Γιούνκερ για τις συντάξεις: «Όσα έχουν συμφωνηθεί πρέπει να υλοποιηθούν»

Με την τακτική «καρότο και μαστίγιο» φαίνεται πως αντιμετωπίζει την ελληνική πλευρά ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνερκ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε 12 επιλεγμένα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης στο Στρασβούργο, αφού πρώτα εκθείασε την ελληνική προσπάθεια για έξοδο από την κρίση, απαντώντας σε ερώτηση της Καθημερινής αναφορικά με το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων ανέφερε ότι «όσα έχουν συμφωνηθεί πρέπει να υλοποιηθούν».

Κατά τα άλλα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι «οι Έλληνες, ο ελληνικός λαός, έκαναν μια εξαιρετική δουλειά γιατί δεν ήταν μια εύκολη διαδικασία για να φτάσουμε ως την έξοδο από τα προγράμματα. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δεν ήταν και ο πιο εύκολος διαπραγματευτής. Ανέπτυξα μαζί του μια υπέροχη —και προσωπική – σχέση. Η Ελλάδα λοιπόν τα πήγε καλά και σήμερα βρίσκεται σε σωστή τροχιά».

Στο Υπουργείο Οικονομικών, υπάρχει ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας μετά και το χθεσινό τετ – α – τετ με τους δανειστές. Η κυβέρνηση, γνωρίζει ότι έχει να αντιμετωπίσει μία δύσκολη διαπραγματευτική φάση και παραθέτει δύο όπλα για να πείσεις την Τρόικα:

  • Το πλενόνασμα θα είναι μεγαλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις το 2019
  • Κατάργηση των αντίμετρων

Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης υποστήριξαν ότι ο δημοσιονομικός χώρος του 2019 θα είναι μεγαλύτερος από τα 700 εκατ. ευρώ που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, γεγονός το οποίο μπορεί να συνεπάγεται τη διατήρηση της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς για τους συνταξιούχους.

Μάλιστα, η κυβέρνηση φέρεται να επεσήμανε στους δανειστές ότι δεν θα ενεργοποιήσει το σύνολο των αντιμέτρων, το οποίο προβλέπεται για το 2019, προκειμένου να εξασφαλιστεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος.

Αντίθετα, πρότεινε την υλοποίηση των αντιμέτρων σε βάθος τετραετίας. Πάντως, το ακριβές ποσοστό του υπερ-πλεονάσματος του επόμενου έτους, αποτελεί ακόμη αντικείμενο διαπραγματεύσεων.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here