Εργασιακά: Eλάχιστη κοινή νομοθεσία προτείνει ο Γιούνκερ- Κατρούγκαλος: Το θέμα είναι ευρωπαικό

Ενα νέο πακέτο μέτρων, ως ασπίδα προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων,  με στόχο να μειωθούν οι διαφορές της εργατικής νομοθεσίας στις χώρες της ΕΕ, θα εισηγηθεί η Κομισιόν, την ερχόμενη Ανοιξη, σύμφωνα με τον πρόεδρος της  Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Την ίδια στιγμή και ο Έλληνας υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, δήλωσε ότι πεόθεση της κυβέρνησης είναι το εργασιακό που μένει ανοικτό και υπό διαπραγμάτευση να γίνει ευρωπαικό θέμα, ώστε να επανέλθει η κανονικότητα και οι συλλογικές συμβάσεις στη χώρα. 

Ελάχιστο δίκτυ προστασία εισηγείται ο Γιούνκερ

Μιλώντας  στο 13ο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ΕΣΣΟ) στο Παρίσι, στο οποίο μετέχουν 509 σύνεδροι από 90 συνδικαλιστικές οργανώσεις 39 χωρών, περιλαμβανομένων των 28 της ΕΕ.ο κ. Γιούνκερ επέκρινε την μείωση των συμβάσεων αορίστου χρόνου και την τάση σύναψης συμβάσεων ορισμένου χρόνου, μικρής και πολύ μικρής διάρκειας, και την μερική απασχόληση, σημειώνοντας ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει η νέα «ομαλότητα».

«Εμείς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα προτείνουμε την άνοιξη του 2016 έναν πυλώνα ελάχιστων κοινών εργασιακών δικαιωμάτων, ένα προστατευτικό δίχτυ στην αγορά εργασίας», ανέφερε ο Juncker και πρόσθεσε ότι θα προταθούν νέοι κανόνες όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις, οι οποίοι δεν θα μπορούν να «προσαρμόζονται επί το δυσμενέστερο» για τους εργαζόμενους.

«Κατ’ αυτό τον τρόπο», συνέχισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «θα συμβάλλουμε στη σύγκλιση όσον αφορά τη σφαίρα της απασχόλησης στην Ευρώπη».  Όπω τόνισε είναι «απόλυτη» ανάγκη να ξαναξεκινήσει «ο κοινωνικός διάλογος στην Ευρώπη» και η «ΕΣΣΟ πρέπει να κάνει ακόμη περισσότερα ως ένας παράγοντας αυτού του κοινωνικού διαλόγου».

Κατρούγκαλος: Θα το κάνουμε από διμερές, ευρωπαικό ζήτημα

Είναι προφανές ότι η στάση αυτή του κ. Γιούνκερ και της Επιτροπής, είναι αρωγός και σύμμαχος της ελληνικής κυβέρνησης στη κρίσιμη διαπραγμάτευση που έχει μπροστά της για την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα και την επαναφορά τν συλλογικών συμβάσεων εργασίας,

Μιλώντας αμέσως μετά την συνάντηση του με φορείς των εργαζομένων και των εργοδοτών (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ), ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, αφού χαιρέτησε την συμφωνία τους για παράταση της ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μέχρι το τέλος του έτους, αναφέρθηκε στην ανοικ΄τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά με τους δανειστές και τόνισε με νόημα:

«Η πρόθεση μας είναι το εργασιακό να μην αποτελέσει απλώς διμερές θέμα μεταξύ της χώρας μας και των δανειστών μας αλλά ευρωπαϊκό. Ακριβώς γιατί το μνημόνιο δεν περιέχει ποιες θα είναι οι ρυθμίσεις στον τομέα αυτό. Προβλέπει απλώς να ληφθούν υπόψη οι καλές ευρωπαϊκές πρακτικές. Άρα, αν θα συμφωνήσουμε ότι συνιστά καλή ευρωπαϊκή πρακτική ο κοινωνικός διάλογος ή αν θα συμφωνήσουμε ότι καλή ευρωπαϊκή πρακτική είναι αντίθετα η πλήρης απορρύθμιση και ελαστικότητα των εργασιακών σχέσεων, αυτό θα προσδιορίσει όχι μόνο τι σημαίνει εργατικό δίκαιο στην Ελλάδα αλλά και τι θα συμβεί αύριο στη Ρώμη, στη Μαδρίτη και στο Παρίσ».

Γι’ αυτό το λόγο την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Κατρούγκαλος θα συναντηθεί  με το Γενικό Διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, και θα ζητήσει  η Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να έχει ένα χαρακτήρα συνολικής εποπτείας της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά.

Για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο ασφαλιστικό, τόνισε χαρακτηριστικά:  «Εντός των επόμενων ημερών θα παραδοθούν και τα πορίσματα της επιτροπής για το Ασφαλιστικό ούτως ώστε να έχουμε ένα πλήρη δημόσιο διάλογο σε αυτά τα θέματα, για να επιστρέψουμε σε αυτό που αποτελεί ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο, το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο τόσο στα εργασιακά όσο και στο ασφαλιστικό», κατέληξε.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here