Guardian: Αυτή είναι η πρώτη έξυπνη πόλη της Ελλάδας

Η βρετανική εφημερίδα Guardian ανακάλυψε τα Τρίκαλα και δηλώνει πολύ ενθουσιασμένη γι’ αυτό το γεγονός, που προκύπτει άλλωστε και από το πλούσιο  αφιέρωμα που έκανε στην πρώτη «έξυπνη πόλη» (smart city) της Ελλάδας.

«Οι έξυπνες πόλεις -ως τέτοιες ορίζουμε όσες αξιοποιούν την τεχνολογία για να βελτιώσουν τις υπηρεσίες, να αυξήσουν τη διαφάνεια και να γίνουν πιο λειτουργικές- κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο έδαφος σε όλο τον κόσμο.

Πρωτοεμφανίστηκαν στην Ευρώπη και τώρα τις βρίσκεις παντού από την Ινδία ως την Κορέα. Η ποιότητα ζωής στις πόλεις είναι ζωτικής σημασίας και το να τις μετατρέψεις σε έξυπνες, είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για τη βιωσιμότητά τους» λέει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Και κάπως έτσι, όλα τα βλέμματα στρέφονται ξαφνικά στα Τρίκαλα – ή καλύτερα, στα «Trikala»! «Τοποθετημένη γεωγραφικά στην καρδιά της αγροτικής Ελλάδας, η πόλη με πληθυσμό 82.000 κατοίκους δεν ήταν η πιο προφανής υποψήφια για να γίνει η πρώτη έξυπνη πόλη της Ελλάδας» αναφέρει ο Guardian.

Οταν ο Δημήτρης Παπαστεργίου ανέλαβε δήμαρχος της πόλης το 2014, η Ελλάδα βρισκόταν στο απόγειο της οικονομικής κρίσης και ο προϋπολογισμός ήταν μηδενικός, μην μπορώντας να ακολουθήσει τα μεγαλόπνοα, τεχνολογικά όνειρά του. Η χώρα αντιμετώπιζε χρηματοπιστωτική κρίση και ο δήμος είχε χρέη ύψους 45 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, μέσω συνεργασιών με εταίρους, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία χρηματοδότησε πιλοτικό λεωφορείο χωρίς οδηγό και εταιρείες όπως οι Sieben και Parkguru της Ελλάδας, τα Τρίκαλα έχουν αποκτήσει φήμη για την καινοτομία τους που χρονολογείται από το 2004, όταν το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδος τούς είχε δώσει τον τίτλο της πρώτης ψηφιακής πόλης της χώρας.

Λίγο αργότερα ορίστηκαν ως μία από τις 21 πιο έξυπνες πόλεις στον κόσμο. Συμμετέχοντας σε έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ η πόλη έχει μειώσει το χρέος της κατά 20 εκατ.ευρώ.

Από όλα τα έργα, το σύστημα ηλεκτρονικών καταγγελιών έχει μία από τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων. Από την αρχή του έτους, ο δήμος έχει λάβει περίπου 4.000 αιτήματα και σχόλια.

Περίπου το 10% προέρχεται από μια εφαρμογή smartphone που κυκλοφόρησε πέρσι και τα ζητήματα επιλύονται ταχύτερα (κατά μέσο όρο σε οκτώ ημέρες αντί για ένα μήνα) – και η όλη διαδικασία είναι πιο διαφανής. Αλλού, ένα πείραμα με λαμπτήρες εξοπλισμένους με αισθητήρες μειώνει τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 70%.

Η πόλη έχει μεγάλα σχέδια για το μέλλον, σημειώνει το δημοσίευμα. Το Τρίκαλα θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα Activage της ΕΕ, το οποίο δοκιμάζει έξυπνα σπίτια που παρακολουθούν την υγεία των ηλικιωμένων κατοίκων τους ανιχνεύοντας την κυκλοφορία και την κατανάλωση τροφίμων. Τα Τρίκαλα θέλουν, επίσης, να αναπτύξουν περαιτέρω ένα γεωργικό έργο το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογία για την καλλιέργεια αρχαίων φαρμακευτικών φυτών για τη φαρμακευτική βιομηχανία. Η ελπίδα είναι ότι το πρόγραμμα τεχνολογικής γεωργίας θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, ειδικά για τους νέους, και θα καταπολεμήσει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στα Τρίκαλα και την Ελλάδα γενικότερα: τη «διαρροή εγκεφάλων».

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here