Νετανιάχου: Το κατεχόμενο Γκολάν θα παραμείνει «για πάντα» ισραηλινό!

Tο προσαρτημένο τμήμα των συριακών υψιπέδων του Γκολάν θα παραμείνει υπό Ισραηλινή κατοχή. Αυτό δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενζαμίν Νετανιάχου κατά την έναρξη της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, η οποία, για πρώτη φορά πραγματοποιείται στο Γκολάν, το οποίο κατακτήθηκε από το Ισρήλ, το 1967.

«Είναι καιρός η διεθνής κοινότητα να αναγνωρίσει την πραγματικότητα, είναι καιρός έπειτα από 50 χρόνια να αναγνωρίσει επιτέλους ότι το Γκολάν θα παραμείνει για πάντα υπό ισραηλινή κυριαρχία», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, οι δηλώσεις του οποίου μεταδόθηκαν από το κρατικό ραδιόφωνο. «Ό,τι κι αν συμβαίνει από την άλλη πλευρά (στη Συρία), τα σύνορα δεν θα μετακινηθούν», υπογράμμισε.

Η δήλωση αυτή γίνεται τη στιγμή που συνεχίζονται, έστω και μετ’ εμποδίων στη Γενεύη οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με στόχο να τερματισθεί ο αιματηρός 5ετής πόλεμος, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 270.000 ανθρώπους και έχει οδηγήσει στη προσφυγιά χιλιάδες Σύρους.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, ο Νετανιάχου φοβάται ότι το Ισραήλ θα δεχθεί ενδεχομένως πιέσεις για να αποχωρήσει από το Γκολάν σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία για το μέλλον της Συρίας, καθώς η διεθνής κοινότητα ουδέποτε αναγνώρισε την προσάρτηση, το 1981 από το Ισραήλ, ενός τμήματος αυτής της συριακής περιοχής.

«Δεν θα αντιταχθούμε σε μια συμφωνία για τη Συρία, με την προϋπόθεση ότι δεν θα συναφθεί σε βάρος του κράτους του Ισραήλ και ότι οι δυνάμεις του Ιράν, της (λιβανικής) Χεζμπολάχ και του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος) θα εκδιωχθούν» από τη Συρία, υπογράμμισε επίσης ο Ισραηλινός ηγέτης.

Ο Νετανιάχου μετέφερε το μήνυμα αυτό στη διάρκεια μιας πρόσφατης συνομιλίας του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι και σκοπεύει επίσης να το επαναλάβει την Πέμπτη στη συνάντηση που θα έχει στη Μόσχα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το Ισραήλ προσάρτησε ένα τμήμα των υψιπέδων του Γκολάν το 1981, αφού κατείχε την περιοχή από τον πόλεμο του Ιουνίου 1967. Επισήμως το Ισραήλ και η Συρία εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάσταση πολέμου. Η γραμμή της κατάπαυσης του πυρός στο Γκολάν θεωρούνταν σχετικά ήρεμη, όμως η κατάσταση εντάθηκε με τον πόλεμο στη Συρία που ξέσπασε το 2011. Έκτοτε βλήματα και ρουκέτες πέφτουν περιοδικά στην πλευρά του Γκολάν που κατέχει το εβραϊκό κράτος και όπου ζουν περισσότεροι από 20.000 ισραηλινοί έποικοι, δίπλα σε 20.000 Δρούζους, μια αραβόφωνη και μουσουλμανική μειονότητα που είναι επίσης παρούσα στη Συρία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here