Γκουτέρες:Το προσφυγικό δεν μπορεί να λυθεί αν αφήσουμε μόνη την Ελλάδα

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

«Το προσφυγικό πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και παγκόσμιο και δεν λύνεται με τεχνοκρατικούς τρόπους. Χρειάζεται ανθρωπιστική προσέγγιση», τόνισε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα. Παράλληλα, προειδοποίησε για αύξηση της ροής προσφύγων από τη Συρία και προέβλεψε πως η κρίση δεν θα είναι βραχυπρόθεσμη.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα, στο κτήριο της ΕΣΗΕΑ εξέφρασε την ανάγκη η ΕΕ να στηρίξει την Ελλάδα στην προσφυγική κρίση, διότι έχει ευθύνη, αναφέροντας ότι «το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί αν αφήσουμε μόνη την Ελλάδα».

Για τις μετεγκαταστάσεις δήλωσε πως θα πρέπει αυτές να συμμορφώνονται με τις αρχές της μη διάκρισης και πως είναι σημαντικό να μην βασίζονται πχ σε θρησκευτικά κριτήρια.

Αναφερόμενος στον κανονισμό του Δουβλίνου, είπε πως στο μέλλον πρέπει να εξασφαλίσουμε δίκαιη κατανομή προσφύγων σε όλα τα κράτη-μέλη.

Ο κ. Γκουτέρες δήλωσε σοκαρισμένος από το θέαμα των λέμβων μιας χρήσης που αντίκρυσε στη Μυτιλήνη, την οποία επισκέφθηκε το Σάββατο, και κάλεσε τον ελληνικό λαό να μην φοβάται την εισροή προσφύγων, γιατί -όπως είπε- οι περισσότεροι θέλουν να φύγουν προς άλλες χώρες.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here