειες – ως έναν βαθμό με επιτυχία – να προσελκύσει νέους συναδέλφους από διάφορους Οργανισμούς. Όπως γνωρίζεις, όμως, οι νεότερες γενεές δεν δείχνουν το ίδιο ενδιαφέρον για τα κοινά με εμάς, τους κάπως παλαιότερους…! Συνεχίζουμε πάντως!

-Πότε ιδρύθηκε, ποιοί οι σκοποί του;

Ο ΣΕΥΔΟ ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ΄70, δηλαδή πριν την προσχώρηση της χώρας μας στην τότε ΕΟΚ και τα μέλη του προέρχονταν από άλλους Οργανισμούς, κυρίως το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ, γι΄αυτό και η έδρα του νομικά είναι η Αθήνα. Όπως είναι φυσικό, με την πάροδο του χρόνου υπερίσχυσαν μεταξύ των μελών οι υπάλληλοι της ΕΕ, αλλά προσπαθούμε πάντα να διατηρήσουμε τον χαρακτήρα ενός ευρύτερα ανοιχτού Συλλόγου, με μέλη στ όσο το δυνατόν περισσότερες πόλεις ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με το Καταστατικό, σκoπoί τoυ Συλλόγoυ είναι η πρoβoλή στo εξωτερικό των θεμάτων πoυ απασχoλoύν τoν Ελληνισμό, η πρoώθηση των συμφερόντων των Ελλήνων πoυ εργάζoνται ως υπάλληλoι σε διεθνείς oργανισμoύς, η σύσφιγξη των σχέσεων των Ελλήνων Υπαλλήλων Διεθνών Οργανισμών με τις κατά τόπoυς ελληνικές παρoικίες και η ενημέρωση των μελών τoυ επί θεμάτων κoινoύ ενδιαφέρoντoς.

-Τι διοργανώνετε;

Όπως σου έλεγα πριν, για κάποια χρόνια ο Σύλλογος αδράνησε, αλλά την τελευταία τριετία κάναμε μια προσπάθεια να ανασυγκροτηθούμε και να επαναδραστηριοποιηθούμε. Διοργανώσαμε μια σειρά εκδηλώσεων στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο που είχαν μεγάλη επιτυχία. Ορισμένες μάλιστα με την Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών ή με άλλους τοπικούς συλλόγους; Η πλέον επιτυχημένη ήταν μια συζήτηση με τον Μανόλη Γλέζο για τις γερμανικές οφειλές που είχε ευρύτατη απήχηση και εκτός Συλλόγου. Επίσης σημαντική ήταν μια συζήτηση για το Δίκαιο της Θάλασσας (σε συνεργασία με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στις Βρυξέλλες) και η πλέον πρόσφατη σχετικά με τη νησιωτική πολιτική στην Ελλάδα και την ανάπτυξη των μικρών νησιών (στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη συνδρομή του ευρωβουλευτή κ. Μιλτιάδη Κύρκου), η οποία μάλιστα γνώρισε σημαντική προβολή και στα ελληνικά μέσα. Περισσότερες πληροφορίες για τον ΣΕΥΔΟ, το εξαμηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο και η αίτηση εγγραφής, σε περίπτωση που κάποιος υπάλληλος Διεθνούς Οργανισμού επιθυμεί να γίνει μέλος μας, υπάρχουν στην ιστοσελίδα μας www.seydo.net. Επίσης μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει ηλεκτρονικά μαζί μας στη διεύθυνση seydo@seydo.net.

-Ποιο είναι το πλέον «εξωτικό» μέλος του Συλλόγου;

Πραγματικά συγκινητικό είναι ότι ένα από τα παλαιότερα μέλη του Συλλόγου ζει στη … Χιλή! Πρόκειται για συνταξιούχο του IOM, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, ο οποίος κατοικεί στον αντίποδα της Γης και ο οποίος διατηρεί την επαφή μαζί μας λέγοντας μάλιστα ότι συγκινείται κάθε φορά που λαμβάνει πληροφόρηση σχετικά με τον ΣΕΥΔΟ γιατί θεωρεί ότι ο Σύλλογος αποτελεί γι΄αυτόν έναν επιπλέον δεσμό με την πατρίδα στη μακρινή Νότια Αμερική!

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here