Guardian: Έργα και ημέρες της «σιδηράς κυρίας» του ΔΝΤ από τη Ρουμανία

Η  Ντέλια Βελκουλέσκου, η Ρουμάνα οικονομολόγος που έρχεται στην Αθήνα σήμερα Πέμπτη ως επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του ΔΝΤ,  κέρδισε το παρατσούκλι «Σιδηρά Κυρία», κατά τη διάρκεια των έντονων συνομιλιών για τη διάσωση της Κύπρου, αναφέρει σε εκτενές δημοσίευμα του για τη πορεία της, η βρετανική εφημερίδα Guardian. Και με δεδομένη την κακή σχέση μεταξύ της Ελλάδας και δανειστών, η σκληρότητά της θα δοκιμαστεί εκ νέου τις επόμενες ημέρες, εκτιμά ο Guardian.

Η Βελκουλέσκου φτάνει στην Αθήνα εν μέσω της αβεβαιότητας για την τελική στάση  του ΔΝΤ στο θέμα του δανείου προς την Ελλάδα και το εάν θα στηρίξει ένα τρίτο πρόγραμμα, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα. Το ΔΝΤ έχει δείξει ότι θεωρεί το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο και ότι η όποια νέα συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει ελάφρυνση. Δεν είναι όμως διόλου ξεκάθαρο αν είναι έτοιμοι να προσφέρουν κάτι τέτοιο οι δανειστές της Αθήνας από την ευρωζώνη. Η Βελκουλέσκου θα πρέπει να αποφασίσει το ρόλο που θα θελήσει να παίξει το Ταμείο  σε ένα νέο πρόγραμμα και τι θα περιμένει από την Ελλάδα ως αντάλλαγμα.

Εχοντας φύγει από τη Ρουμανία για τις ΗΠΑ, προκειμένου να σπουδάσει, η Βελκουλέσκου δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στην πατρίδα της. «Εντός των ρουμανικών οικονομικών θεσμών είναι γνωστή χάρη στη θέση της στο ΔΝΤ, αλλά στους δημοσιογράφους και το ευρύ κοινό είναι γενικά άγνωστο», δηλώνει ο Κρίστιαν Παντάζι στον Guardian.

Ο αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας Hotnews προσθέτει πως όσοι την ξέρουν τη χαρακτηρίζουν ως πολύ σοβαρή και αφοσιωμένη επαγγελματία. Πριν φύγει από την πατρίδα της, πήγε σχολείο στην πόλη Σίμπιου, ενώ σύμφωνα με τα ρουμανικά ΜΜΕ της έκανε επιπλέον μαθήματα φυσικής ο σημερινός πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις.

Η Βελκουλέσκου έχει μάστερ και PhD στα οικονομικά από το πανεπιστήμιο Johns Hopkins στο Μέριλαντ και εργάζεται στο ΔΝΤ από το 2002. Συνέταξε αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας το 2009 και  ήταν εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Κύπρο από το 2012 έως το 2014.

Σύμφωνα με τον Λούσιαν Κροϊτόρου, σύμβουλο του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Ρουμανίας και πρώην υποψήφιου πρωθυπουργού, η Βελκουλέσκου είναι μία καλή οικονομολόγος, με «καλή αίσθηση της διπλωματίας, βαθιά αντίληψη των πολιτικών του ΔΝΤ και πρακτική προσέγγιση των υπό συζήτηση θεμάτων».

Το όνομά της το «έφτιαξε» δουλεύοντας πάνω στη διάσωση της Κύπρου, το 2013. Τα κυπριακά ΜΜΕ την περιέγραψαν ως «Σιδηρά Κυρία», επειδή απαιτούσε πολύ σκληρούς όρους δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Ομως, εκείνοι που συνεργάσθηκαν  μαζί της κατά τις κυπριακές διαπραγματεύσεις έχουν άλλη προσέγγιση.

«Εχει τη φήμη της σκληρής, αλλά δεν έζησα κάτι τέτοιο», λέει ο Μάριος Κληρίδης, γενικός διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας στην Κύπρο. «Εκείνη και η Τρόικα εμφανίστηκαν περισσότερο ως αποφασισμένοι παρά ως επιθετικοί», πρόσθεσε.

«Εχει αρκετά κακή φήμη στην Κύπρο», λέει από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Αποστολίδης, οικονομολόγος στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο οποίος ήταν προεδρικός σύμβουλος κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. «Είμαστε μία ανδροκρατούμενη κοινωνία και το γεγονός ότι είναι γυναίκα δημιούργησε κάποια θέματα», είπε αλλά πρόσθεσε ότι από την εμπειρία του «πρόκειται για πρόσωπο διατεθειμένο να ακούσει άλλες ιδέες και εναλλακτικές.».

Από τη στιγμή που έφυγε, η σχέση της Κύπρου με το ΔΝΤ είναι πιο ομαλή, αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους, πρόσθεσε ο ίδιος.

Κατά τον Αποστολίδη, η τοποθέτησή της είναι ένα σημάδι για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι τράπεζες της Ελλάδας. «Πρέπει να περιμένουμε ότι θα επιμείνει να ανακεφαλαιοποιηθούν σε υψηλότερο ποσοστό οι τράπεζες. Δεν πρόκειται να αποδεχθεί ότι οι προηγούμενες προσπάθειες ανακεφαλαιοποίησης ήταν αρκετές», τόνισε.

Αλλες πληροφορίες, εκτός της Guardian, ανέφεραν ότι το παρατσούκλι της κ. Βελκουλέσκου στη Κύπρο, ήταν «Δρακουλέσκου», που ειναι προφανές ότι παραπέμπει στη καταγωγή της από τα Καρπάθια αλλά και στη σκληρή στάση που τήρησε στο  νησί, στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών.

Ακόμη και η καθυστέρηση της άφιξής της στην Αθήνα, αποδίδεται από κάποιους στην δυσφορία της ίδιας αλλά και του Ταμείου, στο γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των 4 θεσμών, δεν θα έχουν εξ αρχής και απ ευθείας επαφή με τους αρμόδιους υπουργούς στην Ελλάδα.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here