Γιώργος Γουδέβενος: «Θέλει προσοχή η θάλασσα»

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΓΙΩΡΓΟ ΚΙΟΥΣΗ

Ο Ιούνιος έφερε το καλοκαιράκι, τη θάλασσα, τις διακοπές στα  νησιά. Τα μπάνια στις παραλίες.  Τα λατρεύουν όλες οι ηλικίες, όμως θέλει προσοχή. Ειδικά όταν υπάρχουν διάφορες παθήσεις του μυοσκελετικού ή και άλλων συστημάτων.

Εχοντας λοιπόν ίσο δικαίωμα στο κολύμπι, που άλλωστε «κάνει καλό», θα ήταν σοφό και σαφές να συμβουλευτούμε τον ιατρό και τον φυσικοθεραπευτή για μεγαλύτερη ασφάλεια, σιγουριά και ωφέλεια, ώστε να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα και να αποφύγουμε τις παγίδες που κρύβονται. Μιλάμε με τον Γιώργο Γουδέβενο, φυσικοθεραπευτή, dr Manual Medicine Στοκχόλμης Σουηδίας, University of Medicine Florida & San Diego, California, USA, επιστημονικό συνεργάτη της Ορθοπεδικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

– Μπάνιο ή κολύμπι;

«Το μπάνιο είναι σαν βάπτισμα. Το κολύμπι είναι άσκηση, που εκτός από τη σωματική εκγύμναση, λειτουργεί και σαν ψυχική εκτόνωση. Πρέπει να κολυμπάμε όσο το δυνατόν με όλους τους τρόπους, αλλά πάντα με μικρά διαλείμματα και εναλλαγές για απόκτηση αντοχής, και παράλληλα προς την ακτή για ασφάλεια».

– Ωφελεί η θάλασσα;

«Η επαφή μας με το 75% της ιδιοσυστασίας μας ίσως επιδρά στην εμβρυϊκή μας μνήμη. Η άνωση βοηθάει στην εκτέλεση πολλών κινήσεων και ασκήσεων που γίνονται εύκολα, ευχάριστα και ωφέλιμα, που στη στεριά θα δυσκολευόμασταν να κάνουμε».

– Παράπλευρα οφέλη;

«Σύσφιγξη του δέρματος, των μυών, καλύτερος συντονισμός των κινήσεων, ευκαμψία και ελαστικότητα των αρθρώσεων. Επίσης, επανατροφοδότηση ψυχής και νου και σύνδεσή τους με το ταλαιπωρημένο σώμα. Αδειασμα της σκέψης και ανάκτηση της αισιοδοξίας και της ελευθερίας».

– Θέλει προετοιμασία;

«Αρχίζει από τη στεριά, λίγες ημέρες πριν με ήπιες ασκήσεις, κυρίως διατάσεις των μυών, του κορμού και των άκρων, που θα μας προφυλάξουν από κράμπες, μυϊκές συσπάσεις και μικροτραυματισμούς. Φυσικά έλεγχος της προσβασιμότητας και ασφάλειας της παραλίας».

– Τρόποι κολύμβησης;

«Κάθε τρόπος έχει τη χάρη του και την ωφέλειά του. Υπτιο: γυμνάζει κοιλιακούς, γλουτούς, τετρακεφάλους και τους μυς των άνω άκρων, κυρίως της ωμικής ζώνης. Οχι για όσους πάσχουν από οξείες φλεγμονώδεις μυοσκελετικές παθήσεις κυρίως στα άνω άκρα (π.χ. περιαρθρίτιδα των ώμων). Ελεύθερο ή κρόουλ: γυμνάζει τους μυς του θώρακα, συντονίζει τους κοιλιακούς και τους ραχιαίους με την ωμοπλάτη. Βοηθάει στην καρδιοαναπνευστική λειτουργία και συνιστάται στα άτομα με ήπιες μορφές αρθρίτιδας και μυοσυνδεσμικής οσφυαλγίας και ραχιαλγίας. Οχι για οξύ αυχενικό σύνδρομο και για οξεία περιαρθρίτιδα ώμου. Πρέπει να γίνεται με κίνηση φυσική, ρυθμική και ομοιόμορφη».

– Στα άλλα;

«Πρόσθιο: δίνει ελαστικότητα στις δύσκαμπτες αρθρώσεις. Ιδανικό στην σπονδυλοαρθρίτιδα, ραχιαλγία και αρθρίτιδες ώμων και γονάτων. Εξασκεί τους αναπνευστικούς μυς. Οχι για το οξύ αυχενικό σύνδρομο και τη σπονδυλολίσθηση. Πεταλούδα: είναι ο σκληρότερος τρόπος κολύμβησης. Γυμνάζει το θώρακα, τους μηρούς, τους πνεύμονες και την καρδιά. Συνιστάται μόνο στους γνώστες της τεχνικής».

– Φουσκωτά, τζετ-σκι;

«Κρύβουν κινδύνους, πολλούς και απρόβλεπτους. Κυρίως λόγω των επαναλαμβανόμενων δονήσεων, που προκαλούν καταπόνηση της σπονδυλικής στήλης και ιδιαίτερα της μέσης. Βοηθούν τα αντικραδασμικά καθίσματα, η εναλλαγή στάσεων, η αποφυγή μεγάλων κυμάτων και η καλή φυσική και ψυχική κατάσταση. Συχνά «ξυπνούν» παλιές κακώσεις και γι’ αυτό χρειάζεται καλή αξιολόγηση των δυνατοτήτων μας, καθώς και εκτίμηση των συνθηκών του καιρού και της θάλασσας. Χρειάζεται επίσης προσοχή για αποφυγή τραυματισμών στους λουομένους».

– Τα θαλάσσια σπορ;

«Ελλοχεύει ο κίνδυνος τραυματισμών, για διαστρέμματα κυρίως, κακώσεις των ώμων, οξείες οσφυαλγίες και θλάσεις. Η υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων μας συχνά προκαλεί αναπάντεχους τραυματισμούς. Η χρήση προστατευτικών, όπως ζώνης ή επιδέσμου, προφυλάσσει».

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here