Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΠΡΕΓΙΑΝΝΗ

Η Ν.Δ., παράλληλα με τη μονομέρεια της ενημέρωσης και ενίοτε τις δημοσκοπήσεις, χρησιμοποιεί την παραπληροφόρηση χωρίς όρια προκειμένου να πετύχει τις μικροπολιτικές της στοχεύσεις. Δεν δίστασε μέσω της ΕΡΤ να παραποιήσει το πανό της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για να ενοχοποιήσει την αξιωματική αντιπολίτευση ως «ακραία μειοψηφία» στη λογική της θεωρίας των δύο άκρων.

Πέρα από τη μικροκομματική αυτή στόχευση, υπάρχει και ένα σοβαρό διακύβευμα πίσω από την κυβερνητική αδιαλλαξία εις βάρος μιας ουμανιστικής πολιτικής διαχείρισης στην υπόθεση της απεργίας πείνας και δίψας του κρατούμενου Δ. Κουφοντίνα. Κι αυτό, όπως αποκαλύφθηκε από τη δημοσκόπηση της MRB, είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία αμφισβητεί η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Δεξιάς.

Και επειδή ευθέως ακόμα δεν μπορεί να το πράξει, εργαλειοποιεί τις δημοσκοπήσεις – μια συνηθισμένη άλλωστε πρακτική της Ν.Δ. Απευθύνεται έτσι στην κοινή γνώμη -στο δείγμα δημοσκόπησης της MRB- στη φωτογραφία της στιγμής για να ρωτήσει αν πρέπει ή όχι να ικανοποιηθεί το αίτημα του κρατούμενου ανεξάρτητα από τις συνέπειες στην υγεία του για να παρέχει συναίνεση στην κυβερνητική διαχείριση.

Πέρα από το γεγονός ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν επιτρέπεται να μπαίνουν σε δημοσκοπήσεις, το αποτέλεσμα, κοντά στο 70% υπέρ της ανυποχώρητης κυβερνητικής στάσης που οδηγεί στον θάνατο τον κρατούμενο, επιβεβαιώνει τη μονομέρεια της κυβερνητικής προπαγάνδας που κυριαρχεί στην ενημέρωση.

Η δημοσκόπηση την επόμενη μέρα χρησιμοποιήθηκε ως επιχείρημα, ενώ αναβαθμίστηκε και ως «έκθεση» από τους εκπροσώπους της Ν.Δ. στα πάνελ. Μην εκπλαγείτε λοιπόν αν σε επόμενη δημοσκόπηση τεθεί ερώτημα για το δικαίωμα στη διαδήλωση ή τη νομιμοποίηση της αστυνομικής ασυδοσίας επιδιώκοντας με τον ψευδεπίγραφο αυτό τρόπο την κοινωνική συναίνεση στις νεοφιλελεύθερες κυβερνητικές επιταγές.

Παράλληλα, η Δεξιά, που παραδοσιακά πάσχει από αλλεργία στα θεσμοθετημένα δημοψηφίσματα για σοβαρά ζητήματα της χώρας, επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από το μερίδιο της δικής της ευθύνης επιζητώντας νομιμοποιητική διάσταση στην ετυμηγορία που έχει προεξοφλήσει εδώ και μήνες για τον συγκεκριμένο κρατούμενο.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα όμως δεν μπορεί να κρίνονται ευκαιριακά στο πεδίο των εντυπώσεων. Οι εντυπώσεις είναι κάτι ευμετάβλητο – όσο εύκολα δημιουργούνται τόσο εύκολα αλλάζουν. Τα ανθρώπινα δικαιώματα βασίζονται σε πανανθρώπινες αξίες. Υποστηρίχθηκαν διαχρονικά εξυπηρετώντας την κοινωνική ευρυθμία μετά από ακραίες καταστάσεις, όπως πολύχρονους αιματηρούς πολέμους. Είναι αδιαπραγμάτευτα και διαπνέονται από καθολική ισχύ. Δεν επαφίενται σε κανενός τη διακριτική ευχέρεια.

Από Αυγή

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here