Γ. Σγουρός : Να επέμβει στον ΕΔΣΝΑ η Εισαγγελία Διαφθοράς  

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI (ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ)

Τα «μαχαίρια» βγήκαν μεταξύ της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου και του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και πρώην περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού με αφορμή τις καταγγελίες για σκάνδαλο ύψους 9 εκατ. ευρώ σε βάρος της περιουσίας του ΕΔΣΝΑ, δηλαδή του αρμόδιου φορέα για τη διαχείριση των απορριμμάτων (Ενιαίος Διαβαθμικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής).

Η κ. Δούρου ζήτησε τη συνδρομή του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης προκειμένου να διερευνήσει υπόθεση επιβολής αδικαιολόγητα υψηλών τόκων υπερημερίας σε βάρος του Συνδέσμου.  Όπως υποστηρίζει η περιφερειάρχης οι τόκοι προέκυψαν εξαιτίας της υπερβολικής καθυστέρησης πληρωμής πιστοποιήσεων από συμβάσεις που είχαν συναφθεί με κοινοπραξίες.

 Από μια αρχική επισκόπηση των στοιχείων του Συνδέσμου προκύπτει, σύμφωνα με την κ. Δούρου, ότι υπάρχει συστηματική και κατ’ εξακολούθηση καθυστέρηση, στην έκδοση των σχετικών χρηματικών ενταλμάτων που αφορούσαν την πληρωμή των κοινοπραξιών, η οποία τα έτη 2013-2014 μέχρι και τις 28.7.2014, υπερβαίνει το ένα ημερολογιακό έτος, φθάνει δε και τις 473 ημέρες!

«Το παράδοξο και το οποίο χρήζει περαιτέρω διερεύνησης είναι ότι κατά το χρόνο υποχρέωσης της πληρωμής φαίνεται να υπήρχαν ταμειακά διαθέσιμα στον ΕΔΣΝΑ» υπογραμμίζει η περιφερειάρχης.

Έντονη ήταν η αντίδραση του πρώην περιφερειάρχη Αττικής και πρώην προέδρου του Συνδέσμου, Γιάννη Σγουρού.  

«Η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής επιχειρεί με σκανδαλολογίες και ωμά ψέματα να καλύψει την καθολική αποτυχία και ανεπάρκειά της στην εκπόνηση του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων. Φτάνει μάλιστα σε τέτοιο σημείο πρόκλησης, που αντί να συγχαρεί την προηγούμενη διοίκηση που μέσα σε ενάμιση χρόνο θητείας παρέδωσε έναν χρεοκοπημένο φορέα πλεονασματικό, να ζητά και τα ρέστα» σημειώνει ο κ. Σγουρός .

Στη συνέχεια ο πρώην Περιφερειάρχης κάνοντας λόγο για «νεόκοπους αντιμνημονιακούς νοσταλγούς του Μακιαβέλι» σκιαγραφεί την κατάσταση στον Σύνδεσμο όταν ανέλαβε ο ίδιος τη διοίκηση.   

«Όταν αναλάβαμε τη διοίκηση του ΕΔΣΝΑ (αρχές 2012 και ουσιαστικά από τον Ιούνιο 2012), ο φορέας βρισκόταν σε πλήρη διάλυση, λειτουργική και οικονομική.  Τα χρέη ξεπερνούσαν τα 70 εκ. € και οι αγωγές ανέρχονταν σε δεκάδες εκ. €», υποστηρίζει. 

Προσθέτει δε ότι οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΕΔΣΝΑ ήταν όλοι δεσμευμένοι εξαιτίας κατασχέσεων, ενώ δεν είχε προβλεφθεί νομοθετικά τρόπος ώστε να εισπράττονται τα έσοδα του φορέα. Ισχυρίζεται τέλος, ότι οι ανεξόφλητες οφειλές έφθαναν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και σε βάθος 4 χρόνων!

«Προσφύγαμε άμεσα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου» δηλώνει ο κ. Σγουρός, συμπληρώνοντας ότι «σταδιακά το χάσμα των χρεών άρχισε να γεφυρώνεται και εν τέλει τον Αύγουστο του 2014, ο ΕΔΣΝΑ παραδόθηκε πλεονασματικός, αφού είχε υπαχθεί στη ρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών για τα ληξιπρόθεσμα χρέη». 

Σε αυτό το πλαίσιο καλεί την Εισαγγελία Διαφθοράς να επέμβει αυτεπάγγελτα και να πραγματοποιήσει κατεπείγοντα έλεγχο στον ΕΔΣΝΑ σε βάθος εικοσαετίας και μέχρι σήμερα, θέτοντας παράλληλα νέα ζητήματα που κατά την άποψη του τέως περιφερειάρχη πρέπει να διερευνηθούν. Αυτά είναι τα εξής:

 1.      Πόσες και ποιες συμβάσεις είναι μέχρι και σήμερα ενεργές στον ΕΔΣΝΑ, υπό ποιο καθεστώς βρίσκονται, πως και με ποιο τρόπο γίνονται οι πληρωμές.

2.      Υπό ποίο καθεστώς λειτουργούν οι Μονάδες Επεξεργασίας Στραγγισμάτων, το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης, ο Αποτεφρωτήρας Μολυσματικών Αποβλήτων.

3.      Πως γίνεται σήμερα η υγειονομική ταφή των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φυλής. Ποια μηχανήματα έργου χρησιμοποιούνται και εάν πέραν των μηχανημάτων του δημοσίου χρησιμοποιούνται και μηχανήματα εργολάβων, ποιων εργολάβων, υπό ποίο καθεστώς, με ποια αμοιβή και βάσει ποιας σύμβασης.

4.      Για ποιο λόγο το Ελεγκτικό Συνέδριο θεώρησε ως μη νόμιμες και απέρριψε  δαπάνες της νέας διοίκησης του ΕΔΣΝΑ που αφορούσαν Πρωτόκολλο Βλάβης στη Β’ φάση του ΧΥΤΑ Φυλής και μελέτη απευθείας ανάθεσης για τον ΠΕΣΔΑ. «Δεν είχαν πει ότι θα μας ταράξουν στην νομιμότητα;» διερωτάται ο κ. Σγουρός. 

5.      Πως είναι δυνατόν από τη «συνηθισμένη» φωτιά που ξέσπασε το καλοκαίρι που πέρασε στον ΧΥΤΑ Φυλής, να προέκυψε αίφνης ζημία και νέο Πρωτόκολλο Βλάβης και μάλιστα ύψους 500.000-600.000 €;

6.      Επίσης ζητάμε να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία που αφορούν στις πληρωμές των τελευταίων ετών προς τρίτους, για να δούμε και να δουν και οι πολίτες ποιοι είναι «διαπλεκόμενοι» κακοπληρωτές και ποιοι οι «μη διαπλεκόμενοι» καλοπληρωτές των εργολάβων.

 «Αυτά ως μια μικρή πρόγευση και έπεται και συνέχεια» αναφέρει ο κ. Σγουρός.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here