Βασίλης Γισδάκης: Η τελευταία ανακάλυψη του Μάνου Χατζιδάκι!

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ
 
 
   Την Τετάρτη 14-12 στην μουσική σκηνή Σφίγγα,  στο κέντρο της Αθήνας, Ζωοδόχου Πηγής και Κιάφας 1,  εμφανίζεται ο Βασίλης Γισδάκης, που θα τραγουδήσει και τα νέα του τραγούδια σε μουσική Δαμιανού Πάντα, από τον δίσκο τους: «Της Ημέρας τα Σκοτάδια», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τον Μετρονόμο. Ο Βασίλης Γισδάκης με την αισθαντική, βελούδινη φωνή είναι η τελευταία αποκάλυψη του Μάνου Χατζιδάκι,    που τον πρωτοπαρουσίασε τον Δεκέμβριο του  1989 στην συναυλία του «Σείριου» στο “Παλάς”. Από το 1989 έως το 1993 συμμετέχει σε όλες τις συναυλίες του συνθέτη, τραγουδώντας υπό τη διεύθυνσή του, η συνεργασία τους όμως δεν αποτυπώθηκε  σε δίσκο, και λόγω του αδόκητου θανάτου του Μάνου Χατζιδάκι. Έκτοτε, ο Βασίλης Γισδάκης έχει διαγράψει μια αξιοπρόσεκτη πορεία στο ελληνικό τραγούδι, αξιοποιώντας τα διδάγματα του μεγάλου του δασκάλου, το έργο του οποίου τιμά με ήθος και με σεβασμό, όσο λίγοι, στην δουλειά και στην ζωή του. Ο Βασίλης Γισδάκης έχει συνεργασθεί ανά καιρούς με τους: Μαρία Φαραντούρη,  Ηλία Λιούγκο, Γ. Ανδρεάτο, Ε. Πασπαλά, Νότη Μαυρουδή,  Λουδοβίκο των Ανωγείων, Δήμητρα Γαλάνη, Τατιάνα Λύγαρη, «Χάνομαι γιατί Ρεμβάζω»,  Αγαθή Δηγμητρούκα. Διδάσκει θεατρικό τραγούδι στην «Ανοιχτή Τέχνη».
 
    Τι να περιμένουμε, κε Γισδάκη, απ’ την μουσική σας βραδιά στην Σφίγγα;
     Με τον συνθέτη Δαμιανό Πάντα  παρουσιάζουμε κατ’ αρχάς τραγούδια από την πρόσφατη δισκογραφική μας δουλειά «Της ημέρας τα σκοτάδια» , κι οχι μόνο. Σε όλες μας τις συναυλίες δημιουργούμε μια ξεχωριστή μουσική βραδιά, για τις ακροάτριες και ακροατές μας.  ΄Εχουμε κάνει  μια επιλογή τραγουδιών Ελλήνων συνθετών, παλαιότερων και νεοτέρων, με γνώμονα τη δύναμη του λόγου, την έκφραση  των συναισθημάτων και των αποτυπωμάτων που αφήνουν στη σκέψη και στην καρδιά μας. Είναι ένας καθρέφτης  όπου καθρεφτίζεται η ξεχασμένη ομορφιά μας.  Επιπλέον,  θα είναι  μαζί μου δύο εξαιρετικές και αγαπητές ερμηνεύτριες, η Ηρώ Σαία και η Βασιλική Καρακώστα, ξεχωριστή η καθεμία τους, κουβαλά τον ιδιαίτερο συναισθηματικό και πνευματικό της κόσμο.
 
     Ο τελευταίος σας δίσκος λέγεται  «Της Ημέρας τα Σκοτάδια», μιλήστε μου γι αυτόν.
 
    Μια σταθερή εκτίμηση και θαυμασμό είχα και έχω για τα τραγούδια αυτά, από την στιγμή που τα πρωτοάκουσα στο σπίτι του Δαμιανού Πάντα, μέχρι και σήμερα που τα παρουσιάζουμε  στις συναυλίες μας. Όταν με κάλεσε ο Δαμιανός  και μου τα πρωτοέπαιξε,  αισθάνθηκα αμέσως  ότι βρισκόμουν απέναντι σε πολύ καλά τραγούδια. Πρόκειται για μια δισκογραφική δουλειά  που ικανοποιεί το ποιοτικό κι αισθητικό κριτήριο μου, και χαίρομαι που σιγά-σιγά και  οι συνάνθρωποί μας τα αγαπούν και βρίσκουν ένα κομμάτι της ζωής τους  σ’ αυτά. Είναι τραγούδια του σήμερα, με λόγο κι άποψη. Θεωρώ πως αυτός ο δίσκος εκφράζει πάνω απ’ όλα όσα  πίστευα πάντα για το τραγούδι.
     Τα τραγούδια έχουν  στοιχεία κυρίως από την  μουσική μας κληρονομιά, μπαλάντες, λαϊκότροπα,  άλλα είναι με έντονη ροκ διάθεση.  Τα λόγια των στιχουργών μεστά και περιεκτικά διεισδύουν με μια φρέσκια ματιά άλλοτε σε κοινωνικά θέματα κι  άλλοτε σε εσωτερικά –ερωτικά.  Τους στίχους, εκτός από τον συνθέτη, έχουν γράψει ο Αντώνης Παπακωνσταντινίδης και η Βασιλική Βουρνά.
 
    Η συνεργασία σας με τον Δαμιανό Πάντα;
 
Είναι ένας ιδιαίτερος ταλαντούχος νέος συνθέτης που αντιμετωπίζει με εμφανή σεβασμό και γνώση  το θέμα:  Ελληνικό τραγούδι και Ελληνικός  Λόγος. Πίσω  από την συνεργασία μας, η οποία ηταν πολύ εποικοδομητική, ανταλλάξαμε απόψεις, συμφωνήσαμε, διαφωνήσαμε , αλλά πάντα υπερτερούσε η δυναμη και η αξία των τραγουδιών που μας επέβαλε να απομακρύνουμε και κάθε  εγωϊσμό. Το αποτέλεσμα της ίδιας της δουλειάς, αλλά και των παραστάσεων που τώρα κάνουμε, αποδεικνύουν καθαρά ποια ήταν και είναι η συνεργασία μας.
 
     Συνεργασθήκατε  με τον Μάνο Χατζιδάκι. Είναι βάρος ή φτερά;
 
Για τον Μάνο Χατζιδακι, ναι,  και τα δύο:   Και βάρος και φτερά σου δίνει. Δεν είναι απλό να κουβαλάς μια τέτοια κληρονομιά, πρέπει να σταθείς κατά το δυνατόν αντάξιος αυτής και της συνεργασίας. Δεν είναι καθόλου εύκολο. Όμως ο καλλιτέχνης, όσο σημαντικός και αν ήταν ο δάσκαλος του, πρέπει να διαμορφώσει το δικό του χαρακτηριστικό ύφος και να αφήνει το δικό του στίγμα. Αυτό κάνω εδώ και είκοσι χρόνια.
 
 Συνεργασθήκατε και με τον Νίκο  Γκάτσο;
 
Τον Νίκο Γκάτσο δεν είχα την τύχη να τον γνωρίσω προσωπικά και να συνεργασθώ μαζί του. Τον γνωρίζω όμως κάθε στιγμή μέσα από τα λόγια του, στα τραγούδια. Επρόκειτο, μάλιστα,  να γίνει και μια δισκογραφική δουλειά που δυστυχώς  δεν έγινε, και θα συμπεριλάμβανε τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι από  τον κινηματογράφο, από όπου προέρχεται και το συγκλονιστικό τραγούδι  «Το Ταξίδι», το οποίο λέω στις παραστάσεις μου και το έχει αγαπήσει και εκτιμήσει ιδιαίτερα ο κόσμος. Είναι μια χαρακιά. ΄Εχει την ιδιαιτερότητα  ότι είναι οι τελευταίοι στίχοι του Νίκου Γκάτσου.
 
    Το ελληνικό τραγούδι σήμερα: γιατί τα καλά τραγούδια δυσκολεύονται να «κατέβουν» στο κοινό;  Μήπως παραδώσαμε πολύ χώρο στην «πίστα»;
 
   Σήμερα, δυστυχώς, ακόμα και στην μουσική,  όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα μπορεί να κάνει δισκογραφία και να προωθήσει τα τραγούδια του. Όποιος δεν την έχει,  και αριστουργήματα να φτιάχνει, μάλλον θα πάνε χαμένα, εκτός κι αν είναι πολύ τυχερός, ελάχιστοι όμως είναι αυτοί. Όμως, αν έχεις την οικονομική δυνατότητα δεν σημαίνει ότι έχεις και την ευλογία, το ταλέντο. Ο κόσμος θέλει το καλό τραγούδι, τα λόγια των ποιητών μας, των στιχουργών μας, και τις μουσικές των μεγάλων συνθετών μας.  Μόνο εκεί πια  βρίσκει την αλήθεια!
 
 Τι θα  λέγατε στον Μάνο Χατζιδάκι και στον Νίκο Γκάτσο  σήμερα;
 

 Κατ’ αρχάς, θα τους ευχαριστούσα που είχα την τύχη να συναντήσω το έργο τους και να φωτίσω τα σκοτάδια μου.  Μετά, θα τους ρώταγα τι γνώμη έχουν εκείνοι για την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here