Πέθανε ο Ιωάννης Γρίβας

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Απεβίωσε σήμερα, ο Ιωάννης Γρίβας, δικαστικός, πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, ο οποίος διετέλεσε υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ελλάδας την περίοδο από 12 Οκτωβρίου 1989 έως 23 Νοεμβρίου 1989.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο του πρώην Προέδρου του Αρείου Πάγου και υπηρεσιακού Πρωθυπουργού Ιωάννη Γρίβα, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον γυιό του στον οποίο εξέφρασε θερμά συλλυπητήρια.

Ο Ιωάννης Γρίβας γεννήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1923 στην Κάτω Τιθορέα Φθιώτιδας. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εντάχθηκε στο δικαστικό σώμα το 1954.

Ως εφέτης συμμετείχε στο δικαστήριο το οποίο δίκασε τους ηγέτες του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967 (28 Ιουλίου – 23 Αυγούστου 1975). Το 1979 εξελέγη Αρεοπαγίτης. Επτά χρόνια αργότερα ανέλαβε αντιπρόεδρος και την περίοδο από το 1989 έως το 1990 διατέλεσε πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Ως πρόεδρος του Αρείου Πάγου ήταν επικεφαλής στο ειδικό δικαστήριο, που συστήθηκε για την εκδίκαση της υπόθεσης του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού, με κατηγορούμενο τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, Νίκο Αθανασόπουλο, ο οποίος τελικά καταδικάσθηκε σε φυλάκιση τριών ετών και έξι μηνών (1990).

Μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Τζαννετάκη, ο Ιωάννης Γρίβας επελέγη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Χρήστο Σαρτζετάκη, να ηγηθεί της υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία διεξήγαγε τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου 1989. Ορκίστηκε πρωθυπουργός στις 12 Οκτωβρίου 1989 και παρέδωσε το αξίωμα στις 23 Νοεμβρίου 1989 στον Ξενοφώντα Ζολώτα, ο οποίος ηγήθηκε της οικουμενικής κυβέρνησης που σχημάτισαν Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμός.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here