Ωμή παρέμβαση Γιούνκερ στο δημοψήφισμα. Για ανειλικρίνεια τον εγκαλεί η κυβέρνηση

Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

«Ένα «όχι» των Ελλήνων σημαίνει «όχι» στην Ευρώπη ανεξάρτητα του ερωτήματος. Οι Έλληνες να μην αυτοκτονήσουν επειδή φοβούνται το θάνατο. Θα ζητούσα από τους Έλληνες να ψηφίσουν ναι». Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.Κ.Γιούνκερ δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο ξεκάθαρος αναφορικά με τη στάση που οι Έλληνες οφείλουν, κατά τον ίδιο, να κρατήσουν στο επικείμενο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. 

«Απαραίτητη στοιχείο ως ένδειξη καλής πίστης και αξιοπιστίας σε μία διαπραγμάτευση είναι η ειλικρίνεια», σημείωσε με νόημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Γιούνκερ ότι είναι απογοητευμένος από την ελληνική κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι δεν έχει πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό. 

Ο κ. Γιούνκερ δίνοντας κατευθυντήριες γραμμές τόνισε ότι ενδεχόμενο «όχι» θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την ευρωζώνη.  Θα σημαίνει ότι η Ελλάδα θέλει να απομακρυνθεί από την ευρωζώνη. Στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προκειμένου, όπως δήλωσε, να ενημερωθεί με ακρίβεια ο Ελληνικός λαός για τα τεκταινόμενα, υπέδειξε με σαφήνεια το «ναι» για να αποφευχθεί η καταστροφή.

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι δημιουργείται ένα κοινό μέτωπο μεταξύ των «θεσμών» έναντι της κυβέρνησης Τσίπρα, την οποία ο κ. Γιούνκερ κατηγόρησε και για αιφνιδιασμό σε σχέση με το δημοψήφισμα.

Αναφερόμενος στο πακέτο μέτρων που πρότειναν οι θεσμοί αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι συμπεριλαμβάνει περικοπή συντάξεων και μισθών και τόνισε ότι ποτέ δεν τέθηκε με μορφή τελεσιγράφου «take it or live it». «Δεν είναι ένα ηλίθιο πακέτο λιτότητας αλλά ένα βήμα προς την ανάπτυξη. Από την πλευρά μου δεν έχω να κάνω άλλες προτάσεις» αποσαφήνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Από την αρχή της ομιλίας του ο κ. Γιούνκερ κινήθηκε σε δραματικούς τόνους προειδοποιώντας «δεν θέλω να βλέπω τον Πλάτωνα να παίζει στη δεύτερη εθνική». Αναφερόμενος στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων υπογράμμισε οτι «την Παρασκευή είχαμε φτάσει μετά από μήνες διαπραγματεύσεων σε ένα σημείο συνεννόησης. Αυτή η προσπάθεια διεκόπη απότομα από την αναγγελία δημοψηφίσματος.  Αυτό δεν είναι προς όφελος κανενός Έλληνα πολίτη. Πρέπει οι Έλληνες πολίτες να δουν με καθαρότητα τι διακυβεύεται. Προσπάθησα να κάνω τα πάντα. Δεν αξίζουμε αυτές τις επικρίσεις που μας απευθύνουν ούτε εγώ ούτε ο Γερούν  Νταϊσελμπλούμ ο οποίος κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες να επιτευγχθεί συμφωνία».

Στη συνέχεια ο κ. Γιούνκερ συμβούλευσε, την ελληνική κυβέρνηση να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό αντί να υπαραπλουστεύει. «Εχει δικαίωμα κάθε κυβέρνηση να ζητήσει τη γνώμη του ελληνικού λαού. Όμως ο λαός πρέπει να γνωρίζει όλη την αλήθεια».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here