Γιούνκερ: Δημοσιονομική ευελιξία για χώρες με προσφυγικές ροές

Εκκληση για «δημοσιονομική ευελιξία, μαζί με υπευθυνότητα» σε σχέση με το κόστος που αναλαμβάνουν οι χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από τις προσφυγικές ροές, λέγοντας πως αυτό μπορεί να γίνει εντός των πλαισίων που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας, έκανε με ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Η Κομισιόν καλεί να εφαρμοστεί η ευελιξία» που προβλέπεται στο Σύμφωνο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης¨, τόνισε,  λέγοντας πως «βρισκόμαστε ενώπιον μίας έκτακτης κατάστασης».

«Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα εφαρμοστεί» υπογράμμισε, σημειώνοντας όμως ότι σε αυτό προβλέπονται περιθώρια ευελιξίας. «Θα εξεταστεί η επίπτωση της προσφυγικής κρίσης στα δημοσιονομικά κάθε χώρας», εξήγησε, χωρίς όμως να διευκρινίζει για ποιές χώρες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα περιθώρια ευελιξίας.

Το ζήτημα είναι κρίσιμο για την Ελλάδα, η οποία πιέζεται για την εφαρμογή αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων ενώ την ίδια στιγμή δέχεται τι μεγαλύτερο και βασικό κύμα προσφυγικών ροών στα νησιά του Αιγαίου.

Ο κ. Γιούνκερ επικέντρωσε την ομιλία του υπερασπιζόμενος την ορθότητα της στάσης της Κομισιόν στην επιδίωξη κοινής λύσης για το προσφυγικό και την έκβαση της «μίνι Συνόδου» ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη χρηματοδότησης των χωρών  για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Όσον αφορά τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των κρατών μελών, ο Γιούνκερ ανέφερε πως βασικοί άξονες είναι η παροχή της άμεσης απαραίτητης βοήθειας στους πρόσφυγες με υποστήριξη των δομών υποδοχής, με παράλληλο συντονισμό και έλεγχο των ροών και σημασία στην καταγραφή των προσφύγων.

«Χωρίς καταγραφή, δεν υπάρχουν δικαιώματα» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Επαινοι για Τσίπρα

Ο Γιούνκερ επανέλαβε εκ νέου πως για την αντιμετώπιση της κρίσης απαιτείται συνεννόηση με την Τουρκία, καλώντας να αξιοποιηθεί ως μοχλός το κίνητρο της συμφωνίας για τη βίζα.

Όσον αφορά τη «μίνι Σύνοδο» της Κυριακής μεταξύ των χωρών της ΕΕ και των χωρών εκτός της Ένωσης που συνιστούν τον λεγόμενο βαλκανικό διάδρομο, ανέφερε πως οι συζητήσεις ήταν δύσκολες, όμως επιδείχθηκε ενότητα.  και χαιρέτησε την στάση του έλληνα πρωθυπουργού να δεχθεί 30.000 πρόσφυγες.

«Για πρώτη φορά, οι χώρες των Βαλκανίων συναντήθηκαν για να συνομιλήσουν» είπε, χωρίς να κρύβει την ενόχλησή του για τη μέχρι τώρα έλλειψη συντονισμού: «Η μίνι Σύνοδος δεν θα έπρεπε να είχε συγκληθεί, αλλά είχε γίνει εθελοντικά και αυτό, επαναλαμβάνω, δείχνει πως πως η ΕΕ δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here