Γιούνκερ κατά κυβέρνησης Καραμανλή για το τεράστιο έλλειμμα του 2009 και τη χρεοκοπία-Εύσημα στον ελληνικό λαό

Με μελανά χρώματα περιγράφει ο πρόεδρος της Κομισιόν τη διακυβέρνηση της χώρας την περίοδο 2004-2009, εστιάζοντας στην παραδοχή της κυβέρνησης ότι τα επίσημα στοιχεία διαστρέβλωναν την εικόνα για το πραγματικό χρέος και τα ελλείμματα της χώρας για χρόνια.

Σε ομιλία του σε φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Πορτογαλία, ο Ζάντ Κλοντ Γιούνκερ έκανε αναφορά στον Οκτώβριο του 2009 θυμίζοντας πως η κυβέρνηση Καραμανλή παραδέχθηκε ότι τα επίσημα στοιχεία διαστρέβλωναν την εικόνα για το πραγματικό χρέος και τα ελλείμματα της χώρας για χρόνια. Η ελληνική κυβέρνηση αναθεώρησε την πρόβλεψη για το έλλειμμα του 2009 από 3,7% σε 12,7% του ΑΕΠ. Το τελικό ποσοστό ήταν πάνω από 15%.

Αυτό τροφοδότησε την έλλειψη εμπιστοσύνης και αβεβαιότητας σε όλα τα επίπεδα. Αποκάλυψε επίσης μία από τις μεγαλύτερες αντιφάσεις και παραλογισμούς της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της Ευρώπης.

Περιγράφοντας τα γεγονότα της περιόδου 2004-2010 ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στις αποστολές αντιπροσωπειών στην Αθήνα με σκοπό τη βελτίωση της αξιοπιστίας των στοιχείων.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, ορισμένα κράτη-μέλη, μέσω πρωθυπουργών και υπουργών Οικονομικών, αντιστέκονταν να συμμορφωθούν σε μία αυστηρότερη ευρωπαϊκή νομοθεσία, υποστηρίζοντας ότι η εθνική αυτοκυριαρχία είναι σημαντικότερη από αξιόπιστα στοιχεία.

«Ηταν και δική μου ευθύνη που τότε ήμουν μεταξύ εκείνων που ψήφισαν κατά της αύξησης της ισχύος και του ανεξάρτητου ρόλου της Eurostat» σημείωσε Γιούνκερ και συνέχισε «αυτό ήταν ένα μεγάλο λάθος. Αν όλα είχαν γίνει σωστά, δεν θα είχαμε ζήσει την ελληνική κρίση με τον τρόπο που την βιώσαμε».

Αναφερόμενος στο καλοκαίρι του 2015, όταν η Ελλάδα κατά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης Τσίπρα βρέθηκε κοντά στο Grexit, τόνισε: «Δώσαμε μάχη για να κρατήσουμε την Ελλάδα εντός ευρώ. Σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται εκεί όπου ανήκει, στην καρδιά της Ευρώπης και του ευρώ».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν έδωσε τα εύσημα για ακόμα μια φορά στον ελληνικό λαό ενώ αναφέρθηκε στις μάχες για να «ξεπεραστούν οι προκαταλήψεις, οι ιδεολογίες και η κακή διαχείριση».

Φ. Γεννηματά: «Ο κ. Γιούνκερ αποκάλυψε την αλήθεια»

Στην τοποθέτηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε η Φώφη Γεννηματά. «Ο κ. Γιούνκερ αποκάλυψε την αλήθεια, που τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Μητσοτάκης επιχειρούν να κρύψουν έως σήμερα», δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Η κ. Γεννηματά επεσήμανε ότι ο απερχόμενος πρόεδρος της Επιτροπής αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή παραποίησε τα στοιχεία της οικονομίας την περίοδο 2004-2009, που έδειχναν τον εκτροχιασμό και οδήγησαν τη χώρα στο μνημόνιο.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι αυτό είναι το μυστικό που ενώνει τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ και ανέφερε: «γι’ αυτό λέμε ότι είτε ψηφίζεις Τσίπρα είτε Μητσοτάκη τελικά «βγαίνει» ο Καραμανλής. Η χώρα δεν αντέχει νέες περιπέτειες».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here