Γιορτή μητέρας: Αντί για λουλούδια, ένα κλικ

H μέρα της  μητέρας  μπορεί να γιορτάζεται σήμερα,  όμως  σε πολλά σημεία του ορίζοντα η ζωή της γυναίκας κινδυνεύει  πριν προλάβει να γίνει μητέρα.

Θλιβερά είναι τα στοιχεία  που  ανακοινώνει η Unicef   με αφορμή αυτή την ημέρα. Η πιθανότητα να πεθάνει μία γυναίκα από επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού, είναι 1 στις 51 στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου και 1 στις 4.000 στις αναπτυγμένες χώρες. Σήμερα, σε όλο τον κόσμο, μόνο οι μισές γυναίκες λαμβάνουν την απαιτούμενη φροντίδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ιδιαίτερα στην υποσαχάρια Αφρική, μόνο 1 στις 2 γεννήσεις γίνεται με επίβλεψη ειδικευμένου προσωπικού.

Το 2013, 289.000 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού. Ωστόσο χάρη στις προσπάθειες της UNICEF και των συνεργατών της η μητρική θνησιμότητα έχει μειωθεί κατά 45% μεταξύ 1990 (523.000) και 2013 (289.000). Η υγεία όμως και η ευημερία των μητέρων από την οποία εξαρτάται άμεσα η επιβίωση και ανάπτυξη των παιδιών, ιδιαίτερα στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, απέχει πολύ από το να είναι εξασφαλισμένη.

Στην Ελλάδα ο δια βίου κίνδυνος θανάτου μιας μητέρας από επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού είναι σε χαμηλότερη θέση σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Το 2013, ήταν 1 στις 12.000 όπως ακριβώς και στη Δανία, ενώ αντίστοιχα στην Πορτογαλία ήταν 1 στις 8.800, στη Γερμανία 1 στις 11.000, στην Κύπρο 1 στις 6.600 και στη Γαλλία 1 στις 4.300.

Η UNICEF Ελλάδος σε πρόσφατη έρευνά της, διαπίστωσε την ανάγκη ολοκληρωμένων πολιτικών προώθησης και προστασίας της μητρότητας στη χώρα μας και προτείνει συγκεκριμένες πολιτικές,όπως εφαρμογή ελαστικού ωραρίου στις επιχειρήσεις, εναλλακτικές μορφές εργασίας για τη διευκόλυνση των εργαζόμενων μητέρων,επέκταση της γονικής άδειας, επέκταση απαλλαγής εγκύων γυναικών από την εργασία για προγεννητικές εξετάσεις, παρακολούθηση μαθημάτων τοκετού και διακοπή στο χώρο εργασίας για μητρικό θηλασμό, δημιουργία ποιοτικών δομών στήριξης και φύλαξης παιδιών για εργαζόμενες αλλά και για μητέρες που αναζητούν δουλειά κ.α.

Η UNICEF  προτείνει για την σημερινή  γιορτινή μέρα, σε όσους το επιθυμούν,  αντί  για λουλούδι, μέσα από τη  πρωτοβουλία » Εμπνευσμένα  Δώρα «, να στηρίξουν τις προσπάθειες της για την προστασία της μητρικής και παιδικής υγείας στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, κάνοντας ένα κλικ στο http://inspiredgifts.unicef.gr/ . Ο χρήστης μπορεί να διαλέξει να κάνει δωρεά για κουβέρτες, κουνουπιέρες, ζεστά ρούχα για το χειμώνα, συμπληρώματα διατροφής για υποσιτισμένα παιδια, εμβόλια κατά της ιλαράς και άλλα. Ταυτόχρονα με τη δωρεά αποστέλλεται και ηλεκτρονική κάρτα στη μητέρα του.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here