Γκάμπριελ: Η Τουρκία δεν θα γίνει ποτέ μέλος της ΕΕ, όσο ο Ερντογάν την οδηγεί μακριά από την Ευρώπη

Η Τουρκία δεν θα γίνει ποτέ χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο η κυβέρνηση και ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένουν να να την σπρώχνουν μακριά από τις ευρωπαϊκές αξίες. Αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε στην Αγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ενώ καταλόγισε στον Τούρκο πρόεδρο ότι δεν αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Όπως δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ μιλώντας στη Bild, «είναι σαφές ότι με αυτή την κατάσταση, η Τουρκία δεν θα γίνει ποτέ μέλος της Ε.Ε.». «Όχι επειδή δεν τη θέλουμε, αλλά επειδή η τουρκική κυβέρνηση και ο Ερντογάν κινούνται με ταχύτητα προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτά που πρεσβεύει η Ευρώπη», εξήγησε ο ίδιος.

Οι εταίροι της Τουρκίας στη Δύση εκφράζουν φόβους ότι οι νέες, σαρωτικές εξουσίες που απέκτησε ο κ. Ερντογάν στο δημοψήφισμα του Απριλίου σημαίνουν ότι η Τουρκία απομακρύνεται από τις δημοκρατικές αξίες.

Ο κ. Ερντογάν αντιτείνει ότι η μετατροπή του τουρκικού πολιτεύματος σε προεδρικό ήταν απαραίτητη για την αντιμετώπιση των σοβαρών προκλήσεων για την ασφάλεια της Τουρκίας τόσο εντός της χώρας όσο και πέραν των συνόρων της.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here