Γιώργος Παναγιωτάκης:  «Όταν ήρθαν για εμένα»

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

«Μελίνα, τι λόγια είναι αυτά; Δε θα σώσουμε εμείς τον κόσμο!» «Κάνεις λάθος, μαμά. Εμείς θα τον σώσουμε. Και εμείς!» Η δεύτερη χρονιά στο Μυστικό Καταφύγιο προμηνύεται συναρπαστική. Η διεύθυνση του σχολείου έχει επιτρέψει τη χρήση του ίντερνετ και, φυσικά, τα περισσότερα παιδιά λιώνουν μπροστά στις οθόνες. Ο Μάρκο και η Μελίνα, πάλι, βιώνουν κάτι πρωτόγνωρο. Φαινομενικά δεν ταιριάζουν καθόλου. Κι όμως, μια αλλόκοτη έλξη τούς φέρνει όλο και πιο κοντά. Την ίδια ώρα, στον έξω κόσμο έχει ξυπνήσει ένας παλιός εφιάλτης. Μια οργάνωση, με αρχηγό τον μυστηριώδη Πίτερ Κρούγκερ, σπέρνει μεθοδικά ψέματα και μίσος. Προς το παρόν έχει βάλει στο στόχαστρό της πρόσφυγες και ξένους. Άραγε θα αρκεστεί σ’ αυτούς; Το σκοτάδι ολοένα και απλώνεται. Κάποιοι πρέπει να το σταματήσουν.

Ο Γιώργος Κ. Παναγιωτάκης γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα. Έχει εργαστεί στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Κείμενα και κινηματογραφικές κριτικές του δημοσιεύονται σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Aπό τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορούν τα μυθιστόρηματά του Το μυστικό της Άτυχης Πέστροφας ή Η Βίβλος της Αμφιβολίας, Η θαυμαστή περιπέτεια του Φραντζολάκη, Μικρόκοσμος, Αταξίες στην τάξη 1. Η στοιχειωμένη αίθουσα, Αταξίες στην τάξη 2. Να τοι οι πρωταθλητές, Αταξίες στην τάξη 3. Η Πριγκίπισσα των Εφτά Θαλασσών

Έπειτα από το «Μυστικό Καταφύγιο», η σειρά Λέσχη Αλλόκοτων Πλασμάτων συνεχίζεται με το  «Όταν ήρθαν για εμένα», εκδόσεις Πατάκη. Σε τι αναφέρεται ο τίτλος;

Ο τίτλος είναι επίτηδες υπαινικτικός. Κάποιοι αναγνώστες ίσως να θυμηθούν τη γνωστή ρήση του αντιναζιστή κληρικού Μάρτιν Νίμελερ («Όταν ήρθαν για εμένα δεν υπήρχε κανείς πλέον για να διαμαρτυρηθεί»). Στο επίκεντρο, άλλωστε, του δεύτερου βιβλίο της Λέσχης Αλλόκοτων Πλασμάτων βρίσκουμε έναν παλιό ευρωπαϊκό εφιάλτη ο οποίος έχει εμφανίζεται ξανά σήμερα, ελαφρώς παραλλαγμένος μα εξίσου αποκρουστικός και επικίνδυνος.

Μιλάμε λοιπόν για τον φασισμό…

Μιλάμε για τον φασισμό, τη μισαλλοδοξία, τον ρατσισμό, την περιθωριοποίηση, αλλά και για τα fake news, τον εθισμό στο διαδίκτυο και στα social media… Οι έφηβοι ήρωες του βιβλίου θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια σειρά από προκλήσεις και καταστάσεις που ξεπερνούν τον μικρόκοσμό τους και επηρεάζουν ολόκληρη την κοινωνία. Και θα κληθούν να πάρουν θέση. Το βιβλίο μιλάει ακόμα για τη φιλία, την αλληλεγγύη προς τους κατατρεγμένους, το ξύπνημα του έρωτα, αλλά και για τις αλλόκοτες δυνάμεις που όλοι κρύβουμε μέσα μας.

Κάποιοι πιστεύουν ότι οι ανήλικοι αναγνώστες δεν μπορούν να διαχειριστούν τέτοιες έννοιες.

Δεν θα συμφωνήσω μαζί τους. Τα παιδιά αναγνώστες είναι εξίσου ικανά με τους ενήλικες σε αυτόν τον τομέα. Το μόνο που απεχθάνονται είναι να τους κουνάς το δάχτυλο και να τους μιλάς από ψηλά. Το βιβλίο είναι μια γέφυρα ανάμεσα σε ανθρώπους. Και μια γέφυρα πρέπει να έχει και τις δυο τις πλευρές στο ίδιο ύψος, αλλιώς κινδυνεύει να πέσει.

Το χιούμορ είναι οργανικό στοιχείο της Λέσχης Αλλόκοτων Πλασμάτων.

Πιστεύω ότι το χιούμορ έχει την ικανότητα να φωτίζει λοξά και να αναδεικνύει καλύτερα κάποιες πολύπλοκες καταστάσεις. Επιπλέον λειτουργεί ανατρεπτικά και διαβρωτικά και χτυπάει τη σοβαροφάνεια η οποία είναι μια από τις  …παιδικές ασθένειες της παιδικής και της εφηβικής λογοτεχνίας.

Ποια από τα παιδιά που γνωρίσαμε στο Μυστικό Καταφύγιο πρωταγωνιστούν στο δεύτερο βιβλίο;

Στο δεύτερο βιβλίο θα μάθουμε λίγα παραπάνω πράγματα για τον Μάρκο, το παιδί που γεννήθηκε με ένα πτερύγιο καρχαρία στην πλάτη. Επίσης θα γνωρίσουμε καλύτερα τη Μελίνα και θα μάθουμε πώς προέκυψε η μυστηριώδης σχέση της με τις γάτες. Οι δυο τους θα έρθουν πολύ κοντά και θα ζήσουν το ξύπνημα ενός πρωτόγνωρου συναισθήματος. Λίγο πολύ, όμως, όλα τα παιδιά της παρέας έχουν τον ρόλο τους στην περιπέτεια, ενώ θα εμφανιστούν και ορισμένοι νέοι χαρακτήρες με αλλόκοτες δυνάμεις.

Το «Όταν ήρθαν για εμένα» τιμήθηκε πρόσφατα με το βραβείο του περιοδικού Αναγνώστης στην κατηγορία εφηβικό βιβλίο…

Μία διάκριση, ειδικά όταν διαθέτει το κύρος που έχουν τα βραβεία του Αναγνώστη,  φέρνει στα σίγουρα χαρά και ικανοποίηση. Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζεται το έργο σου από ανθρώπους που έχουν αποδεδειγμένα γνώση και εμπειρία. Σου δίνει τη σιγουριά πως βρίσκεσαι σε καλό δρόμο. Εξάλλου, μια βράβευση μπορεί να οδηγήσει το βιβλίο σε περισσότερα χέρια αναγνωστών –πράγμα επίσης πολύ σημαντικό.

Περιμένουμε και τρίτο βιβλίο;

Το τρίτο βιβλίο της Λέσχης Αλλόκοτων Πλασμάτων θα κυκλοφορήσει σε λίγους μήνες. Σ’ αυτό τα παιδιά του Μυστικού Καταφύγιου θα βρεθούν αντιμέτωπα με μια μεγάλη διπλή δοκιμασία. Από τη μία θα κληθούν να σώσουν το σχολείο τους από έναν μεγάλο ξαφνικό κίνδυνο. Από την άλλη, θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα με τις προκλήσεις της ηλικίας τους. Με τις αλλαγές που συντελούνται μέσα τους, με τις σχέσεις που μεταβάλλονται και αποκτούν νέα χαρακτηριστικά, με την ανασφάλεια που νιώθουν για το μέλλον, με τα μεγάλα όνειρα και τις επιθυμίες που στοιχειώνουν τη ζωή τους… Γενικά, η τρίτη χρονιά στο Μυστικό Καταφύγιο αναμένεται ζόρικη, αλλά συναρπαστική.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here