Γιώργος Παπουτσής: Οιδιπόδειο σέλας στο Αστεροσκοπείο

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

 

Την Κυριακή στις 20:30, κάτω από τον θόλο του τηλεσκοπίου Δωρίδη στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, παρουσιάζεται το έργο «Οιδιπόδειο Σέλας», για σόλο κοντραμπάσο, σόλο βιόλα, σόλο βιολοντσέλο, σόλο βιολί, ηλεκτρονικά· χορογραφικό δρώμενο, σε μουσική σύνθεση-σχεδιασμό: Γιώργου Παπουτσή και χορογραφία: Αθηνάς Κυρούση Salvucci.

O τίτλος “Οιδιπόδειο Σέλας” δηλώνει μια σχέση με τον Οιδίποδα και το Αστεροσκοπείο. Πως συνδυάζονται αυτά τα δύο;

Καταρχήν, να σας ευχαριστήσω για τη δυνατότητα που μου δίνετε να προβληθεί το έργο. Ο Λόφος της Πνύκας είναι στην ιστορική του βάση, χώρος του Λόγου και του διαλόγου. Έναν τέτοιο διάλογο επιθυμούμε κι εμείς, μέσω της διάδρασης μουσικής-χορού και της Αστροφυσικής. Στην παράστασή μας, το Σέλας είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην επιστήμη και στην φιλοσοφική προδιάθεση της συγκεκριμένης καλλιτεχνικής προσπάθειας. Το εκτυφλωτικό “φως” του Σέλαος είναι αυτό που, λόγω των ελλάμψεων-συναντήσεών του με τη Σφίγγα και  την Ιοκάστη, σκοτίζει τα καθέκαστα και φωτίζει τα καθολικά.

-Γιατί ασχολείστε με τον Οιδίποδα;

Πρέπει να αναφέρω, ότι ο Οιδίποδας με απασχολεί στο πλαίσιο της διδακτορικής μου διατριβής, έπειτα από έντονη ενασχόληση με το σύνολο των τραγικών προσώπων. Η αιτία εστίασης στο πρόσωπο του Οιδίποδα, ήταν η ισχυρή ανθρώπινη θέλησή του στην πορεία προς την αλήθεια.

-Στην παράσταση χορεύουν τρεις γυναίκες. Ο Οιδίποδας που είναι;

Ο Οιδίποδας εμφανίζεται μέσα στη σχέση του με το θηλυκό στοιχείο. Οι τρεις χορεύτριες είναι εκφάνσεις του Οιδίποδα. Οι συναντήσεις του με αυτές είναι σημεία επιγνώσεων.

-Τι έχετε να μας πείτε για τη μουσική που έχετε γράψει;

Στην παράσταση η μουσική θα ακουστεί ηχογραφημένη και είναι ένας συνδυασμός εγχόρδων και ηλεκτρονικών. Το μουσικό υλικό κινείται σε ένα διευρυμένο και συγκεκριμένο φασματικό πλαίσιο, το οποίο είναι και το αντικείμενο που ερευνώ στη διατριβή μου.
Χορεύουν: η Αθηνά Κυρούση Salvucci, η Γεωργία Μαυράκη  και Ελένη Πανταζάτου

Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων στα τηλέφωνα: 2103490160 και 2103490036 (Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 15:00)

Ακολουθεί παρατήρηση του πλανήτη Δία από το ιστορικό τηλεσκόπιο.

H αστρονόμος του Εθνικου Αστεροσκοπέιου Αθηνών,  Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού, σημειώνει για την εκδήλωση: Στην Αστρονομία το σέλας αποτελεί μια έκφανση των μαγνητικών καταιγίδων, σαν αποτέλεσμα της ισχυρής αλληλεπίδρασης του Ηλίου με τη Γη. Μια σχέση βίαιη και δραματική μεταξύ των δυο ουρανίων σωμάτων που πολλές φορές οδηγεί σε έντονα γεωμαγνητικά φαινόμενα, διαταράσσοντας την αρμονική τους σχέση. Όπως η σχέση του Οιδίποδα με το γυναικείο φύλλο: έντονη και δραματική οδηγεί σε ακραία φαινόμενα προκαλώντας το σέλας της τύφλωσης του ήρωα, αποκαλύπτoντάς του την αλήθεια εκτυφλωτική. Το φως στην Αστροφυσική μεταφέρει πληροφορία σημαντική για την δομή και την εξέλιξη των αστέρων. Οδηγεί τους αστροφυσικούς στην γνώση και την κατανόηση του σύμπαντος. Ακόμα και η απώλεια του φωτός μας δίνει πληροφορία για την δομή του κόσμου. Όπως η απώλεια του φωτός, μέσω της τύφλωσης οδηγεί τον Οιδίποδα στην αλήθεια και την κατανόηση των πράξεών του. Ο συνθέτης Γιώργος Παπουτσής αναφέρεται στην ισχυρή ανθρώπινη θέλησή του Οιδίποδα στην πορεία προς την αλήθειαΑυτό άλλωστε δεν επιδιώκει και η επιστήμη; Αναφέρεται επίσης στον λόφος της Πνύκας, ως χώρο λόγου και διαλόγου. Σχεδόν σύγχρονος του Σοφοκλή, ο σπουδαίος αστρονόμος Μέτωνας, εδώ στην Πνύκα, είχε στήσει το ηλιοτρόπιο του μελετώντας τις φάσεις της Σελήνης (Σελάνας) καθώς και την διάρκεια των εποχών του έτους. Στον ίδιο αυτό χώρο επιθυμούμε και σήμερα να συνεχίσουν να συνυπάρχουν η Αστρονομία, με την Τέχνη και τον φιλοσοφικό διάλογο.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here