«Ο γιος μας γύρισε από τη Β. Κορέα τυφλός, κουφός κι έβγαζε ουρλιαχτά»

«Ακουγόταν ένας απάνθρωπος ήχος, σαν ουρλιαχτό», από το σώμα του κι αυτό ήταν το πρώτο πράγμα που ένιωσαν καθώς περπατούσαν μέσα στο αεροπλάνο που είχε μόλις προσγειωθεί στις ΗΠΑ.

Οι γονείς του Ότο Βάρμπιερ, του αμερικανού φοιτητή που φυλακίστηκε στη Βόρεια Κορέα και επέστρεψε σε κώμα στις ΗΠΑ, όπου πέθανε λίγες ημέρες αργότερα, μίλησαν για πρώτη φορά για το τι αντίκρισαν όταν είδαν το παιδί τους μετά από σχεδόν 18 μήνες σε φυλακή της χώρας του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο πατέρας του Φρεντ περιέγραψε με συγκλονιστικά λόγια την κατάσταση στην οποία επέστρεψε το παιδί του στην πατρίδα του:

«Ο Ότο βρισκόταν στο φορείο και έκανε βίαιες σπασμωδικές κινήσεις, βγάζοντας αυτούς τους απάνθρωπους ήχους», είπε ο πατέρας του στο Fox & Friends. «Το κεφάλι του ήταν ξυρισμένο, ένα σωληνάκι που του παρείχε τροφή έβγαινε από τη μύτη του. Κοίταζε με κενό βλέμμα… Ήταν τυφλός. Ήταν κουφός… και φαινόταν σαν κάποιος να είχε πάρει πένσες και να είχε ανακατατάξει τα δόντια του στο κάτω μέρος».

Ο Φρεντ Βάρμπιερ είπε ακόμα πως ο γιος του είχε υψηλό πυρετό και ένα «μεγάλο σημάδι» στο δεξί του πόδι.

«Τον κατέστρεψαν» πρόσθεσε η μητέρα του Ότο, Σιντι. «Καμία μητέρα, κανένας γονιός δεν πρέπει ποτέ να περάσει αυτό που περάσαμε εμείς. Και το γεγονός πως ο Ότο ήταν μόνος του όλον αυτόν τον καιρό, χωρίς κανέναν να τον παρηγορεί, είναι αβάσταχτο».

Ο Ότο Βάρμπιερ, πρώην φοιτητής του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, έκανε ταξίδι αναψυχής στην Βόρεια Κορέα με ένα γκρουπ τουριστών, όταν τον Ιανουάριο του 2016 κατηγορήθηκε ότι έκλεψε μια προπαγανδιστική αφίσα του καθεστώτος.

Επέστρεψε στις ΗΠΑ σε κώμα στις 13 Ιουνίου και απεβίωσε στις 19 του μήνα, έξι ημέρες αργότερα.

Οι αρχές της Βορείου Κορέας φρόντισαν για τη μετάδοση σε κάθε τηλεοπτικό δέκτη στη χώρα της δημόσιας ομολογία του 21χρονου αμερικανού φοιτητή που είχε συλληφθεί για «τέλεση εχθρικής ενέργειας εναντίον του κράτους»: Ο φοιτητής ομολόγησε την τέλεση της πράξης -είχε… κλέψει προπαγανδιστικό πανό από το ξενοδοχείο του- και κλαίγοντας ικεύτευσε για την απελευθέρωσή του.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here