Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Ζητά πολιτική συναίνεση για την επόμενη μέρα της χώρας και καθαρή έξοδο-Καμπανάκι για τα ληξιπρόθεσμα χρέη ιδιωτών

Να εξασφαλιστεί η ελάχιστη δυνατή συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας ώστε να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές μεσοπρόθεσμες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία,   ζητάει –μέσω της έκθεσής του- το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, υπό τον νέο επικεφαλής της, τον Φραγκίσκο Κουτεντάκη, πρώην γενικό γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής.

Οπως επισημαίνει η έκθεση, η χώρα χρειάζεται μια στρατηγική ανάπτυξης μακράς πνοής η οποία όμως θα πρέπει να συζητηθεί δημόσια προκειμένου να εξασφαλιστεί η ελάχιστη συναίνεση. Ωστόσο το αναπτυξιακό αυτό σχέδιο, το οποίο συζητά με τους θεσμούς η κυβέρνηση, δεν έχει καταστεί ακόμη κτήμα της κοινής γνώμης.

Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη πως  τα μέτρα για το χρέος δεν θα πρέπει να έχουν αιρεσιμότητες καθώς αυτό θα αυξήσει την αβεβαιότητα όσον αφορά στην ενεργοποίηση των μέτρων διευθέτησης του χρέους και αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει και σε αύξηση του κόστους δανεισμού της χώρας.

Οι μεσοπρόθεσμες προκλήσεις στις οποίες αναφέρεται το Γραφείο Προϋπολογισμού είναι πολυ πιο σοβαρές. Ο κατάλογος περιλαμβάνει –μεταξύ άλλων- η διαχείριση των προβληματικών αποθεμάτων (δημόσιο χρέος, ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά και τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα) όπως επίσης και τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση του ανθρώπινου αλλά και του φυσικού κεφαλαίου. Η υποβάθμιση του ανθρώπινου κεφαλαίου έχει προέλθει από τα πολύ υψηλά ποσοστά της μακροχρόνιας ανεργίας αλλά και στη συνεχιζόμενη φυγή εξειδικευμένου προσωπικού προς το εξωτερικό.

Οι προτεραιότητες για την χάραξη της οικονομικής πολιτικής έτσι όπως τις παρουσιάζει το γραφείο προϋπολογισμού, έχουν ως εξής:

1.       Δημοσιονομική σταθερότητα

2.       Σχεδιασμένη αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου.

3.       Αποτελεσματική κοινωνική προστασία, δημόσιες υπηρεσίες και διοίκηση

4.       Ενίσχυση εξωστρεφών κλάδων υψηλής προστιθέμενης αξίας

5.       Αναβάθμιση ανθρώπινου κεφαλαίου

6.       Ενθάρρυνση εγχώριων επενδύσεων και προσέλκυση κεφαλαίων από το εξωτερικό

7.       Τυποποίηση διαδικασιών ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών και μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ηέκθεση διαπιστώνει πως επιχειρήσεις και νοικοκυριά της χώρας ασφυκτιούν υπό τα χρέη των 130 δισ. ευρώ προς το Κράτος. Τάσσεται κατά όμως τυχόν «οριζόντιων» ευνοϊκών ρυθμίσεων (πχ 120 δόσεις προς όλους κλπ).

Ελάφρυνση υπό όρους

Σύμφωνα με την έκθεση, «από πλευράς των επίσημων δανειστών, το κρίσιμο ζητούμενο είναι ένα αποτελεσματικό σύστημα κινήτρων που θα εξασφαλίζει την υπεύθυνη στάση των μελλοντικών κυβερνήσεων. Εδώ αναμένεται να χρησιμοποιηθεί η ρύθμιση του χρέους υπό συνθήκες που θα αξιολογούνται σε βάθος χρόνου. Ωστόσο, τα μέτρα ελάφρυνσης που θα αποφασιστούν θα πρέπει να συμβάλλουν στη μελλοντική σταθερότητα και να μην χαρακτηρίζονται από αιρεσιμότητα – καθώς κάτι τέτοιο καθιστά δύσκολη την εκτίμηση των χρηματοδοτικών αναγκών της ελληνικής οικονομίας και θα καταστήσει δαπανηρότερη την αποκατάσταση της κανονικής χρηματοδότησης του Ελληνικού Δημοσίου από τις ιδιωτικές αγορές, δηλαδή τον τελικό σκοπό του όλου εγχειρήματος».

Όπως αναφέρεται στην έκθεση «η ολοκλήρωση του προγράμματος και η εξάλειψη των εξωτερικών ανισορροπιών της ελληνικής οικονομίας υπήρξε το αποτέλεσμα μεταρρυθμίσεων και προσπαθειών διαδοχικών κυβερνήσεων τα τελευταία οκτώ χρόνια και σημαντικών επιβαρύνσεων για τους πολίτες της χώρας. Ωστόσο, η αποκατάσταση της μακροοικονομικής και δημοσιονομικής ισορροπίας δεν συνεπάγεται το τέλος της προσπάθειας ούτε υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού».

Κίνδυνος η ασάφεια

«Προϋπόθεση για την επίτευξη των ευνοϊκών προβλέψεων για το 2018 συνιστά η ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης που θα οδηγήσει σε ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Η ολοκλήρωση του προγράμματος και ο τερματισμός της χρηματοδότησης από τον επίσημο τομέα, θα οδηγήσουν στον καθορισμό ενός νέου πλαισίου εποπτείας. Με δεδομένο ότι το επίσημο πλαίσιο για την «Άσκηση εποπτείας μετά το πρόγραμμα» του κανονισμού 472/2013 δεν είναι ιδιαίτερα λεπτομερές, οι ακριβείς όροι θα καθοριστούν από την πολιτική διαπραγμάτευση που θα ολοκληρωθεί στους επόμενους μήνες» τονίζεται στην έκθεση.

Η Γνώμη του Γραφείου Προϋπολογισμού είναι ότι «θα χρειαστεί ένα στρατηγικό σχέδιο μακράς πνοής που εκ των πραγμάτων θα υπερβαίνει τη θητεία μιας κυβέρνησης. Συνεπώς, τα βασικά του στοιχεία θα πρέπει να τεθούν σε δημόσιο διάλογο προκειμένου να εξασφαλιστεί μια ελάχιστη συναίνεση».

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή θεωρεί προτεραιότητα μιας τέτοιας στρατηγικής την διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας με την έννοια της μέγιστης προσοχής, υπευθυνότητας και διαφάνειας στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Η αδυναμία ελέγχου των δημόσιων οικονομικών ήταν η βασική αιτία που προκάλεσε μια οδυνηρή κρίση για τους πολίτες της χώρας. Συνεπώς απαιτείται μια αξιόπιστη δέσμευση του πολιτικού κόσμου της χώρας ότι δεν θα επαναληφθούν οι πρακτικές του παρελθόντος, στα επόμενα πολλά χρόνια.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here